-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 27

Globos įstaigose – neramumai

Didvyžių pensione ir Kybartų vaikų globos namuose (abi įst. Vilkaviškio r.) pirmadienis sutiktas nemaloniais incidentais. Pensione verdančiu vandeniu apiplikytas vyriškis, vaikų globos namuose – supjaustyti virtuvės baldai.
Kybartų vaikų globos namuose daugiausia problemų kelia iš įkalinimo įstaigų grįžę nepilnamečiai.
Kybartų vaikų globos namuose daugiausia problemų kelia iš įkalinimo įstaigų grįžę nepilnamečiai. / „Lietuvos žinių“ nuotr.

Neramumai globos įstaigose priminė problemas, kurios metų metais nėra sprendžiamos. Vaikų globos namuose kartu su kitais vaikais gyvena iš kalėjimo grįžę nepilnamečiai. Pensione psichikos sutrikimų turintys asmenys, kurie, maža to, dar yra linkę į agresiją, taip pat gyvena viename kambaryje su problemų nekeliančiais senukais.

Matė „velniukus“

Policija gavo pranešimą, kad Augalų kaime (Vilkaviškio r.) esančiame Didvyžių pensione savo kambaryje nukentėjo 54 metų Romas K. Vyriškį verdančiu vandeniu iš virdulio apipylė 61 metų Kazys K. Dėl sužalojimo Romas K. buvo pristatytas į Vilkaviškio ligoninę, kur po medikų apžiūros išleistas į pensioną gydytis ambulatoriškai.

Laikinai einanti pensiono direktorės pareigas Irena Šernienė LŽ pasakojo, kad nukentėjusiajam diagnozuotas nedidelis, 6 proc., kūno nudegimas: „Vandeniu nuplikytos rankos ir ausys. Taip pasielgęs Kazys K. jau ne pirmą kartą dėl agresyvaus elgesio buvo laikinai išvežtas į psichiatrijos ligoninę. Vyriškis nuolat paskendęs savose mintyse. Savo poelgį jis paaiškino tuo, kad ant žmogaus, kurį apiplikė, matė vaikštančius “velniukus„. Norėdami apsidrausti dar kartą išsiuntėme jį į psichiatrijos ligoninę.“

Visi pensiono gyventojai (apie 300) turi psichikos negalią, tačiau, anot I.Šernienės, daugelis jų yra labai ramūs. Įstaigoje didesnių konfliktų nekyla, dažniausiai susipykę tarpusavyje gyventojai apsistumdo, užduoda vienas kitam per ausį.

Supjaustė baldus

Kybartų vaikų globos namų virtuvėje pasirodžiusi darbuotoja rado supjaustytą medinį oda aptrauktą virtuvinį komplektą bei sugadintą plastikinio lango palangę. Iš viso padaryta 620 litų materialinė žala.

„Turime įtarimų, kas galėjo taip pasielgti, bet visus atsakymus pateiks policija. Pasitaiko atvejų, kai turtas sugadinamas netyčia, tarkime, kieme spardant kamuolį. Tačiau šiuo atveju tyčia pasielgta negražiai“, – tvirtino Kybartų vaikų globos namų direktorė Aldona Vieraitienė.

Pašnekovė neslepia, kad neramumai globos namuose prasidėjo lapkričio pabaigoje, kai sugrįžo du įkalinimo įstaigoje keletą metų praleidę jaunuoliai.

„Nustatytų taisyklių nesilaikiusį penkiolikmetį jau išsiuntėme į socializacijos centrą. Jis nesilaikė nurodymų būti globos namuose nuo 22 iki 6 val. ryto, nelankė mokyklos, pradėjo slapstytis. Kitas, gegužę 17–os sulauksiantis jaunuolis, grįžęs pas mus, pradėjo įvedinėti kone kalėjimo tvarką. Norime jiems padėti, tačiau nepavyksta. Blogai, kad jie atsiduria vienoje aplinkoje su kitais, nusikalsti nelinkusiais vaikais“, – pasakojo A.Vieraitienė.

Pašnekovė nelinkusi smerkti iš kalėjimo grįžusių nepilnamečių. Anot jos, Vyriausybė kalta, kad nėra vietos, kur tokiems vaikams būtų sudarytos sąlygos sėkmingai integruotis į įprastinį gyvenimą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius