-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 23

Grafičių matematika: kiek kainuoja nuvalyti piešinius nuo sienų?

Kaip už maždaug 4 eurus pridaryti daug nuostolių? Atsakymo reikėtų klausti grafičių vandalų, kurie už tokią sumą nusipirkę skardinę aerozolinių dažų gali pridaryti daugybę žalos svetimam turtui. Retai kada paskaičiuojama, kiek tokia žala atsieina privačių namų savininkams ar savivaldybėms.
Grafiti piešiniai
Grafiti piešiniai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Grafičiai Banksy

Samdyti ar dažyti patiems?

Vos vieno kvadratinio metro sienos ploto valymas nuo grafičių neperdažant jos gali patuštinti kišenę nuo 12 iki 22 eurų. Dažnai grafičiai, kadangi juos padaryti beveik nieko nekainuoja, būna daug didesni ir įspūdingesni – necenzūriniai užrašai, primityvūs pradinės klasės mokinio stiliaus piešinukai, dėl kurių grafičių vandalai netgi labai didžiuojasi.

Vos vieno kvadratinio metro sienos ploto valymas nuo grafičių neperdažant jos gali patuštinti kišenę nuo 12 iki 22 eurų.

Įsivaizduokime, kad dabar ieškome būdo, kaip efektyviausiai sutvarkyti nedidelį vos 10 kvadratinių metrų namo sienos plotą, kurį visą piktavališkai ištepliojo grafičių vandalai. Specialistai sako, kad būtent tiek dažniausiai tenka valyti. Tokiu atveju profesionalus jos nuvalymas atsieis 120-220 eurų.

Ne profesionalus būdas sutvarkyti savą ar viešą turtą – perdažyti sieną. Tačiau dažų dėmės tikrai neprideda pastato fasadui grožio. Kad visa siena būtų vienodos spalvos – reikia ją perdažyt. 10 litrų dažų vidutiniškai kainuoja 40 eurų. Tokio kieno užteks maždaug 60-80 kv. m sienų plotui.

Be to, reikės dažymo įrankių, sieną reikėtų paruošti dažymui, gruntuoti ir tikriausiai skirti tam beveik visą gražią sekmadienio popietę. Taigi patys skirdami laiko išleisime maždaug 15-25 eurus.

Galima apsaugoti ilgesniam laikui

Yra ir kitokių sprendimo būdų. Nuvalius sieną ją galima apsaugoti specialiomis medžiagomis, apsaugosiančiomis, kad sutvarkyta siena netaptų tiesiog švaria drobe naujiems grafičių išpuoliams. Ilgalaikės medžiagos ir darbai rinkoje kainuoja beveik 15 eurų už kv. m., vienkartinės – 6 eurus už kv. m.

Protingiausia būtų rinktis ilgalaikes priemones, kurios gali tarnauti iki maždaug 200 ar net daugiau kartų. O tai reiškia, jog tiek grafičių be sąžinės priekaištų galėsite nuvalyti karštu vandeniu ar paprasčiausia buitine chemija.

Protingiausia būtų rinktis ilgalaikes priemones, kurios gali tarnauti iki maždaug 200 ar net daugiau kartų. O tai reiškia, jog tiek grafičių be sąžinės priekaištų galėsite nuvalyti karštu vandeniu ar paprasčiausia buitine chemija.

Mūsų įsivaizduojamos sienos dengimas tokiomis medžiagomis atsieitų 150 eurų. Vienkartinis padengimas – 60 eurų. Tačiau tokias paslaugas teikiančios įmonės sako, jog gyventojai patys labai retai investuoja į tokias priemones nuo grafičių.

Investicijų mažai – žala didelė

Matematika labai paprasta – už maždaug vos 4 eurus grafičių vandalas gali pridaryti net 55 kartus daugiau siekiančių nuostolių. Tokie asmenys nesirenka, kieno turtą gadinti, ir tikrai nežiūri, ar žmogus vėliau turės lėšų sutvarkyti savo namo sieną.

Tačiau piliečiai turėtų nelikti abejingi ir kovoti su nelegaliais grafičiais, bjaurojančiais mūsų miestų gatves. Kampanija „Cif valo Lietuvą“ rodo pavyzdį ir ketina nuvalyti kelis šimtus kvadratinių metrų ploto sienų. Daug daugiau nei specialistai gauna užsakymų iš privačių namų savininkų ar savivaldybių per metus.

Gyventojams užtenka tiesiog specialioje platformoje įkelti subjaurotos gatvės ar pastato sienos nuotrauką ir nurodyti, kur ji yra, o speciali Cif komanda pasistengs, kad ta vieta, vėl būtų jauki ir graži aplinkiniams – be sienas bjaurojančių grafičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius