-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 02

Grumtynės dėl Vilniaus darželių: be eilės patenka tik dvynukai, trynukai, ketvertukai

Vilnietė Valentina ir jos šeimos nariai buvo beveik tikri – trečioji atžala tikrai pateks į vaikų darželį nuo šių metų rudens. Juk vyresnieji dvynukai jau lanko darželį, šeima daugiavaikė – augina tris vaikus, o visi jie deklaravę gyvenamąją vietą teritorijoje, kuri ir priskirta darželiui „Pasaka“. Tačiau tikrovė pasirodė esanti kitokia: vieni prioritetai svarbesni už kitus.
Naujas vaikų darželis Santariškėse
Vaikų darželis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kovo 24-ąją prasidėjusi vaikų registracija į sostinės darželius baigta ir jau paaiškėjo, kurie mažieji vilniečiai šiemet galės lankyti valstybines ikimokyklinio ugdymo įstaigas. Tokių bus 5 tūkst. Tačiau užsiregistravusių sąrašas gerokai ilgesnis – net 9 tūkst. Tiek vaikų jau senokai nebuvo sulaukta, paprastai tėvai užregistruodavo apie 7 tūkst. savo atžalų.

Trijų prioritetų negana

Tad nepatekusiųjų tikrai daug, ypač turint omeny, kad šiame sąraše nėra pavardžių tų, kurie savo vaikus registravo anksčiau. Tėvai jau pradeda rašyti skundus siekdami išsiaiškinti, kodėl būtent jų vaikas vietos darželyje negavo.

Valentina – trijų vaikų mama. Vyresnieji berniukai dvyniai jau lanko Vilniaus darželį „Pasaka“, čia tikėtasi leisti ir trečiąją šeimos atžalą. Moteris pasakoja buvusi beveik tikra, kad jie darželių loterijoje laimės. Juk daugiavaikė šeima atitiko ir dar du nurodytus prioritetus – jų vaikai jau lankė tą patį darželį, jie gyvena darželiui priskirtoje teritorijoje.

Bet trijų vaikų mama suklydo – vietos darželyje jos trečiam vaikui neatsirado. Kaip pasakojo Valentina, todėl, kad į tą pačią grupę buvo priimtos kelios dvynukų poros, nors ji buvo įsitikinusi, jog aukščiau sąraše turėjo būti tik vieno iš tėvų netekę vaikai.

Priėmė dvynius

Aš savivaldybėje prašiau leisti pasiskaityti, kur parašyta, kad dvynukai yra aukščiau. Tas prioritetas lyg nerašytas – man paieškojo paieškojo ir pasakė, kad tokio įstatymo, kur tai būtų įrašyta, nėra, – piktinosi Valentina.

„Aš savivaldybėje prašiau leisti pasiskaityti, kur parašyta, kad dvynukai yra aukščiau. Juk būna, kad mama turi ir pametinukus du vaikus, tai jeigu brolis lanko jau tą darželį, jie teritorijoje gyvena, bet dvynukus turinti šeima įgyja svarbesnį prioritetą.

Man atrodo, kad taip neteisinga. Ir tas prioritetas lyg nerašytas – man paieškojo paieškojo ir pasakė, kad tokio įstatymo, kur tai būtų įrašyta, nėra“, – piktinosi moteris.

Valentina savivaldybei pateikė prašymą paaiškinti šį sprendimą, tačiau kol kas gavo atsakymą tik dėl to, kad prašymas bus nagrinėjamas. 

Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Petronis į klausimą atsako paprastai: į darželius be eilės patenka dvynukai, trynukai, ketvertukai. „Jeigu šiuo atveju jau vyresni du vaikai lanko, tai jau yra prioritetas. Antrasis prioritetas yra daugiavaikė šeima. Tačiau jeigu tėvai pateikė prašymą tik šiais metais, jie yra tik po visų tų, kurie jau laukė eilėje“, – teigė G.Petronis.

Gaus 100 eurų

Pasak direktoriaus, pagal šių metų teikimą ši šeima turėtų būti pačiame sąrašo viršuje. Bet kadangi eilė buvo nuo praėjusių metų likusi, tai šiemet registravęsi liko už tų, kurie laukė jau sausį.

Ar tarp šiemet užsiregistravusių ir siekusių patekti į valstybinius darželius vaikų yra ir tie, kurie jau dabar lanko privačius darželius, nėra žinoma. Privačiose įstaigose šiuo yra apie 3100 vaikų. Dabartinė savivaldybės valdžia nusiteikusi jiems pradėti mokėti 100 eurų kompensacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius