Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 30

Grožis danguje – pavojus ant žemės

Gelbėjimo tarnybos su nerimu laukia artėjančios Naujųjų metų nakties, kai dangų nutvieks tūkstančiai fejerverkų ir signalinių raketų ugnių. Pirotechnikos priemonių paklausa šiemet maža, tačiau baiminamasi, kad dėl to daugiau pramogautojų imsis savadarbių sprogmenų.
Fejerverkai
Fejerverkai. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Noras pasitikti Naujuosius su fejerverkais bei petardomis ir šiemet nesvetimas ne tik paprastiems piliečiams, bet ir valdininkams. Tik lėšų tam skiriama mažiau.

„Pašaudys“ kukliau

Vilniaus savivaldybė fejerverkams neišleis nė lito. „Viską iššaudėme per praėjusius Naujuosius“, – juokavo LŽ kalbinti sostinės merijos tarnautojai.

Petardomis ir kitais pirotechnikos gaminiais prekiaujantys verslininkai tvirtina, kad šių prekių paklausa šiemet sumažėjo beveik perpus.

Užtat kitų miestų savivaldybių administracijoms sunkmetis „pašaudyti“ nesutrukdys. Uostamiestyje tam ketinama skirti apie 10 tūkst. litų, kituose didelsniuose miestuose į orą bus paleistos panašios pinigų sumos. Nors tai perpus, o kai kur net tris kart mažau nei pernai, ir tokios sumos galėjo būti panaudotos racionaliau.

Pirotechnikos perkama mažiau

Petardomis ir kitais pirotechnikos gaminiais prekiaujantys verslininkai tvirtina, kad šių prekių paklausa šiemet sumažėjo beveik perpus. Vienose specializuotose parduotuvėse mažiau paklausūs maži fejerverkai, o perkami tik brangieji. Kitose – priešingai, nuo lentynų šluojami tik smulkūs gaminiai, o dideli ignoruojami.

Nors iki Naujųjų teliko viena diena, per ją nuperkama nemažai pirotechnikos priemonių, tačiau išparduoti jas norintys prekybininkai pirkėjus jau vilioja net 30 proc. nuolaidomis.

Visoje šalyje prekiauti pirmajai ir antrajai pavojingumo klasei priskiriamomis pirotechnikos priemonėmis galima nuo gruodžio 20-osios iki sausio 15 dienos. Išimtis – specializuotos ginklų parduotuvės, galinčios prekiauti visų rūšių pirotechnikos priemonėmis visus metus.

Leidimai prekiauti pirotechnikos priemonėmis paprastai išduodami tik stacionariuose statiniuose įsikūrusiems verslininkams. Taip pat jas pardavinėti bei naudoti galima ne arčiau nei 75 metrai nuo mokyklų, darželių, ligoninių, maldos namų bei šarvojimo patalpų.

„Triukšmauti“ leidžiama nuo 6 ryto iki 22 val. vakaro, išskyrus švenčių dienas. Pirotechnikos priemonių naudojimo taisykles pažeidusiems asmenims gresia bauda nuo 50 iki 100 litų. Policijos departamento duomenimis, kasmet už pirotechnikos priemonių prekybos bei naudojimo taisyklių nesilaikymą administracinėmis baudomis Lietuvoje nubaudžiama apie du šimtus asmenų. Dauguma jų įkliūva už šaudymą neleistinose vietose ir neleistinu laiku.

Nukentėjusiųjų nemažėja

Nors pareigūnai tvirtina, kad legaliai parduodamomis petardomis ir fejerverkais, jei šie gaminiai naudojami laikantis atsargumo priemonių, susižaloti labai sunku, tačiau kai šios prekės patenka į neblaivių asmenų rankas, nelaimės išvengti nepavyksta.

Pasak Policijos departamento atstovo Audriaus Čiupailos, šiemet vien gruodį dėl neatsargaus pirotechnikos priemonių naudojimo Lietuvoje susižalojo 13 asmenų. 2008 metais – nukentėjo 34 žmonės, iš jų 20 nepilnamečių. 2007-aisiais nukentėjusiųjų buvo daugiau – 48, iš jų 21 nepilnametis. Tarp jų buvo susižalojusiųjų savadarbėmis sprogstamosiomis priemonėmis.

Kadangi legalių pirotechnikos gaminių šiemet perkama mažiau, baiminamasi, kad gali padaugėti susižalojimų savadarbėmis sprogstamosiomis medžiagomis.

Policijos pareigūnai bei ugniagesiai gelbėtojai tvirtina, kad savadarbė pirotechnika – viena opiausių problemų.

Policijos pareigūnai bei ugniagesiai gelbėtojai tvirtina, kad savadarbė pirotechnika – viena opiausių problemų. Internete nesunku rasti lietuvių kalba surašytų instrukcijų, kaip buitinėmis sąlygomis iš legaliai parduodamų medžiagų pasigaminti šventinių fejerverkų, mažesnės ar didesnės galios sprogmenų.

Nors tokie „konsultantai“ formaliai perspėja, jog su kai kuriais savadarbiais sprogmenimis reikia būti labai atsargiems, pagal paliktus paauglių komentarus galima spėti, kad toks patarimas ne visada jiems padėjo išvengti nemalonumų.

Linksminasi ir jūrininkai

Klaipėdoje linksminamasi ypatingai. Kadangi jūrų uoste prisišvartavusiuose laivuose kasmet būna ir Ukrainos ar Rusijos piliečių, švęsti Naujuosius jie pradeda visa valanda anksčiau. Uosto svečiai paprastai šaudo ne buitines petardas, o signalines raketas, kurios priskiriamos IV pavojingumo kategorijai. Šias priemones būtina griežtai saugoti, kad jas paleistum, reikia specialaus pasiruošimo.

Anot Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininko pavaduotojo Gintauto Stankevičiaus, užkirsti kelio tokių raketų naudojimui ugniagesiai negali, kadangi laivai – svetimos valstybės teritorija. „Per tris dešimtmečius, kai dirbu šį darbą, teko gesinti ne vieną dešimtį gaisrų, kuriuos sukėlė nuo laivų paleistos signalinės raketos“, – sakė G.Stankevičius.

Iššautos signalinės raketos turi specialius parašiutus ir leidžiasi lėtai. „To reikia tam, kad pavojaus signalą tikrai kas nors pamatytų. Tačiau Klaipėdoje vyrauja vakarų vėjai, jie tas raketas nuneša į miestą“, – apie grėsmę perspėjo G.Stankevičius.

Ugniagesiai gelbėtojai Naujųjų sutikimo naktį budėti pradeda valandą prieš vidurnaktį, kai pasirodo pirmosios raketos, paleistos iš laivų, o baigia paryčiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius