-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 01 17 /11:18

Greta Kildišienė atsisako įvardinti giminaitį, kuris esą leidžia jai naudotis automobiliu

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigia, kad jis yra skandalo taikinys, o ne jo pavaduotoja frakcijoje Greta Kildišienė. Parlamentarė antradienį pareiškė, kad ketina nusipirkti automobilį, o išperkamosios nuomos sutartis su „Agrokoncernu“ bus nutraukta. Tačiau ji kategoriškai atsisakė įvardinti, kas yra tas giminaitis, kuris esą moka už automobilį ir leidžia jai juo naudotis.
Greta Kildišienė
Greta Kildišienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Antradienį surengtoje spaudos konferencijoje „valstiečiai“ žadėjo paaiškinti viską, kas visuomenei dar gali būti neaišku dėl G.Kildišienės automobilio, išsilavinimo, komandiruotės ir kitų reikalų. Tačiau spaudos konferencijoje nuskambėjęs naujas dalykas buvo tik tai, kad G.Kildišienės paslaptingasis giminaitis atsisakys „Agrokoncerno“ automobilio, o parlamentarė nusipirks savo.

R.Karbauskis žurnalistams aiškino, kad jį puola ne tik Anykščiuose medžiojantys įtakingi panevėžiečiai, bet ir kiti, kam nepatinka jo planuojamos pertvarkos.

Spaudos konferencijoje, be G.Kildišienės ir R.Karbauskio, dalyvavo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika ir G.Kildišienės skyrybų advokatas Evaldas Valčiukas.

R.Karbauskis: tikslas ne G.Kildišienė, bet aš

R.Karbauskis pranešė, kad yra Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos išvada dėl G.Kildišienės naudojamo automobilio ir ji yra palanki parlamentarei. Jis priminė, kad nieko baisaus dėl to nemato ir Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė.

VTEK antradienį parlamentarei atsakė, kad ji neturėjo deklaruoti automobilio ir savaime tokia situacija, kai giminaitis leidžia naudotis mašina, interesų konflikto nekelia.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LVŽS spaudos konferencija akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LVŽS spaudos konferencija akimirka

„Problema vienintelė, kuri galėtų būti, kad sandoris sudaryta su įmone, kuri susijusi su manimi. Jis yra visiškai teisėtas, atitinka visus reikalavimus, kurie taikomi išperkamajai nuomai. Bet blogai, kad tai susiję su manimi. Taigi, pretekstas yra, puolimas yra, akivaizdu, kad tikslas yra ne Seimo narė G.Kildišienė, bet aš“, – sakė jis.

„Manęs tokiais būdais nepribaigs“

R.Karbauskiui bandant paaiškinti G.Kildišienės naudojamo automobilio istoriją į Spaudos konferencijų salę įsiveržė parlamentaras Petras Gražulis ir ėmė koneveikti žurnalistus, kurie esą prie politikų kabinėjasi dėl nieko.

„Kam užmynėt ant mazolio?“, – į R.Karbauskį kreipėsi jis.

„Jūs kaip šuneliai lojat, už pinigus jūs lojat“, – žurnalistams rėkė jis.

VIDEO: Į R.Karbauskio spaudos konferenciją įsiterpęs P.Gražulis pareiškė savo nuomonę apie automobilių nuomą

P.Gražulio klyksmas įaudrino ir LVŽS pirmininką.

„Petrai, Petrai, šitoj situacijoj, aišku, problema yra visiškai ne mašina, ir ne Seimo narė G.Kildišienė. Problema esu aš, kaip Seimo narys, kaip didžiausios frakcijos vadovas. Ir visi čia salėje sėdintys puikiai tai žino. Problema yra tai, kad reikia mano reputaciją pakirsti bet kokiu atveju, kad nebūtų įstatymų dėl alkoholio kontrolės, kad nebūtų tvarka įvedinėjama farmacijos pramonėje ir taip toliau“, – kalbėjo LVŽS pirmininkas.

„Nesvarbu – mane galima apipilti kokiu nori mėšlu, visa tai bus – prisiekiu, tai bus. Manęs tokiais būdais nepribaigs“, – tęsė jis.

Už mašiną mokama pavedimu, bet dokumentų nerodys

R.Karbauskis pakartojo ką sakęs anksčiau – sandoris dėl automobilio išperkamosios nuomos buvo sudarytas dar prieš metus ir jis nieko bendro nei su rinkimais ar su G.Kildišienės tapimu Seimo nare neturi.

„Tokių žmonių, kaip G.Kildišienė, mūsų verslo praktikoje yra šimtai , tūkstančiai “, – pareiškė jis, kažkodėl minėdamas Seimo narę, o ne jos giminaitį. Jis pridūrė, kad „ta sutartis“ nesiskiria nuo kitų, kurias yra sudaręs „Agrokoncernas“, o visus atsakymus dėl to duos Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

Pasak Seimo nario, pavedimai už automobilį buvo daromi vienuolika mėnesių ir pretenzijų nuomos gavėjui niekas neturi. Tačiau pateikti įrodymus, kad taip buvo, jis sakė negalintis, nes neturi tam teisės.

„Aš nedirbu koncerne“, – paaiškino R.Karbauskis.

„Kokia dovana gali būti išperkamoji nuoma, už kurią yra mokamos palūkanos?“, – klausė jis.

Paklaustas, kam G.Kildišienės giminaičiui dabar atsisakyti perkamo automobilio, jei viskas yra teisėta, R.Karbauskis pareiškė, jog „čia kalba yra apie moralę.“

Klausiama, kodėl būtent iš „Agrokoncerno“ giminaitis nusprendė įsigyti automobilį, G.Kildišienė pradėjo pasakoti, kad R.Karbauskis yra padėjęs daug žmonių: „Čia tas dalykas, jis nebuvo pagalba kaip kažkokia lengvatinė sutartis ar dar kažkas, tiesiog tuo metu buvo priimtas toks sprendimas.“

Kas tas giminaitis, liko neaišku

Pirmadienį žadėjusi atsakyti į visus klausimus, antradienį G.Kildišienė kategoriškai atsisakė įvardinti savo giminaitį, kuris, jos teigimu, perka automobilį iš „Agrokoncerno“. Ji nesutiko atskleisti ir giminystės ryšio.

„Tas asmuo yra privatus, nėra viešas, tai yra jo noras arba nenoras atskleisti savo tapatybę. Aš visada teigiau, kad jokiems įstatymams aš nenusižengiu“, – sakė ji.

G.Kildišienė pridūrė, kad jos kreipimasis į VTEK turėtų būti atsakymas visiems, kad ji nori išaiškinimo, ar ji supainiojo viešuosius ir privačiuosius interesus.

Anot G.Kildišienės, ne kiekvienas privatus asmuo nori tapti viešas.

Parlamentarė sakė dar nenusprendusi, kokį automobilį pirks.

„Esu atvira pasiūlymams“, – šypsojosi ji.

VIDEO: G.Kildišienė apie studijas, anglų kalbą ir paslaptingą giminaitį

Dėstė puolimo versijas

Spaudos konferencijoje R.Karbauskis teigė, kad su kilusiu triukšmu gali būti susiję iš partijos anksčiau pašalinti Mantas Leliukas ir Gema Umbrasienė.

Jis ragino atsiversti M.Leliuko „Facebook“ puslapį ir paskaityti, ką šis žmogus pastaruosius dvejus metus ten rašo. „Gandai ir šmeižtas, kad kažkas turi kažkokius santykius, kažkas kažką ne taip daro, prasidėjo prieš dvejus metus“, – aiškino jis.

Aplinkos komiteto pirmininkas K.Mažeika teigė, kad skandalas gali būti susijęs su G.Kildišienės rengiamomis Medžioklės įstatymo pataisomis. Plačiau apie pataisas jis pirmadienį pasakojo 15min.

„Jūs galite pasidomėti, gauti informaciją iš Anykščių rajono mero, kad situacija ten be galo įtempta. Ir užkliudyti interesai ne anykštėnų, bet panevėžiečių – ir advokatų, ir teisininkų, kurie medžioja Anykščių rajone. Mums pasirodė keistas ryšys, kad vėl yra Panevėžys“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Kreipsis į teismą dėl šeimos nuotraukų

Politikas teigė, kad žiniasklaidos publikuotos jo šeimos nuotraukos buvo pavogtos ir dėl jų skelbimo bus kreipiamasi į teismą. „Metodai, kuriais yra kovojama šiandien prieš mane, prieš kitus Seimo narius, yra neteisėti“, – sakė jis.

R.Karbauskis pabrėžė, kad jo su G.Kildišiene nesieja jokie romantiški ryšiai, antraip jau būtų griuvusi jo šeima.

VIDEO: Ramūnas Karbauskis apie santykius su Greta Kildišiene

LVŽS pirmininkas teigė nesvarstantis galimybės atsisakyti „Agrokoncerno“ akcijų. „Galiu perduoti vaikams, o kas nuo to pasikeis?“, – klausė jis.

Siųsti G.Kildišienę į JAV pasiūlė G.Kirkilas?

Kalbėdamas apie triukšmą, kurį sukėlė tai, jog G.Kildišienė komandiruojama į svarbų tarptautinį renginį, kuris įvyks JAV, R.Karbauskis tikino, kad grįžusi parlamentarė atsiskaitys.

Jis įrodinėjo valdybai, kad G.Kildišienė puikiai atliks tą pareigą.

R.Karbauskis aiškina, esą socialdemokratas, Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas Seimo valdybos posėdyje kitiems valdybos nariams įrodinėjo, kas turi vykti į JAV.

„Yra stenogramos. Jis įrodinėjo valdybai, kad G.Kildišienė puikiai atliks tą pareigą, kurią reikia atlikti Seimo narei“, – sakė jis.

„Informacija, kurią parveš Seimo narė, bus parvežta visuomenei. Kol kas jūs apie Seimo narių keliones nieko nežinote dėl to, kad niekada niekas jokių ataskaitų nepateikinėjo. Tikiuosi, kad ši praktika pasikeis“, – teigė R.Karbauskis. Jo teigimu, į JAV vyko dešimtys Seimo narių.

„Jūs apie tai nieko nežinote, nes Seimo nariai apie tai nieko neinformuoja“, – sakė jis.

Spaudos konferencijoje dalyvavo skyrybų advokatas

Į spaudos konferenciją atvykęs G.Kildišienės skyrybų advokatas E.Valčiukas teigė, kad teisminiai ginčai turi būti sprendžiami teismo salėje, tačiau buvęs G.Kildišienės sutuoktinis Tomas esą to nepaiso.

Savaitgalį G.Kildišienės buvusį vyrą citavo „Lietuvos rytas“.

„Santuoka buvo nutraukta sutuoktinių sutarimu ir viena iš sutarimo dalių išlaikymo nepilnamečiam vaikui, kuris liko gyventi su motina, teikimas. Išlaikymas susidėjo iš dviejų dalių: piniginė suma, ir leidimas gyventi buvusiam sutuoktiniui priklausančiame bute. Kadangi situacija pasikeitė, mes prašome, kad būtų pakeista išlaikymo forma. Leidimas gyventi bute būtų įvertintas pinigais ir padidinta piniginė išlaikymo suma“, – aiškino advokatas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LVŽS spaudos konferencija akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LVŽS spaudos konferencija akimirka

Bėdos dėl mokslų ir dėl automobilio

Kilus skandalui dėl automobilio, R.Karbauskis teigė, jog „Agrokoncernas“ išperkamosios nuomos būdu G.Kildišienės vairuojamą „Range Rover“ nuomoja kitam neįvardijamam privačiam asmeniui. Pastarasis, anot jo, teisėtais būdais leidžia juo naudotis Seimo narei G.Kildišienei.

Pirmadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga pranešė, jog prašo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) paaiškinti, ar G.Kildišienei reikėjo privačių interesų deklaracijoje nurodyti, kad naudojasi artimo giminaičio iš bendrovės „Agrokoncernas“ pirktu automobiliu.

Opozicinė Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcija savo ruožtu dėl G.Kildišienės kreipėsi į Seimo EPK bei į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI). Konservatoriai prašo VMI įvertinti, ar „Agrokoncernas“ veikla, perleidžiant G.Kildišienei naudoti įmonei priklausantį automobilį, negali būti traktuojama kaip neleistino atlyginimo natūra mokėjimas Seimo narei“.

Pirmadienį 15min pranešė, kad Seimo tinklalapyje nėra skelbiama G.Kildišienės biografija. Seimo kanceliarijos atstovai teigė, kad biografija nebuvo ištrinta, nes ji ten apskritai nebuvo patalpinta. Pirmadienio pavakarę biografija tinklalapyje atsirado. Ji gerokai skiriasi nuo tos, kuri skelbiama Vyriausiosios rinkimų komisijos tinklalapyje.

„Lietuvos rytas“ prieš kelias dienas paskelbė, kad G.Kildišienės biografijoje esą buvo skelbiama, kad 2003 metais baigusi vidurinę mokyklą G.Kildišienė įstojo į Vilniaus kolegijos Teisės fakultetą. Dienraštis išsiaiškino, kad tokio fakulteto Vilniaus kolegijoje nėra ir nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius