-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 24

Grupė „Skylė“ daina sveikina Nepriklausomybės dieną žyminčią Ukrainą

Nepriklausomybės dieną švenčiančią Ukrainą sveikina Lietuvos muzikantai. Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“ savo simpatiją už laisvę kovojančiai šaliai siunčia ukrainietiškai ir pristato dainos „Prysiaha“ („Priesaika“) vaizdo klipą, kuriame panaudotos retos Ukrainos sukilėlių armijos archyvinės nuotraukos. „Reiškiame didžiulę paramą Ukrainai ir linkime stiprybės jų nelengvame kelyje ginant savo laisvę“, – sako grupės „Skylė“ lyderis Rokas Radzevičius.
Aistė Smilgevičiūtė ir Rokas Radzevičius
Aistė Smilgevičiūtė ir Rokas Radzevičius / Modesto Ežerskio nuotr.

Dainą „Prysiaha“ grupė „Skylė“ pirmą kartą viešai atliko prieš penkerius metus Kijeve Maidano metu. „Prysiaha“ – lietuviškos dainos „Priesaika“ ukrainietiška adaptacija. Lietuvos partizanams skirto projekto „Broliai“ kūrinį į ukrainiečių kalbą išvertė ir šalies aktualijoms pritaikė poetė iš Lvovo Marijana Kijanovska.

Archyvinė nuotrauka, panaudota grupės „Skylė“ dainos vaizdo klipui
Archyvinė nuotrauka, panaudota grupės „Skylė“ dainos vaizdo klipui

Idėją muzikiniam klipui pasiūlė jaunimo projekto „Partizanų Lietuva“ lyderis Žilvinas Montvydas. Jis pasakojo, kad istorines Ukrainos sukilėlių armijos fotografijas Lietuvos partizaninio karo tyrinėtojui Romui Kauniečiui skaitmeniniu pavidalu perdavė ukrainiečių istorikas Volodymyras Viatrovičius. „Tai reti istoriniai kadrai, daugelis ukrainiečių nėra jų matę. Tikimės, kad klipas išplis internete ir pasieks Ukrainos žmones“, – sakė jis.

Archyvinė nuotrauka, panaudota grupės „Skylė“ dainos vaizdo klipui
Archyvinė nuotrauka, panaudota grupės „Skylė“ dainos vaizdo klipui

Lietuvių grupės ukrainietiškai atlikta patriotinė daina „Prysiaha“ po Maidano įvykių nebuvo užmiršta. Ji sulaukė dėmesio ir pelnė populiarumą okupaciją patiriančioje šalyje. „Prysiaha“ dažnai skamba Ukrainos kariuomenėje. Ją dainuoja ne tik kareiviai, bet ir populiari vietinė folkroko grupė „Taruta“.

Karas Ukrainoje prasidėjo 2014 metų kovą, kai Rusija aneksavo Krymo pusiasalį ir netrukus pradėjo remti separatistus rytinėje šalies dalyje. Jungtinių tautų duomenimis, konfliktas nusinešė daugiau nei 13 tūkst. gyvybių.

Šiuo metu taikos Ukrainoje siekiama daugiašalių derybų būdu. Situaciją išspręsti bando vadinamasis „Normandijos ketvertas“, kuriame be Ukrainos ir Rusijos dalyvauja ir Vokietija bei Prancūzija. Naujasis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis neseniai pateikė siūlymą į Normandijos derybų grupę įtraukti JAV ir Jungtinės Karalystės atstovus.

VIDEO: SKYLĖ - Присяга

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius