Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 24

Grupė parlamentarų siūlo leisti naminukę kaimo turizmo sodybose

Grupė dešiniųjų frakcijų parlamentarų teikia pataisas, kuriomis siūloma leisti ūkininkams kaimo turizmo sodybose daryti namų gamybos alkoholinius gėrimus.
Naminės degtinės fabrikėlis
Naminės degtinės fabrikėlis / Trakų r. policijos nuotr.

Alkoholio kontrolės įstatymo projektu siekiama įteisinti naminės degtinės ir kitų tradicinių gėrimų, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra ne didesnė kaip 65 tūrio procentai, gamybą bei vartojimą, praneša Liberalų frakcija.

Teisė gaminti alkoholinius gėrimus būtų suteikta ūkininkams, kurie teikia kaimo turizmo reikalavimus atitinkančias paslaugas, o Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai.

Iniciatoriai tikisi, kad legalizavus naminukę būtų sumažinta pogrindinė naminės degtinės gamyba, o valstybės biudžetas būtų papildytas pajamomis iš namų gamybos alkoholinių gėrimų.Taip pat teikiamos pataisos, kurios ūkininkams, kaimo turizmo sodyboje gaminantiems alkoholinius gėrimus, numatytų 50 proc. mažesnį akcizo tarifą.

Akcizų įstatymas numato, jog etilo alkoholiui taikomas 4416 litų už gryno etilo alkoholio hektolitrą akcizo tarifas.

Pataisa siūloma taikyti 50 procentų mažesnį akcizo tarifą negu nustatyta etilo alkoholiui 4 hektolitrams realizuojamo gryno etilo alkoholio, asmenims, kurie per kalendorinius metus pagamina ne daugiau kaip 10 hektolitrų gryno etilo alkoholio.

Toks mažesnis akcizo tarifas būtų taikomas ir ūkininkams, turintiems licenciją gaminti ne didesnės kaip 65 tūrio procentų etilo alkoholio koncentracijos alkoholinius gėrimus, kurie būtų vartojami ir parduodami tik tam ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje.

Atitinkamas Akcizų ir Alkoholio kontrolės įstatymų pataisas inicijuoja dešiniojo flango frakcijų atstovai Petras Auštrevičius, Vaidotas Bacevičius, Dainius Budrys, Julius Dautartas, Audrius Endzinas, Artūras Melianas, Erikas Tamašauskas bei Dalia Teišerskytė.

Jie siūlo remtis užsienio šalių praktika, tvirtindami, jog užsiimti smulkiąja alkoholinių gėrimų gamyba leidžiama daugelyje ES šalių, pavyzdžiui, Austrijoje, Belgijoje, Čekijoje, Vengrijoje, Prancūzijoje ir kitose.

Iniciatoriai tvirtina, jog namų gamybos alkoholinius produktus leidžiant gaminti ir pardavinėti tik kaimo turizmo sodybose ir tik tose, kurias yra įsteigę ūkininkai, tokių objektų bus labai nedaug ir juose bus galima užtikrinti labai griežtą kontrolės tvarką.

„Naminė degtindarystė yra Lietuvos kulinarijos paveldo dalis, todėl saugotina ir eksponuotina kultūros vertybė. Įstatymo projekto nuostatų įgyvendinimas turėtų teigiamą įtaką kaimo turizmo plėtrai, paskatintų atskirus namų gamybos alkoholinius gėrimus įtraukti į kulinarijos paveldo sąrašą, skatintų saikingą jų vartojimą“, – rašoma pranešime.

Iniciatoriai tikisi, kad legalizavus naminukę būtų sumažinta pogrindinė naminės degtinės gamyba, o valstybės biudžetas būtų papildytas pajamomis iš namų gamybos alkoholinių gėrimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius