Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 03 14

Vilniaus mero rinkimų kovos koziriu tapo „Jeep“ arenos pirkimas: permokėta ar ne?

Kovoje dėl Vilniaus mero posto ant diskusijų stalo sugrąžintas krepšinio arenos „Jeep“ pirkimo klausimas, neva savivaldybė galėjo permokėti. Sostinės regalijas susigrąžinti siekiantis Artūras Zuokas beda pirštu į oponentą Valdą Benkunską ir sako, kad jis už tai atsakingas. Tuo metu konservatorius atkerta, kad tai – pigus rinkimų triukas.
LKL rungtynės, susitinka Vilniaus "Rytas" - Utenos "Juventus"
„Jeep“ arena, kurioje namų rungtynes žaidžia Vilniaus „Ryto“ klubas / Arno Strumilos / 15min nuotr.

A.Zuoko kaltinimai

Praėjusią savaitę Lietuvą supurtė dar vienas vaikų tvirkinimo skandalas, kurio epicentre figūruoja buvęs Seimo narys ir Raseinių politinis veikėjas Remigijus Ačas.

Tuo pat metu kozirį, susijusį su šia pavarde, iš kišenės ištraukė ir Vilniaus miesto meru siekiantis būti A.Zuokas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Artūras Zuokas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Artūras Zuokas

„Valdai, ką slepi?“, – savo įrašą feisbuke pradėjo buvęs sostinės vadovas, kreipdamasis į oponentą rinkimuose V.Benkunską.

Anot A.Zuoko, jo konkurentas prieš dvejus metus, kai buvo iš R.Ačo bendrovės „Saulės kopos“ perkama „Jeep“ arena, nurodė savivaldybės administracijai atlikti dar vieną jos turto vertinimą, nors prieš tai vienas jau buvo atliktas.

Pasak buvusio sostinės vadovo, V.Benkunsko nurodymu atlikto vertinimo metu arena įvertinta gerokai brangiau nei prieš tai.

„Savivaldybės užsakytas NT vertinimas areną įvertino 2,6 milijono eurų ir tokia reali jos vertė. V.Benkunskas nurodė savivaldybės administracijai užsakyti dar vieną vertinimą, tik taikant kitą metodiką, kuri padidino perkamos arenos vertę iki 3,8 mln. eurų“, – rašė A.Zuokas.

„Tada tarybai pateiktas jokios juridinės galios neturintis dokumentas, kurio pagrindu buvo motyvuojama politinė valia „permokėti“ vilniečių lėšų virš 1,152 mln. eurų“, – pridūrė jis.

Artūro Zuoko įrašas
Artūro Zuoko įrašas

V.Benkunskas atkerta: „spekuliacijos, sąmokslo teorijos“

Konservatorių kandidatas Vilniuje V.Benkunskas varžovo rinkimuose teiginius vadina „spekuliacijomis ir sąmokslo teorijomis“.

Jis neigia A.Zuoko teiginius.

„Pats A.Zuokas ir visos opozicinės frakcijos balsavo už šitą sprendimą. Dar visai neseniai, prieš kelis mėnesius, pats Zuokas, kalbėdamas apie LFF stadiono įsigijimą, „Jeep“ arenos pirkimą paminėjo kaip gerąją praktiką, ką savivaldybė yra padariusi“, – 15min sakė V.Benkunskas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Valdas Benkunskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Valdas Benkunskas

„O dabar likus savaitei iki rinkimų prasidėjo kažkokios spekuliacijos, sąmokslo teorijos apie kažkokias kainas. Aš jokių nurodymų nedaviau ir tai yra ne mano kompetencija. Darbą darė atsakingi administracijos žmonės, kurie ir vertinimus užsakinėjo, derybose sėdėjo ir galiausiai paruošė sprendimą, kurį turėjo patvirtinti taryba“, – kalbėjo jis.

Jo teigimu, tokie A.Zuoko įrašai ir teiginiai yra rinkiminės kovos dalis.

Du skirtingi turto vertinimai

Savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas informavo 15min, kad sostinės taryba Vilniaus „Ryto“ namų areną neskelbiamų derybų būdu nusprendė pirkti 2021 metų rugpjūtį.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Jeep arena
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Jeep arena

Dar iki to laiko buvo atlikti „namų darbai“ – klausimas svarstytas įvairiuose komitetuose, o savivaldybės Nekilnojamojo turto skyrius užsakė turto vertinimus.

Vieną jų atliko bendrovė „Apus turtas“, kitą – „Marleksa“. Pirmoji nustatė, kad arena verta kiek daugiau nei 2,1 mln. eurų, kita – 2,4 mln. eurų.

Dėl pirkimo – ir konsultacija

Anot savivaldybės, tuometis arenos savininkas, bendrovė „Saulės kopos“, kuriai vadovauja R.Ačas, siūlė objektą pirkti už beveik 3,59 mln. eurų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Ačas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Ačas

Dėl to, ar verta pirkti areną už tokią kainą, savivaldybė nusprendė pasikonsultuoti su nepriklausomais ekspertais.

Tam buvo atliekamas viešasis pirkimas, kurį laimėjo bendrovė „Newsec“, pasiūliusi paslaugą suteikti už 8,9 tūkst. eurų.

Minima įmonė, išanalizavusi visas galimas alternatyvas, savivaldybei rekomendavo pirkti veikiančią areną, kadangi tai – gerokai pigiau nei statyti naują.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Newsec“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Newsec“

Kaip nurodė savivaldybės atstovas G.Grubinskas, „Newsec“ nurodė ir galimą arenos įsigijimo kainą – beveik 3,9 mln. eurų.

Tokia suma buvo gerokai mažesnė nei kitos alternatyvos – statyti areną nuosavame sklype (5,9 mln. eurų), įsigyti naują sklypą Ozo parke ir statyti areną ten (11,7 mln. eurų), įsigyti naują sklypą Liepkalnyje ir statyti areną ten (7,4 mln. eurų).

Galutinė kaina – panaši pardavėjo siūlytai

Galiausiai savivaldybė 2021 metų lapkričio pabaigoje suderėjo areną įsigyti už beveik 3,56 mln. eurų, o pardavėjas, anot savivaldybės atstovo, dar ir sutiko sumokėti notarinius mokesčius.

Tam dar turėjo pritarti sostinės taryba.

Ji tokiam sprendimui pritarė tų pačių metų gruodžio 15 dieną. Prieštaraujančiųjų sprendimui nebuvo – jis priimtas bendru sutarimu.

„Tarybos nariai jokių papildomų klausimų tarybos posėdžio metu neuždavė, sprendimo priėmimui neprieštaravo, nebuvo kvestionuojamas nei treniruočių pastato poreikis, nei jo kaina“, – teigė G.Grubinskas.

Tą patvirtina ir tos dienos tarybos posėdžio protokolas.

Klausimų kilo ir teisėsaugai

„Jeep“ arenos pirkimu buvo susidomėjusi ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Jos atstovė spaudai Julija Gorovniovaitė 15min teigė, kad pareigūnai vertino sostinės tarybos sprendimo įsigyti pastatą skubos tvarka aplinkybes.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnyba
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnyba

Vis dėlto, vadinamųjų „kabliukų“ teisėsauga neaptiko ir ikiteisminis tyrimas pradėtas nebuvo, tačiau tam tikrų klausimų pareigūnams kilo.

„Nenustačius faktinių duomenų apie padarytas korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas, ikiteisminis tyrimas nebuvo pradėtas. Tačiau vertinant informaciją STT nustatė korupcijos rizikos veiksnį dėl nereglamentuoto būdo ar tvarkos, kaip Vilniaus miesto savivaldybė turi pagrįsti nekilnojamųjų daiktų įsigijimo nuosavybėn didesne kaina tikslingumą“, – teigė STT atstovė.

Jos teigimu, apie tai Vilniaus miesto savivaldybė buvo informuota.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilniaus „Ryto“ sirgaliai
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilniaus „Ryto“ sirgaliai

2385 kvadratinių metrų ploto „Jeep“ arena buvo pastatyta 2005 metais, 2014-aisiais objekte atliktas kapitalinis remontas.

Šiuo metu arena atitinka visus oficialius LKL ir FIBA reikalavimus, joje namų rungtynes žaidžia Vilniaus „Ryto“ komanda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius