Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 06 04

Goro provincijos atkūrimo grupės stovykloje nuleistos misiją baigiančių Japonijos ir Europos Sąjungos vėliavos

Birželio 3 dieną Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės stovykloje Čagčarane, kur šiuo metu tarnybą vykdo šią misiją užbaigsianti septynioliktoji Lietuvos karių pamaina (PAG-17), lankėsi Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius ir Lietuvos atstovų delegacija - LR Seimo narys Domas Petrulis, Specialiosios misijos Afganistane vadovas Gintaras Bagdonas, Pajėgų išvedimo koordinavimo grupės Afganistane vadas pulkininkas Sauliaus Rožėnas, LR Krašto apsaugos ir Užsienio reikalų ministerijų atstovai, žiniasklaidos atstovai ir kiti garbingi svečiai.
Lietuvos kariai
Lietuvos kariai / Audriaus Matuzo nuotr.

Iškilmingas Japonijos vėliavos nuleidimas ir EUPOL misijos užbaigimas Goro provincijoje

Vizito akcentu tapo Goro provincijos atkūrimo grupės stovykloje vykusi iškilminga PAG rikiuotė, kurios metu buvo nuleista Japonijos valstybės vėliava, pažymint, kad nuo 2009 metų PAG veikiantis šios šalies vystomojo bendradarbiavimo biuras birželio pabaigoje užbaigs savo veiklą Čagčarane. Biuras toliau veiklą kels iš Afganistano sostinės Kabulo, iš kur toliau koordinuos Japonijos finansuojamus vystomuosius projektus Gore.

„Dėkoju visiems, kurie čia tarnavo ir dirbo atkuriant saugumą ir stabilumą, ypač Provincijos atkūrimo grupės kariams. Mūsų žmonės šios pagalbos niekada nepamirš“, – sakė Goro provincijos gubernatoriaus pavaduotojas Mohammad Amin Takhi, dėkodamas Lietuvai ir Japonijai bei kitų šalių ir organizacijų atstovams, prisidėjusiems prie Goro provincijos žmonių gerovės kūrimo.

Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. A. Pocius rikiuotės aikštėje padėkojo tarptautiniams partneriams už jų didelį indėlį, pabrėžęs, kad Japonija buvo viena pagrindinių šalių donorių Čagčarane ir visoje provincijoje, skyrusi dideles investicijas  provincijos žmonių gerovei užtikrinti.

Specialiai šia proga tiesiai iš Kabulo į PAG stovyklą atvyko aukštų pareigūnų delegacija – Japonijos ambasados Afganistane reikalų patikėtinis Mio Maeda, Čekijos respublikos ambasadorius Afganistane Miroslav Kosek, EUPOL misijos Afganistane vadovas Karl Ake Roghe ir kiti svečiai. Ceremonijoje taip pat dalyvavo Goro provincijos administracijos vadovai bei vietos saugumo pajėgų vadovybė.

Rikiuotės metu taip pat buvo oficialiai paskelbta, kad Europos Sąjungos policijos misija (angl. EUPOL) Afganistano Goro provincijoje, savo veiklą pradėjusi 2007 metų vasarą ir kurios užduotis buvo stebėti, mokyti bei remti Afganistano nacionalinės policijos pajėgų pasirengimą tinkamai vykdyti jiems keliamas užduotis, akcentuojant bendradarbiavimą su prokuratūra, sėkmingai užbaigė savo misiją Gore. 2013 metais vietos policijos pareigūnai ir prokurorai buvo parengti ir atestuoti kaip instruktoriai pagal specialiai tam parengtą EUPOL programą, todėl ateityje galės tęsti mokymus savarankiškai.

Aptarta dabartinė situacija Gore ir PAG misijos užbaigimo klausimai

Vienas iš kariuomenės vado vizito tikslų – aptarti Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG-17) ir jos tarptautinių partnerių vykdomą veiklą, PAG vykdomą atsakomybės perdavimo vietos saugumo pajėgoms ir valdžios institucijoms eigą, Lietuvos finansuojamo vystomojo bendradarbiavimo pasiekimus,  PAG stovyklos perdavimo vietos valdžiai, operacinių pajėgų išvedimo ir misijos užbaigimo klausimus, dabartinę saugumo, valdymo ir vystymo situaciją regione, susitikti su Goro provincijos valdžios ir PAG tarptautinių partnerių atstovais, pabendrauti su kariais vykdančiais tarptautinę operaciją Goro provincijoje.

PAG-17 vadas, pulkininkas Tomas Masaitis, supažindino Lietuvos kariuomenės vadą ir delegacijos atstovus su PAG vykdomomis užduotimis ir aktualijomis, aptarė bendradarbiavimo su Afganistano nacionalinio saugumo pajėgomis ir vietos valdžios atstovais klausimus, apžvelgė saugumo situaciją Goro provincijoje, galimas grėsmes ir iššūkius išvedant operacines pajėgas iš misijos rajono bei kitus svarbius klausimus.

Generolas majoras Arvydas Pocius kartu su Specialiosios misijos Afganistane vadovu Gintaru Bagdonu bei PAG civilinio elemento atstovais aptarė Lietuvos, Japonijos ir JAV biurų, atstovaujančių savo valstybių vyriausybėms, vystomojo bendradarbiavimo programas ir iššūkius šioje srityje, šiuo metu vykdomų ir planuojamų įgyvendinti projektų galimybes bei ateities planus.

Apsilankymas Čagčarane ir susitikimas su PAG kariais

Vėliau Lietuvos kariuomenės vado delegacija kartu su PAG atstovais lankėsi Goro provincijos sostinėje Čagčarane: provincijos ligoninėje, Goro provincijos saugumo Operacijų koordinavimo centro būstinėje, vaikų globos namuose, Lietuvos parke ir miesto apylinkėse. Eskorto metu svečiai buvo supažindinti su Lietuvos Specialiosios misijos, Japonijos, JAV ir kitų tarptautinių donorų Afganistane įgyvendintais ir toliau vykdomais vystomojo bendradarbiavimo projektais. Svečių delegacija susitiko su vietos valdžios atstovais ir kitais vietos bendruomenės nariais bei aptarė esamą saugumo, valdymo bei vystymo situaciją regione.  

Vizitą vainikavo PAG karių ir delegacijos atstovų susitikimas PAG ramovėje, kur Lietuvos kariuomenės vadas tradiciškai pasveikino karius, šventusius savo gimtadienius pastarosiomis dienomis, atvežė kariams artimųjų sveikinimus su Tėvo dienos proga bei pavaišino juos iš Lietuvos atkeliavusia lietuviška juoda duona ir mėsos gaminiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius