Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 15

Grožio sektorius – pogrindyje: visi mato, bet skundžia retai

Ar tikrai sugriežtinto karantino metu, kai uždarytos kirpyklos ir grožio salonai, niekur negalima gauti šių paslaugų? 15min eksperimentas parodė, kad darbus sustabdė ne visi meistrai, dalis jų vis dar dirba, tik savo studijas perkėlė į namus. Nors socialiniuose tinkluose tai – tarsi vieša paslaptis, policijos pareigūnai dar gavę tik keletą skundų.
Grožio salonų darbas karantino metu
Grožio salonų darbas karantino metu / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Aš priimčiau. Tik mašiną reikėtų statyti prie parduotuvės. Nenoriu, kad kaimynai pamatytų“, – į žurnalistės žinutę vienoje grupėje socialiniame tinkle „Facebook“, ar kas nors apsiimtų sutvarkyti nagus Klaipėdoje, parašė manikiūrininke prisistatanti mergina. Tiesa, netrukus ji savo žinutę ištrynė, matyt, pamačiusi paskyroje nurodytą darbovietę.

Atsiliepė ir dar kelios moterys su informacija, jog žino, kas dirba, ir galėtų rekomenduoti.

„Gaunu gausybę žinučių iš klienčių su klausimu, ar dirbu. Ir netgi nusistebi, kai atsakau, kad ne. Sako: gi visi dirba, kodėl negali. Atrodo, kad žmonės tiesiog nesupranta, kad šiuo metu karantinas ir tokia veikla negalima“, – pasakojo klaipėdietė kosmetologė Rasa. Ji tikino iš informacijos socialiniuose tinkluose susidariusi įspūdį, kad draudimų paiso tikrai ne visi grožio meistrai. Kai kurie kolegos netgi neslėpė nuostabos, kad šioji nepriima klientų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Koronavirusas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Koronavirusas

Klientai vis nerimsta

Grožio studijų Klaipėdoje šeimininkė Ernesta Malinauskienė teigė, kad kone kasdien sulaukia žinučių iš klienčių, ar tikrai ji nedirba. Sulaukusios neigiamo atsakymo, jos neslepia nuostabos. Kitos atvirai klausia, ar galėtų nurodyti meistrus, kurie galbūt dirba namuose.

„Mes su vyru savo studijas uždarėme, laikomės taisyklių. Apie būtinybę laikytis karantino įspėjome ir savo meistrus. Bet ar jie to laikosi – negalime žinoti. Apskritai, stebint tai, kas vyksta socialiniuose tinkluose, susidaro įspūdis, kad kokia pusė visų grožio specialistų toliau vykdo savo veiklą. Galbūt tai daro neatvirai, į klausimus, kas sutvarkytų nagus, neatrašo viešai, rašo privačias žinutes“, – savo pastebėjimais dalijosi E.Malinauskienė.

Klaipėdietės pastebėjimu, pirmojo karantino metu iš tiesų būta daugiau drausmės. Bijojo ir klientai, ir patys meistrai. Aktyvesni buvo ir kaimynai.

„Dabar žmonės yra pavargę. Galima ir suprasti, ypač tuos, kas neturėjo santaupų. Metus išgyventi, kai galėjai dirbti vos pusę metų, gali ne kiekvienas. Turbūt todėl ir rizikuoja, juk 257 eurų išmokos net nuomai nepakaktų. Kita vertus, jei nebūtų paklausos, nebūtų ir pasiūlos“, – svarstė pašnekovė.

E.Malinauskienė svarstė, kad galbūt karantino suvaržymų į kampą įvaryti žmonės nebebijo, ypač kai mato dvigubus standartus. „Pažiūrėkite į žinių vedėjas – padažytos, sušukuotos, nagai sutvarkyti. Pati nagus susitvarkiau prieš pat salono uždarymą ir matau, kokie jie nuaugę. Žmonės visa tai mato ir juos tai pykdo“, – svarstė pašnekovė.

Socialiniuose tinkluose patyrę meistrai pasidalijo ir nuotraukomis, kaip atrodo prieš mėnesį šviesiai dažyti plaukai, nuaugusios blakstienos ar nagai. Esą nereikia būti patyrusiu specialistu, kad prabėgus mėnesiui, kai buvo uždaryti grožio salonai, gatvėje gebėtum įvertinti, ar mergina kur nors gražinosi pas profesionalą, ar ne.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Grožio salono savininkė Ernesta Malinauskienė
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Grožio salono savininkė Ernesta Malinauskienė

Specialistai dalijasi ir spėjimais, kad po pandemijos ir toliau vešės grožio „salonai“ butuose. Esą bus įvertinta, kad šitaip galima sutaupyti ir už nuomą, ir mokant mokesčius.

Išaiškinti – sudėtinga

Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus viršininko Virginijaus Zubausko duomenimis, nuo rudenį paskelbto karantino pradžios pranešimų apie neleistinai butuose ar namuose vykdomas grožio procedūras Klaipėdos mieste nėra gauta. „Buvo keletas skundų, kad veikia, pavyzdžiui, pirtis, lombardas, tačiau jie nepasitvirtino“, – teigė pareigūnas.

Anot jo, kur kas daugiau pranešimų, kai butuose ar namuose rengiami vakarėliai, kuriuose susirinkę ne vieno šeimos ūkio žmonės. Faktams pasitvirtinus, pradedamos administracinės teisenos, skiriamos baudos.

Prieš savaitę Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis informavo, kad visoje šalyje dar skundų dėl karantino metu teikiamų grožio paslaugų nėra gauta. Tačiau per kelias dienas situacija pasikeitė. Buvo pradėtas 21 tyrimas dėl karantino metu neleistinos veiklos vykdymo.

Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos teritorinio skyriaus vedėjas, vyriausiasis darbo inspektorius Vytautas Ročys tikino, kad vis pasitaiko pranešimų, kai grožio procedūros teikiamos apskritai neturint tam leidimų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Policija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Policija

„Ar laikomasi karantino taisyklių, tiria policijos pareigūnai. Mes sužiūrime, ar yra išduoti leidimai veiklai. Dar prieš karantiną gavome informacijos, kad grožio paslaugos teikiamos be leidimo. Informacija pasitvirtino. Skirta bauda“, – pasakojo pašnekovas.

Už grožio paslaugų teikimą be verslo liudijimo gresia bauda nuo 390 iki 880 eurų.

„Patikrinti, ar butuose yra vykdoma nelegali veikla, nėra taip paprasta. Be policijos patekti į vidų mes negalime. Taip pat ir įrodyti, kad už tai yra mokami pinigai, o ne kokia draugė tiesiog gražina iš draugiškumo, labai sudėtinga. Žinoma, šiuo metu, kai įvestas griežtas karantinas, jau dvi moterys iš skirtingų šeimos ūkių būtų pažeidimas“, – svarstė V.Ročys.

Baudos už karantino pažeidimus siekia nuo 500 iki 1500 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1500 iki 6000 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius