Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 22

„Grinda“ ėmėsi tvarkyti Vilniaus nuotekų tinklus, bet pasigirdo šūksnių: „Iškirto mišką“

Vilniaus savivaldybės bendrovė „Grinda“ pradėjo Karoliniškių nuotekų valyklos rekonstrukciją. Pirmiausia buvo iškirsti darbams trukdantys medžiai ir krūmai, esantys šalia Sudervės upelio. Tačiau Lietuvos žaliųjų judėjimo vicepirmininkė ir Pilaitės bendruomenės pirmininkė Janina Gadliauskienė socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad iškirstas didžiulis plotas ir neaišku kokiu tikslu.
Iškirsta Sudervės upelio pakrantė
Iškirsta Sudervės upelio pakrantė / 15min skaitytojos nuotr.

Karoliniškių lietaus nuotekų valymo įrenginiai stovi Taurupės g. 12A, prie Sudervės upelio, kuris įteka į Nerį ties Gariūnais. Teritoriją supa miškas, netoliese – Pilaitė ir Karoliniškės. Įrenginiai aptarnauja kritulių vandens surinkimo baseiną, apimantį Karoliniškių, Pilaitės, Justiniškių ir Viršuliškių rajonus, dalį Vilniaus pietinio aplinkkelio.

„Valykla pastatyta 1985 m., tvarkinga, gerai prižiūrima, tačiau, šiems mikrorajonams išaugus, jos efektyvumas yra nepakankamas. Karoliniškių valymo įrenginius būtina rekonstruoti padidinant jų našumą ir akumuliacinius pajėgumus, kad būtų suvaldytas į Sudervės upelį patenkantis paviršinių nuotekų kiekis: pavasarinio polaidžio metu ar lietingu laikotarpiu Sudervės upelis išsilieja iš krantų, apsemdamas Gudelių kaimo gyventojų kiemus“, – apie projektą 15min informavo „Grinda“.

Žemėlapis
Žemėlapis

Šiuo projektu taip pat numatoma pastatyti, rekonstruoti ir įrengti konteinerinę dispečerinę su laboratorija, įtekėjimo kolektorių, atitekančio vandens monitoringo mazgą, srauto slopinimo talpas, požemines smėlio ir naftos gaudykles ir kt.

Anot „Grindos“ atstovų, projektuojami statiniai nepatenka nei į Natūra 2000, nei į saugomų teritorijų ribas. Tačiau dalis sklypo – valstybinis miškas, bet visi tinklai ir įrenginiai projektuojami ir statomi ne miško paskirties žemėje.

„Valstybinis miškas išsaugomas, medžių kirtimas miško žemėje nenumatytas. Medžių ir krūmų šalinimas atliekamas tik gavus Vilniaus miesto savivaldybės leidimą kirsti, genėti ar pertvarkyti želdinius, augančius ne miško žemėje. Statybos teritorijoje saugomų teritorijų, saugomų biotopų rūšių buveinių nėra. Iki statybos darbų pradžios teritorijoje planuojama iškirsti menkaverčius, savaime priaugusius medžius ir krūmus. Apleista teritorija bus išniveliuojama darbų vykdymo metu iškastu gruntu, padengiama augaliniu gruntu ir užsėjama veja“, – teigia bendrovės „Grinda“ atstovai.

15min skaitytojos nuotr./Iškirsta Sudervės upelio pakrantė
15min skaitytojos nuotr./Iškirsta Sudervės upelio pakrantė

Tačiau ne visi Pilaitės gyventojai mano, kad šie kirtimai buvo būtini.

J.Gadliauskienė savo „Facebook“ paskyroje ir Pilaitės bendruomenės interneto svetainėje paskelbė: „UAB „Grinda“, kuri pradėjo lietaus kanalizacijos įrenginių plėtros projektą, iškirto visą laukymę, esančią Pilaitės miške, prie upeliuko. Visiškai neaišku, kokia ta plėtra numatoma ir kokiu tikslu iškirstas toks didžiulis plotas.“

Tam, kad pasiaiškintų, „Grindos“ darbuotojai pakviesti į Pilaitės seniūniją. Po susitikimo J.Gadliauskienė savo „Facebook“ paskyroje pasidalino nuomone, kad „Vilniaus miesto savivaldybė eilinį kartą šokiruoja pilaitiškius ir visus vilniečius – nederinus su visuomene iškirstas 5 ha miško plotas, o natūralus, gyventojų ypač mėgiamas upelis Sudervėlė bus greičiausiai pakištas po žeme“.

Jos teigimu, neprieštaraujama, kad būtų naujai suformuoti lietaus kanalizacijos įrenginiai ir į Neries upę patektų jau išvalytas vanduo, tačiau esą nesuprantama, kodėl projektas įgyvendinamas atsainiai ir su neapykanta žiūrint į gamtą.

„Pilaitės gyventojams pasigėrėjimą ir poilsį karštomis vasaros dienomis teikęs upeliukas su pakrantėse augančiais juodalksniais, buvo sudarkytas, grubiai nukertant visus medžius. Negana to, statybų rangovai pareiškė, kad upelio pakrantėse likę medžių kelmai bus išrauti. Tokiu būdu, natūralus upeliukas būtų sunaikintas, o vanduo galimai nutekėtų per vamzdžius. Tuo tarpu, susirinkime dalyvavę projektuotojai aiškina, kad upeliuko sunaikinimas nebuvo jų projekto tikslas, veikiau, priešingai, jie sutinka, kad jis turi būti išsaugotas. Nuvykę į vietą ir pamatę kaip rangovai pasirengė sau teritoriją būsimiems darbams, jie liko šokiruoti“, - rašo J.Gadliauskienė.

Vis dėlto nemaža dalis Pilaitės gyventojų tokiu J.Gadliauskienės elgesiu ir pasisakymais stebisi. Jų teigimu, apie būsimus darbus žinota iš anksto, Vilniaus savivaldybė buvo informavusi, o ir kirtimais džiaugiamasi – iškirsti menkaverčiai krūmynai, kurie net nepanašėjo į maloniam pasivaikščiojimui skirtą mišką.

15min skaitytojos nuotr./Iškirsta Sudervės upelio pakrantė
15min skaitytojos nuotr./Iškirsta Sudervės upelio pakrantė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius