Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 06 08 /12:43

„Grigeo Klaipėda“ siekia vėl eksploatuoti valymo įrenginius Dumpiuose

Į ekologinį skandalą patekusi kartoną gaminanti bendrovė „Grigeo Klaipėda“ Klaipėdos savivaldybėje pristatė valymo įrenginių Dumpiuose techninį projektą. Siekiama, kad per pusmetį pavyks pasiruošti vėl eksploatuoti areštuotus įrenginius pirminiam nuotekų valymui.
Valymo įrenginiai Dumpiuose
Valymo įrenginiai Dumpiuose

Posėdis iš Klaipėdos miesto savivaldybės dėl karantino transliuojamas nuotoliniu būdu.

Nuo sausio bendrovės nuotekas priėmė „Klaipėdos vanduo“, valantis visų klaipėdiečių ir čia veikiančių įmonių nuotekas. Tačiau paaiškėjo, kad jų vandenvalos įrenginiai nėra techniškai pajėgūs priimti tokio kiekio ir užterštumo nuotekų. Skaičiuojama, kad iš „Grigeo Klaipėda“ atitekančių nuotekų srautas sudarydavo apie 5–7 proc. visų miesto vandenvalos įrenginyje valomų nuotekų. Kurį laiką „Klaipėdos vanduo“ dirbo kone maksimaliu pajėgumu, todėl gegužės viduryje nuspręsta stabdyti sutartį su „Grigeo Klaipėda“. Tokia galimybė buvo numatyta ir laikinose sutartyse.

Tik po tris savaites trukusių derinimų penktadienį buvo vėl pasirašyta laikinoji sutartis dėl nuotekų priėmimo.

Pagal šią laikinąją sutartį „Grigeo Klaipėda“ į sistemą gali pateikti nuotekas, kurių BDS (rodiklis, rodantis biocheminį deguonies suvartojimą – aut.past) siekia ne daugiau 2000. Tačiau ilgalaikei sutarčiai sudaryti šis rodiklis turi būti ne didesnis nei 800. Tokį rodiklį galima pasiekti tik po pirminio – biologinio ir mechaninio – valymo.

Kaip teigė „Klaipėdos vanduo“ vadovas Benitas Jonikas, gamybinės įmonės į vandenvalos įrenginius jau patiekia apvalytas nuotekas. Priimti teršalus be jokio pirminio apvalymo „Klaipėdos vanduo“ nebūtų pajėgi.

„Grigeo Klaipėda“ generalinis direktorius Tomas Eikinas viešai pristatė techninį projektą, kaip būtų apvalomos nuotekos, kokia trasa jos būtų patiekiamos į vandenvalos įrenginius.

Pirminiam valymui būtų naudojami įrenginiai Dumpiuose. Numatyta, kad po projekto įgyvendinimo nebeliks ir dumblo kompostavimo aikštelių: po nusausinimo jis bus vežamas sudeginti į „Fortum Klaipėda“ jėgainę.

Viliamasi, kad gavus pritarimą techniniam projektui dar šiais metais „Grigeo Klaipėda“ galėsi pasirašyti ilgalaikę sutartį su savivaldybės valdoma įmone „Klaipėdos vanduo“.

Visuomenininkai, Klaipėdos pietinės dalies gyventojai, pastebi, kad trims savaitėms sustabdžius „Grigeo Klaipėda“ nebuvo jaučiamas prastas kvapas mieste.

Gegužės viduryje Klaipėdos prokuratūra nepatenkino „Grigeo Klaipėda“ prašymo atlikti statybos darbus Dumpiuose esančių valymo įrenginių teritorijoje, o teismas laikinai apribojo įmonės nuotekų valymo įrenginių veiklą.

Tačiau prokuratūra neuždraudė derinti techninio projekto statybos leidimui gauti. Suderinus projektą „Grigeo Klaipėda“ ketina per pusmetį pasiruošti pasirašyti ilgalaikę sutartį su „Klaipėdos vandeniu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius