Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 08

„Grigeo Klaipėda“ teisme vėl patyrė nesėkmę

Klaipėdos apygardos teismas atmetė bendrovės „Grigeo Klaipėda“ ieškinį, kuriuo iš fizinių asmenų ir Airijoje registruotos įmonės siekta prisiteisti 1,4 mln. eurų žalos atlyginimą. Bendrovė ieškinį grindė tuo, kad 2014–2019 m. gamybai buvo perkamas ne tapijokos, bet pigesnis kviečių krakmolas. Vienam iš buvusių „Grigeo Klaipėdos“ darbuotojų atstovaujanti advokatė situaciją pavadino mobingu.
„Grigeo Klaipėda“
„Grigeo Klaipėda“

Patirtą žalą, kurią „Grigeo Klaipėda“ įvertino 1,425 mln. eurų, siekta prisiteisti iš buvusio direktoriaus Vido Beržonskio, gamybos vadovo Jono Garalio, buvusio „Algol Chemicals“ vadovo Vaidoto Kizelevičiaus ir buvusio „ChemTrade LT“ direktoriaus Rolando Palčiausko, bendrovės „ChemTrade LT“ bei Airijoje registruotos bendrovės „Sago Industries Limited“. Tačiau ieškinys Klaipėdos apygardos teisme buvo atmestas.

Pigesnis krakmolas ir ne tie dažai

2019-ųjų gegužės 17-ąją J.Garalis buvo atleistas už tai, kad neva padarė žalos bendrovei „Grigeo Klaipėda“. Buvęs gamybos direktorius kaltintas, kad dažus pirko per tarpininkus, keičiant etiketes, o bendrovę pasiekdavo ne tapijokos, bet pigesnis kviečių krakmolas.

„Grigeo Klaipėda“ dėl patirtos žalos 2019-aisiais kreipėsi į Klaipėdos apygardos prokuratūrą, tačiau Klaipėdos apygardos teismo nutartimi skundas buvo atmestas.

J.Garalis, kurio atleidimo iš darbo priežastimi būtent ir buvo istorija su krakmolu ir dažais, vėliau teisme įrodė, kad buvo atleistas neteisėtai.

Balandį Kauno apygardos teisme buvo išnagrinėta byla, kurioje „Grigeo Klaipėda“ buvusius darbuotojus kaltino pirkus dažus per tarpininkus ir keitus etiketes. Esą buvo perkamas pigesnis, o perklijavus etiketes, jis virsdavo brangesniu. Taip įmonė esą patyrė 1,141 mln. eurų žalos.

Tačiau ieškinys buvo atmestas.

Pavadino mobingu

Ši byla, susijusi su krakmolo pirkimu, anot J.Garalio advokatės Julijos Viktorijos Flis, yra analogiška.

Čia jis vyksta jau išėjus iš darbo. Vyksta akivaizdus darbuotojo persekiojimas.

„Viskas jau buvo išspręsta darbo byloje, kur J.Garalis buvo atleistas neteisėtai. Matome, kad intensyviai vyksta skirtingi teisminiai procesai, jau yra vienuolika sprendimų ir visi jie neigiami įmonei „Grigeo Klaipėda“. Apie mobingą šiuo metu daug kalbama ir žiniasklaidoje, ir politikoje. Čia jis vyksta jau išėjus iš darbo. Vyksta akivaizdus darbuotojo persekiojimas“, – teigė J.V.Flis.

Aurelijos Kripaitės/15min nuotr./„Grigeo Klaipėda“
Aurelijos Kripaitės/15min nuotr./„Grigeo Klaipėda“

Praėjusių metų rugsėjį „Grigeo Klaipėda“ kreipėsi su ieškiniu J.Garaliui, kuriame prašyta pripažinti, kad 2011-aisiais sudaryta darbo sutartis – negaliojanti. Tačiau ši civilinė byla buvo nutraukta, o „Grigeo Klaipėdai“ skirta 5000 eurų bauda.

2020-ųjų sausį po aplinkosaugininkų, policijos pareigūnų reido paaiškėjo, kad žaliavą popieriaus pakuotėms gaminanti bendrovė „Grigeo Klaipėda“ nesusitvarkė su nuotekomis: jų valymo įrenginiuose nuotekos buvo apvalomos tik mechaniškai.

Ne iki galo išvalytos nuotekos patekdavo į bendrovės „Klaipėdos vanduo“ kolektorių, kuriuo į marias tekėdavo kartu su jau švariomis nuotekomis. Taip, prokurorų skaičiavimais, gamtai buvo padaryta beveik 48 mln. eurų žala. Byla teismo dar nepasiekė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius