-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 21

Goro provincijoje apšaudyta Lietuvos karių stovykla (Papildyta 13.35 val.)

Sekmadienį apie 5 val. vietos laiku reaktyvinėmis prieštankinėmis granatomis buvo apšaudyta Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) stovykla.
Karys pro žiūronus stebi Čagčaraną (archyvo nuotr.)
Karys pro žiūronus stebi Čagčaraną (archyvo nuotr.) / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Apie 5 val. vietos laiku stovyklos kryptimi buvo paleistos dvi reaktyvinės prieštankinės granatos. Viena sprogo netoli stovyklos, antroji pataikė į stovyklos teritoriją ir nesmarkiai apgadino sandėliavimo konteinerį. Anot Krašto apsaugos ministerijos, žymių nuostolių stovyklos infrastruktūrai nepadaryta, kariai nenukentėjo ir toliau vykdo nustatytas užduotis.
 
(Papildyta 13.35 val.) Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viešųjų ryšių karininkas kapitonas Marius Varna naujienų portalui 15min.lt sakė, kad apšaudymas vyko pakankamai iš toli – granatos paleistos už kelių šimtų metrų nuo stovyklos.

„Mūsų vertinimu, buvo šaudyta ne į atskirus pasirinktus taikinius, o apskritai į stovyklos plotą ir dėl to tie šūviai tikrai nebuvo taiklūs, nes viena granata nukrito keli šimtai metrų prieš stovyklą, o kita nukritusi apgadino vieną iš sandėliavimo konteinerių ir jame buvusį keltuvą. Keltuvas iš esmės tik aprūko, jis veikia“, – pasakojo kapitonas.

Apie įvykį iškart buvo informuota Afganistano nacionalinė policija ir saugumo pajėgos. M.Varna pabrėžė, jog jų atstovai nedelsiant išsiuntė savo pajėgas į incidento vietą: „nacionalinės pajėgos labai operatyviai reagavo į mūsų skambutį, nedelsiant išsiuntė savo pareigūnus į įvykio vietą, kad pradėtų tyrimą. Tai rodo, kad patys pareigūnai suinteresuoti kiek įmanoma greičiau patys perimti saugumo užtikrinimą provincijoje ir visoje šalyje“.

M.Varna tikino, kad Goras išlieka viena ramiausių provincijų šalyje, „bet tai nereiškia, kad ten nevyksta jokie incidentai ir konfliktinės situacijos.“Pasak M.Varnos, kas ir kokiais motyvais apšaudė PAG stovyklą, kol kas nėra žinoma, tai aiškinasi Afganistano pajėgos.

„Lietuvos kariuomenė net ir neturi teisės vykdyti tyrimo, nes tai yra Afganistano šalis ir už jos saugumą atsako nacionalinės saugumo pajėgos. Mes jiems tik padedame, remiame, mokome“, – aiškino kapitonas.

Anksčiau Goro provincija laikyta viena saugiausių ir ramiausių Afganistane. Bet pastaruoju metu ten pagausėjo išpuolių prieš Lietuvos karius. Skaičiuojama, kad sekmadienio incidentas yra jau šeštas nuo rugpjūčio mėnesio.

M.Varna tikino, kad Goras išlieka viena ramiausių provincijų šalyje, „bet tai nereiškia, kad ten nevyksta jokie incidentai ir konfliktinės situacijos.“ Jis pripažino, kad pastaruoju padažnėjo incidentai, nukreipti tiek prieš Lietuvos karius, tiek prieš nacionalines Afganistano pajėgas. Tačiau, anot kapitono, Lietuvos kariuomenė buvo numačiusi, kad išpuolių šiemet, ypač rudenį, gausės.

Pastaruoju metu pietinėse Afganistano provincijose buvo smarkiai sustiprintos tarptautinės saugumo pajėgos, vien tik amerikiečiai dislokavo apie 30 tūkst. karių. Todėl kovotojai kraustosi į kitas provincijas. „Tiek Talibano atstovai, tiek kitos kriminalinės grupuotės buvo paprasčiausiai išstumtos iš pietinių provincijų, o kadangi Goras ribojasi su Helmando provincija, viena iš tų, kur vyksta didžiausi mūšiai, mūsų kariuomenė numatė, kad iš pietinių provincijų sukilėliai ir kovotojai vyks ir į Goro provinciją“, – kalbėjo kariškis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius