Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 24

Grigiškių užtvankos turėtų nelikti – Vilniaus savivaldybė užsimojo ją įsigyti ir nugriauti

Grigiškėse esančioms užtvankai ir hidroelektrinei Vokės upėje – paskutinės dienos. Bent jau taip nusiteikusi Vilniaus savivaldybė, ketindama šiuos objektus perimti ir nugriauti. Tam jau turima pinigų, projektą palaiko aplinkosaugininkai ir Grigiškių bendruomenė. Beliks įtikinti paveldosaugininkus, kadangi prieš 100 metų statyta užtvanka ir 800 m ilgio gelžbetoninis akvedukas yra saugotini.

Vilniaus taryba trečiadienį nusprendė pritarti siūlymui, kad savivaldybė perimtų Grigiškėse, Vokės upėje esančias užtvanką ir hidroelektrinę.

Kaip rašoma tarybos sprendimo projekte, „Vilniaus miesto savivaldybės taryba nusprendžia įpareigoti Vilniaus miesto savivaldybės administraciją neskelbiamų derybų būdu pirkti Vilniaus miesto savivaldybės nuosavybėn iš savininko nekilnojamuosius daiktus“.

Tie daiktai ir yra hidroelektrinė bei užtvanka, taip pat – elektros skydinė ir transformatorinė.

Šalinti reikia dėl daugybės priežasčių

Šiame darbotvarkės klausimo projekte nenurodoma, kas toliau laukia įsigytų pastatų, tačiau sprendimo aiškinamajame rašte pateikiama nemažai priežasčių, kodėl Grigiškių hidrotechnikos statinius būtina šalinti.

Visų pirma, kad Grigiškių užtvanka daro žalą ichtiofaunai – „žuvų migracija upėje apribota, užtvankos nulemtas nenatūralus vandens lygio svyravimas taip pat neigiamai veikia vertingų žuvų rūšių buveines ir pačių žuvų, ypač jauniklių, išgyvenamumą, migruojančios žuvys, susidūrusios su užtvanka, praranda savo kelią ir nustoja neršti“.

Taip pat nurodoma, kad Grigiškių Vokės bendruomenė ne vienus metus kovoja su hidroelektrinės veiklos padariniais ir bando institucijų dėmesį atkreipti į Grigiškių užtvankos keliamas problemas: „Grigiškių Vokės bendruomenė nurodo, kad Grigiškių užtvanka neigiamai pakeitė Vokės upės baseiną, dėl ko pakeista upės vaga, landšaftas, upės baseinas užakęs, pradėjęs pelkėti, pasikeitusi upės baseino biosistema.“

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Grigiškių hidroelektrinė
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Grigiškių hidroelektrinė

Į Vokės upę, kaip teigiama, buvo įleista nemažai lašišų ir šlakių jauniklių, už kurių veisimą, auginimą ir perkėlimą į upę sumokėta valstybės biudžeto lėšomis. Tačiau užaugusios žuvys, norėdamos neršti, negali įveikti užtvankos, o vandens lygio svyravimas Vokės upėje esą yra pražūtingas žuvų ikrams ir mailiui.

Savivaldybė nurodo ir tai, kad „savininkas nevykdo Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus valdybos Trakų aplinkos apsaugos inspekcijos privalomojo nurodymo reikalavimų, savininkas pralaimėjo bylą dėl Grigiškių tvenkinio išvalymo“.

Be to, anot Vilniaus miesto savivaldybės, Grigiškių užtvankos savininkas privalėjo investuoti į upės vagos gilinimo ir tvenkinio išvalymo darbus, tačiau to nedarė.

Priklauso privačiai bendrovei

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius