Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 17

Griauti ar renovuoti seną daugiabutį

Daugiabučių atnaujinimo programa visoje šalyje vykdoma su pagreičiu. Vien šiemet atnaujintas 91 daugiabutis, dar prie daugiau kaip 700 daugiabučių dirba statybininkai. Lietuvoje yra ir miestų, kur atnaujinama net 90 procentų daugiabučių – būtent tokie skaičiai fiksuojami Ignalinoje. Daugiabučių renovacijos programoje, kuri yra vienas didžiausių šalies prioritetinių projektų, mažesnes savivaldybes vejasi ir didmiesčiai. Jau prasidėjo ir kvartalų renovacijos planavimas. Tačiau vis pasigirta abejonių: ar būtina daugiabučius renovuoti, gal paprasčiau griauti senus namus ir statyti naujus?
Renovacija
Renovacija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dažniau abejoja vyresnio amžiaus žmonės

Nors dabartiniai rezultatai rodo, kad gyventojai teigiamai vertina daugiabučių atnaujinimo programą ir ją palaiko, visgi yra manančių, kad renovacija nėra teisingas kelias. Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė, visus metus susitikinėjanti su gyventojais, kurių namus planuojama atnaujinti, sako, kad abejonių dėl to, ar renovuoti namą, ar jį griauti, dažniau kyla vyresnio amžiaus žmonėms.

Daugiau nei 35 metus Vilniaus Žirmūnų mikrorajone, 5 aukštų daugiabutyje, vadinamojoje „chruščiovkėje“ gyvenanti 76 metų Lidija kategoriškai nesutinka, kad namas, kuriame ji gyvena, būtų renovuojamas. „Jis gi senas, vėjų perpučiamas, kam verta į jį investuoti, gal būtų paprasčiau griauti ir šioje vietoje statyti naują su visomis šiuolaikinėmis statybinėmis medžiagomis ir komunikacija“, – viename iš susitikimų klausė vilnietė.

Tokių klausimų tiek Būsto energijos taupymo agentūros (BETA), tiek Aplinkos ministerijos atstovai  girdi kone kas antro susitikimo su gyventojais metu.

Ką daryti su daugiabučiu, kurio renovuoti neverta

„Būtent tam ir yra daromas investicinis planas ir atliekamas energinis auditas – t.y. įvertinama  pastato būklė. Gal ir yra tokių atvejų, kai nebegalima renovuoti namo ir yra paprasčiau nugriauti. Bet mūsų praktika rodo ir nemažai projektuotojų taip tvirtina, kad seni namai nėra tokie prasti – jų konstrukcijos stiprios. Pagal mūsų turimas analizes, duomenis, vertinimus ir energinius auditus, mes matome, kad dauguma namų tiesiog reikalauja renovacijos. Ekspertai savo išvadose teigia, kad tokiuose namuose yra daug landų, šilumos langelių, padarytų ventiliacijai, pro kuriuos išeina šiluma. Bet atlikus kompleksinę renovaciją – namas tampa išties geros būklės. Tokių pavyzdžių turime jau visoje Lietuvoje“, – sako D. Matonienė.

„Yra tokių daugiabučių, kurių renovuoti jau nebegalima ir vienintelis sprendimas – jį griauti, tačiau jų yra labai nedaug. Tokių daugiabučių mes, atsižvelgę į specialistų nuomonę – neatnaujiname“, – teigia aplinkos viceministrė.

Anot jos, griovimą, kaip alternatyvą renovacijai pasirinkę gyventojai, turės įvertinti kur kas didesnius kaštus namo griovimui ir statymui, negu to reikalauja atnaujinimas. O ir kainos skirtumas –dešimteriopas. Taip pat reikės suplanuoti, kur daugiabučio gyventojai glausis, kol vyks griovimo ir statybos ir įrengimo darbai, kurie gali užtrukti iki metų.

Vieną daugiabutį jau yra ruošiamasi nugriauti Kaune. Šis daugiabutis priklauso savivaldybei ir yra socialinės paskirties, todėl klausimų ir individualių susitarimų su butų savininkais, kur juos laikinai apgyvendinti, kol bus griaunamas ir statomas naujas namas, nekilo. 

Pavadinimas
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius