-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 12 21

Globoti vaikus – tik gerai pasiruošus

Draugai iš prieglaudos pasiėmė šuniuką ir labai džiaugiasi. Jūs nusprendėte padaryti dar geresnį darbą ir namus suteikti iš plakato liūdnai žvelgiančiam vaikui. Nuostabu, bet ką darysite, jei vaikas jūsų neprisileis, naktį negalės neužmigti, vogs maistą ar šlapinsis į lovą?
L.Nausėdaitė globėjus įspėja nesitikėti, kad sudėtingi vaikai pasikeis per kelias dienas.
L.Nausėdaitė globėjus įspėja nesitikėti, kad sudėtingi vaikai pasikeis per kelias dienas. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Vaikų globa Šeima

„Imant vaiką globoti vien „dėl mados“, labai greitai nusiviliama – nei vaikas puls iš karto rodyti dėkingumo, nei aplinkiniai bus itin susižavėję. Visi kas kita, jei nusprendi, kad gali daug duoti ir nesitikėti jokios grąžos“, – atvirai apie sprendimą globoti pasisakė du vaikus globojanti Jūratė Juškaitienė.

Vaikų globos srityje dirbanti socialinė darbuotoja Laima Nausėdaitė mano, kad dar prieš pareiškiant norą globoti, reiktų rimtai pasišnekėti su savo artimaisiais. „Jei globoti vaiką ketina sutuoktiniai ar nesusituokusi pora, noras turėtų būti abipusis. Jei globėjas būtų vienas, jis turėtų užsitikrinti tvirtą paramą iš savo tėvų, seserų su broliais ar kitų artimųjų, nes sunkių momentų bus ir savaitgaliais, ir vakarais, kai nedirba jokios vaikų teisių ar globos tarnybos“, – patarė L.Nausėdaitė.

Šnekėtis reikia ir su savais vaikais. Pasak socialinės darbuotojos, tai neturėtų būti vienas ar du pokalbiai, o kelių mėnesių procesas, kad vaikai spėtų susitaikyti su mintimi apie naują šeimos narį.

„Pirmąjį globotinį ėmiau prieš dešimt metų, kai savi vaikai jau buvo paaugliai. Su jais kalbėjome, diskutavome ne vieną savaitę. Svarbiausia, manau, nusistatyti ribas ir taisykles, kas globojamą vaiką auklės, o kas su juo draugaus“, – patirtimi dalijosi globėja.

Biurokratija ne itin baisi

Visuomenės apklausos rodo, kad didžiausia kliūtis globoti vaiką yra biurokratiniai reikalavimai ir procedūros. Tačiau, pasak L.Nausėdaitės, reikalavimai nėra sunkiai įgyvendinami.

„Vaikas nėra daiktas, kurį gali įsigyti visi norintys, todėl šiokia tokia tvarka turi būti. Kita vertus, oficialūs reikalavimai neperžengia sveiko proto ribų. Pavyzdžiui, globėjai turi turėti kur gyventi ir vienam asmeniui būste turi tekti ne mažiau nei 14 kv. m. Taip pat būtina pristatyti sveikatos pažymą – žmogus privalo būti pajėgus pasirūpinti vaiku“, – apie reikalavimus pasakojo socialinė darbuotoja.

Kokias nuolatines pajamas per mėnesį turi gauti būsimi globėjai, nėra nustatyta. Vaiko teisių apsaugos specialistai kiekvieną atvejį svarsto atskirai. Svarbiausia, kad būtų užtikrinti pagrindiniai vaiko poreikiai – jis turėtų ką valgyti, kur miegoti, žaisti, galimybę mokytis.

„Vaikui geriausia augti paprastoje, stabilioje šeimoje. Todėl labiau žiūrima ne ar šeima pasiturinti, o ar atmosfera gera, ar paimtą vaiką išklausys, skirs jam dėmesio, ugdys. Aišku, saugikliai, kad vaikai netaptų pasipelnymo šaltiniu, taip pat yra numatyti. Vienu metu galima imti globoti ne daugiau kaip penkis vaikus, globėjų šeimas atidžiau stebi socialiniai darbuotojai“, – svarbius aspektus patikslino L.Nausėdaitė.

Kas yra svarbiausia?

Net ir atitikę visus formalius reikalavimus, potencialūs globėjai dar turi išklausyti tris mėnesius trunkančius mokymus, kuriuos prieš kelerius metus buvo nuspręsta rengti kaip prevencinę priemonę, kad vaikai nebūtų grąžinami į globos namus.

„Mokymuose būsimi globėjai yra supažindinami su visais galimais sunkumais paėmus vaiką, kaip juos spręsti, diskutuojama su socialiniais darbuotojais, psichologais, sava patirtimi dalijasi globėjai. Tik išklausę visą kursą žmonės realiai gali atsakyti, visų pirma sau, ar jie tikrai yra pasirengę imti globoti vaiką, kuris dažnai būna traumuotas blogos patirties, skriaustas“, – pasakojo L.Nausėdaitė.

Pasak specialistės labiausiai nereikėtų tikėtis, kad sudėtingas vaiko elgesys ims ir pasikeis per kelias savaites. Geriau nusiteikti kiek niūresniam scenarijui: apie metus laiko besitęsiančiam adaptaciniam periodui, kai vieną dieną viskas būna nuostabu, o kitą – gili duobė.

„Pačioje pradžioje itin reikalinga kantrybė, kurios prireiks dvigubai daugiau nei saviems vaikams, ir tikėjimas, kad globotinis galiausiai įvertins visas pastangas, net jei niekada to neparodys. Ilgainiui visos viltys pasiteisina ir globa duoda daug gerų emocijų patiems globėjams ir jų šeimai“, – teigė J.Juškaitienė.

Dažnai naujus globėjus glumina emocinės grąžos ir prisirišimo nebuvimas, kai vaikas, pavyzdžiui, valgyti ar nuvesti į tualetą gali paprašyti visai svetimo žmogaus. Bet, pasak socialinės darbuotojos, tai visiškai normalu, nes globoti paimti vaikai neretai nepasitiki suaugusiais, būna patyrę skriaudų ir neturėję konkretaus artimo žmogaus, kuris būtų jais rūpinęsis. Kita vertus, anot globėjos, nereikia tikėtis, kad vaikas bus iš karto savas globėjams. Toks jis tik gali tapti bėgant laikui.

Globos džiaugsmas – iš trupinėlių

Ištvėrus pirmuosius sunkius metus, galiausiai tarp globėjų ir vaiko užsimezga ryšys kaip tarp tėvų ir vaikų. Svarbiausia, susidūrus su itin rimtomis problemomis, nepavėluoti kreiptis pagalbos į specialistus, įsitikinusi L.Nausėdaitė.

Globoti paimtas vaikas ne tik keičiasi pats, bet ir priverčia susimąstyti globėjų šeimą.

„Iš pradžių džiaugsmai dažnai būna netiesioginiai, tarsi susirankioti iš kasdienybės trupinių. Pavyzdžiui, vaikas išmoko žaisti, greičiau atsiprašo, išdrįso kažkur nueiti pats, jo nebestebina skalbimo mašina, nuo stalo nebevagia maisto...“ – vardijo J.Juškaitienė.

Didžiausias globėjų džiaugsmas, kai galiausiai „spygliuotas ežiukas“ tampa tiesiog vaiku, kuris ateityje gebės savarankiškai gyventi, dirbti ir sukurti savo šeimą.

„Globoti paimtas vaikas ne tik keičiasi pats, bet ir priverčia susimąstyti globėjų šeimą. Pavyzdžiui, savi vaikai pamato, kad yra ir kitokių vaikų, kurie neturi nieko. Jie visai kitaip pradeda vertinti savo galimybes ir kas jiems yra duota“, – patirtimi dalijosi J.Juškaitienė.

Vaikas ieško namų

Globos įstaigose gyvena daugiau nei 4 tūkst. vaikų visoje Lietuvoje. Per metus į vaikų globos namus patenka apie 1,3 tūkst. vaikų. Jiems to nereikėtų išgyventi, jei būtų pakankamai globėjų šeimų.

Jei galvojate apie tapimą vaiko globėju, daugiau informacijos gali suteikti:

Jūsų savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyrius.

Vilniuje skambinkite telefonais:
8 5 2112567 (Vilniaus miesto Vaiko teisių apsaugos skyrius),
8 5 2715980, 8 679 89294 (VšĮ Paramos vaikams centras).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius