Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 21

Grupė visuomenininkų reikalauja vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio atstatydinimo, FNTT vadovų grąžinimo

Grupė visuomenininkų trečiadienį rengia protesto mitingą prie Prezidentūros, reikalaudami į darbą grąžinti atleistus Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovus Vitalijų Gailių ir Vytautą Giržadą bei atstatydinti juos atleidusį vidaus reikalų ministrą liberalcentristą Raimundą Palaitį.
Raimundas Palaitis
Raimundas Palaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Reikalaujame nedelsiant sugrąžinti į pareigas be aiškių argumentų atleistus FNTT vadovus. Kol valdžia nepateikė argumentų, turi būt atstatyti šitie pareigūnai. Mes reikalaujame, kad būtų atstatydintas vidaus reikalų ministras R.Palaitis. Tris savaites žmogus išdavinėjo tarnybinę paslaptį apie tikrinimą poligrafu, vakar mes sužinojome, kad šitas žmogus, kuris tris savaites vedė informacinį karą žiniasklaidoje su statutiniais pareigūnais, “yra ne prie ko„. Tai kam mums ministras, kurie yra “ne prie ko„? Tokių pareigūnų, kurie yra “ne prie ko„, laisvai Lietuvai tikrai nereikia“, – antradienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė Pilietinės visuomenės instituto direktorius Darius Kuolys.

Vidaus reikalų ministro atstatydinimo ir FNTT vadovų grąžinimo reikalaujančioje visuomenininkų grupėje – nepriklausomybės atkūrimo judėjimo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės nariai, Kovo 11-osios nepriklausomybės atkūrimo signatarai, Jungtinio demokratinio judėjimo atstovai, kiti nevyriausybinių organizacijų atstovai.

Spaudos konferencijoje antradienį dalyvavęs Kovo 11-osios Nepriklausomybės atkūrimo akto signataras, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys Bronislovas Genzelis pažėrė kritikos prezidentei Daliai Grybauskaitei, abejodamas, ar ji iš viso yra skaičiusi Konstituciją, bei sakydamas, jog ji „kovoja ne tų pusėje“.

„Teisėtvarka yra prezidentės kadrinė politika, prezidentė klykauja, kad korumpuotas, korumpuotas pasaulis, o mes matom, kad prezidentė ne tų pusėje kovoja“, – sakė B.Genzelis. Jo vertinimu, būtent FNTT dirbo gerai. B.Genzelis taip pat stebėjosi sprendimu laikinai vadovauti tarnybai skirti, anot jo, ne itin gerai dirbančios Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūną.

Trečiadienį mitingą prie Prezidentūros rengiantys visuomenininkai sako leidimą jau gavę, tačiau maksimalaus leistino dalyvių skaičiaus neįvardija ir šį reikalavimą vadina „keistu“.

„Iš institucijos, kuri nepasižymi geru darbu, permetama vadovauti, aš nežinau, ar čia iš absoliutaus nesusigaudymo, ar čia blogesni variantai – diskredituoti Lietuvos valstybę, įrodyti, kad Lietuva negali būti nepriklausoma“, – kalbėjo B.Genzelis.

„Jūs įsiklausykite prezidentę – turėtų būti įstatymų garantas, o absoliučiai nesiskaito su Konstitucija, tai man kyla klausimas, ar ji iš viso skaitė Konstituciją? Kaip savo laiku Inga Valinskienė yra pareiškusi, aš įstatymų nežinau, Konstitucijos neskaičiau, aš turiu tam patarėjus, ar čia irgi ta pati problema?“ – savo pasisakymą baigė B.Genzelis.

Praėjusią savaitę vidaus reikalų ministras R.Palaitis iš pareigų atleido FNTT direktorių V.Gailių ir jo pavaduotoją V.Giržadą. Pareigūnai darbus prarado kitą dieną po to, kai vidaus reikalų ministras atėmė iš jų teisę dirbti su slapta informacija. V.Gailius ir V.Giržadas sprendimą juos atleisti apskundė teismui.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį apkaltino atleistus Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovus politikavimu. Pasak šalies vadovės, iš pareigų tarnybos direktorius ir jo pavaduotojas atleisti, kai „nelabai gerai“ pasirodė prokuratūros prašymu Valstybės saugumo departamentui (VSD) atlikus tyrimą dėl informacijos apie „Snoro“ banką nutekinimo.

Klausiama apie vidaus reikalų ministro R.Palaičio vaidmenį, D.Grybauskaitė žurnalistams sakė, kad „ministras čia ne prie ko“.

Pirmadienį Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl informacijos apie planuojamus pareigūnų veiksmus, tiriant banko „Snoras“ veiklą, neteisėto atskleidimo.

Trečiadienį mitingą prie Prezidentūros rengiantys visuomenininkai sako leidimą jau gavę, tačiau maksimalaus leistino dalyvių skaičiaus neįvardija ir šį reikalavimą vadina „keistu“.

„Leidimas jau, sakoma, kad yra, šiandien einu pasikalbėti su policijos pareigūnais, viešosios tvarkos palaikymo pareigūnais, kad būtų tvarka, rimtis ir ramybė“, – sakė vienas mitingo rengėjų Alvydas Medalinskas.

„Lietuvos nepriklausomoje respublikoje atsirado du keisti reikalavimai – tai yra prašyti, kad kažkas duotų leidimą, ir nurodyti, kiek tiksliai žmonių atsiras, ir jeigu atsiras daugiau arba mažiau, tu gali sulaukti atsakomybės. Bet mes esame pasirengę sulaukti tokios atsakomybės ir kviečiame atvykti daugiau žmonų, net jei skaičius viršys tą, kuris bus surašytas paraiškoje“, – kalbėjo A.Medalinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius