-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 01 15

Griūvančias statulas gelbės Maskva? (atnaujinta 10.57 val.)

Vilniaus miesto savivaldybei pristigus pinigų ant Žaliojo tilto stovinčioms skulptūroms remontuoti, pagalbos ranką siūlosi ištiesti Rusija. Tuo tarpu savivaldybės atstovai teigia, kad užsienio pagalbos neprašoma.
Žaliojo tilto skulptūros
Žaliojo tilto skulptūros / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Kolūkiečius, darbininkus, kareivius ir besimokantį jaunimą vaizduojančios keturios skulptūros ant Žaliojo tilto stovi nuo 1952–ųjų. Pastaraisiais metais jų būklė apverktina. Skulptūras rudenį žadėjusios remontuoti Vilniaus miesto savivaldybės ketinimus pakoregavo sunkmetis.

Prakalbus apie laikiną rekonstruotinų skulptūrų nuėmimą nuo tilto sulaukta pasiūlymų iš Rusijos – neseniai Vilniuje lankėsi ir statulų būklę įvertino Maskvos vyriausybės atstovas bei rusų restauratoriai. Savo išvadas jie pateiks Maskvos merui Jurijui Lužkovui, šis nuspręs, ar padėti Vilniaus valdžiai.

Prieš kurį laiką Žaliojo tilto skulptūrų būklę tyrę krašto ekspertai nustatė, kad jas skubiai reikia remontuoti. Vilniaus miesto savivaldybės Komunalinio ūkio departamento direktoriaus pavaduotojas Antanas Mikalauskas pasakojo, kad skulptūros visai surūdijusios.

Remontas būtinas

Prieš kurį laiką Žaliojo tilto skulptūrų būklę tyrę krašto ekspertai nustatė, kad jas skubiai reikia remontuoti. Vilniaus miesto savivaldybės Komunalinio ūkio departamento direktoriaus pavaduotojas Antanas Mikalauskas LŽ pasakojo, kad skulptūros visai surūdijusios. „Grėsmės aplinkiniams jos dar nekelia, tik negražiai atrodo“, – aiškino valdininkas. Skaičiuojama, kad vienos skulptūros remontas gali atsieiti apie 60 tūkst. litų.

Pasiūlė rusų paslaugas

Vilniaus valdžiai sukant galvą, kaip kuo pigiau rekonstruoti statulas, ir užsiminus apie galimą laikiną jų nukėlimą nuo tilto, sulaukta įdomaus pasiūlymo. Rusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Čchikvadzė užsiminė apie galimas jo atstovaujamos valstybės specialistų paslaugas. „Maskvoje dirba daug ekspertų, išmanančių atitinkamo laikotarpio skulptūrų specifiką. Pradėjus svarstyti, ar nereikėtų nuimti statulų remontuoti, rusai pasiūlė neskubėti ir palaukti jų ekspertų patarimų“, – LŽ pasakojo Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius.

Tarpušvenčiu Vilniuje apsilankė Maskvos vyriausybės Kultūros paveldo komiteto pirmininko pavaduotojas Aleksandras Filiajevas, meninių dirbinių restauravimu užsiimančios Rusijos akcinės bendrovės „ART Restauracija“ generalinis direktorius Aleksejus Rogulinas ir keli šios įmonės darbuotojai.

Atsisakyti negražu

Rusijos specialistai apžiūrėjo skulptūras, jas išmatavo, nufotografavo, taip pat pasiėmė Lietuvos ekspertų atliktų tyrimų medžiagą. Savo išvadas ir pasiūlymus jie pateiks Maskvos merui J.Lužkovui. Jo sprendimo dėl pagalbos rekonstruojant skulptūras R.Adomavičius tikisi sulaukti artimiausiomis savaitėmis.

Rusijos specialistai apžiūrėjo skulptūras, jas išmatavo, nufotografavo, taip pat pasiėmė Lietuvos ekspertų atliktų tyrimų medžiagą. Savo išvadas ir pasiūlymus jie pateiks Maskvos merui J.Lužkovui.

Sostinės vicemeras negalėjo pasakyti, kaip konkrečiai Maskva padėtų Vilniui: skirtų pinigų ar atsiųstų savo specialistus. R.Adomavičius nemato nieko bloga, kad kaimyninė valstybė nori padėti. Vicemeras priminė, kad Vilnius ir Maskva yra pasirašę bendradarbiavimo sutartį. „Kai partneriai nori padėti, atsisakyti negražu. Tikrai nereikia iš to daryti politikos“, – pabrėžė R.Adomavičius.

Diplomatų atsakymas

Vakar LŽ iš Rusijos ambasados Spaudos tarnybos gavo atsakymą. „Kiek mes suprantame, Vilniaus miesto savivaldybė atliko tyrimą ir darbų įvertinimą. Sprendžiant iš visko, skulptūrų restauravimas gali kainuoti brangiai, gali kilti problemų dėl lydinio, iš kurio išlietos skulptūros. Be to, savivaldybės specialistai neturi pakankamai tokių objektų restauravimo patirties. Rusijos ambasadorius Lietuvoje V.Čchikvadzė asmeniškai kreipėsi į Maskvos merą J.Lužkovą, prašydamas tarpininkauti šiuo klausimu. Kiek mums žinoma, Maskvos merija pasirengusi padėti Vilniaus savivaldybei. Tokia galimybė šiuo metu svarstoma“.

Atnaujinta 10.57 val.: Atnaujins savo jėgomis

Vilniaus miesto savivaldybė informuoja, kad Žaliojo tilto skulptūras atnaujins savo jėgomis, kai šiam darbui ateis eilė. „Be Žaliojo tilto skulptūrų, mieste yra ir kitų paminklų bei erdvių, kurias būtina atnaujinti. Tai Žemaitės skveras ir paminklas rašytojai, Jono Pauliaus antrojo aikštė, A. Sacharovo įamžinimo vieta. Žaliojo tilto skulptūros – vienas iš objektų, kuriuos rengiamasi remontuoti, tačiau jam, kaip ir kitiems, užsienio paramos neprašome“, – išplatintame pranešime spaudai cituojamas  Vilniaus meras Vilius Navickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius