Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 28

Grėsmės akivaizdoje pasipriešinimui Lietuvoje nori sukurti „didžiulę civilinę galią“

Artimiausiu metu planuojama apsispręsti, kaip ketinama pertvarkyti valstybės remiamą sukarintą visuomeninę organizaciją Lietuvos šaulių sąjungą. Aiškinama, kad siekiama, jog ji taptų tvirtesniu pilioriumi valstybės gynybos sistemoje. Norima, kad iki 2030 metų organizacijai priklausytų bemaž penkiskart daugiau žmonių nei dabar – apie 50 tūkstančių. Tiesa, svarstydami organizacijos ateitį politikai daugiausia iečių gali sulaužyti dėl to, kieno „žinioje“ turėtų būti Šaulių sąjunga.
Lietuvos šaulių sąjungos narių priesaikos ceremonija
Lietuvos šaulių sąjungos narių priesaikos ceremonija / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Seimo valdyba sudarė darbo grupę Lietuvos šaulių sąjungos veiklos pertvarkymo koncepcijai ir jai įgyvendinti reikalingų teisės aktų projektams parengti sudarymo.

LŠS naują organizacijos viziją, numatančią, kad tai turėtų būti ne tik karinės pajėgos, bet ir įvairesnes civilines užduotis atliekanti patriotinė organizacija, finansuojama per Vyriausybę, pristatė metų pradžioje.

Suprasti akimirksniu

  • Šaulių sąjunga – valstybės remiama sukarinta visuomeninė organizacija, vienijanti valstybės gyvenimui ir gynybai neabejingus žmones.
  • Šauliai veikia pagal Lietuvos šaulių sąjungos įstatymą ir krašto apsaugos ministro tvirtinamą Statutą.
  • Kartu su jaunaisiais šauliais šiuo metu organizacijai priklauso apie 12 tūkstančių narių.
  • Šaulių sąjungos uždavinys taikos metu yra rengti piliečius ginkluotam ir nesmurtiniam pilietiniam pasipriešinimui, padėti užtikrinti viešąjį saugumą, ginti Lietuvos nepriklausomybę ir jos vientisumą.
  • Agresijos atveju Šaulių sąjungos uždavinys yra koviniais būriais remti Lietuvos ginkluotąsias pajėgas, kitais pajėgumų vienetais padėti užtikrinti viešosios tvarkos palaikymą, kritinės infrastruktūros objektų apsaugą, okupuotoje teritorijoje vykdyti ginkluotą ir nesmurtinį pilietinį pasipriešinimą, siekiant atgrasyti priešą, apginti valstybės nepriklausomybę ir jos teritorijos vientisumą, užtikrinti piliečių saugumą.

Darbo grupės vadovu paskirtas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas akcentavo visuotinės gynybos principą.

Jo teigimu, valstybę gina ne tik kariuomenė, bet ir tauta.

„Geriausia išraiška šia prasme yra Šaulių sąjunga“, – komentavo parlamentaras.

Ambicija – didžiulė civilinė galia

Pasak L.Kasčiūno, pirmą kartą į darbo grupės posėdį gegužės pradžioje susirinksiantys parlamentarai dirbs ir prie koncepcijos, ir prie teisės aktų projektų.

„Iniciatyva judėti į priekį su Šaulių sąjungos koncepcija atėjo iš pačios Šaulių sąjungos, kas yra labai svarbu. Tai yra autonomiškumo klausimas. Mes turėjome komitete parengiamąjį koncepcijos pristatymą prieš porą mėnesių.

Darėme NSGK platesniame kontekste kartu su karių ir Šaulių sąjungos grupe parlamentine, dalyvavo įvairių frakcijų ir komitetų atstovai. Iš esmės beveik visi vienbalsiai pritarė tai koncepcijai“, – pasakojo parlamentaras.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas

L.Kasčiūno teigimu, ši koncepcija – impulsas darbui, nuo jos bus atsispirta ir judama į priekį.

Svarbiausias klausimas, kaip kalbėjo jis, kokią LŠS ir kokį jos vaidmenį matome.

Seimo NSGK vadovui ši organizacija – civilinė galia, susieta su gyvybinėmis valstybės funkcijomis: ne tik valstybės gynyba, bet ir viešosios tvarkos palaikymu, infrastruktūros apsauga bei kitais dalykais.

„Ką tai reiškia? Pagrindinėse funkcijose išsiprofiliuojame savo veiklą. Ir taip galime prisidėti prie valstybės gynybos ginkluotu būdu arba neginkluotu būdu – dabar judame su Pilietinio pasipriešinimo koncepcija, kur yra ginkluotas pasipriešinimas ir neginkluotas.

Tai Šaulių sąjunga, pagal mūsų įsivaizdavimą, bus visiškai atsakinga už neginkluotą pasipriešinimą. Bet pagal tas gyvybines valstybės funkcijas pasiprofiliuoji ir ten randi savo nišą“, – aiškino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius