-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 14

Grybauskaitė: didžiulė problema – brangūs vaistai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį „ant kilimėlio“ pasikvietė l.e.p. sveikatos apsaugos ministrą Algį Čapliką. Ji išsakė savo kritiką dėl stringančių reformų, tačiau teigė juo pasitikinti.
Dalia Grybauskaitė ir Algis Čaplikas
Dalia Grybauskaitė ir Algis Čaplikas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Po susitikimo D.Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys žurnalistams teigė, kad, prezidentės nuomone, sveikatos apsaugos reformos nevyksta, nors jau seniai turėjo būti pradėtos. Taip pat ji reikalavo greičiau spręsti sveikatos draudimo įmokų problemas ir ištaisyti gruodžio mėnesį padarytas šiurkščias su šiuo mokesčiu susijusias klaidas.

Kovos su vaistų rinkos monopolija

Pasak D.Grybauskaitės, didžiausia problema šiuo metu yra brangūs vaistai ir monopolizuota jų rinka Lietuvoje. „Vaistų kainos, kurios yra monopolizuotos, pasidalytos tarp grupuočių, kurios valdo tą rinką, kelia didelį rūpestį. Jei nėra rinkos ir savireguliacijos, tai nėra kitos išeities nei įvesti kainų reguliavimą“, – prezidentės nuomonę perdavė L.Balsys.

Esą grupuočių dominavimas tokioje srityje, kuri lemia žmonių sveikatą ir gyvybę, yra netoleruotinas ir ji tikisi, kad A.Čaplikas parodys deramą iniciatyvą ir reikiamos reformos pajudės.

Čaplikas: išsakyti priekaištai – teisingi

Sveikatos apsaugos ministras pripažino, kad jam išsakyti priekaištai yra teisingi, o prezidentės nuomonė dėl vaistų kainų reguliavimo jam esanti didelė paspirtis ir palaikymas. Pasak jo, jau per rudens sesiją Seimas svarstys Farmacijos įstatymo pataisas.

Jis teigė su D.Grybauskaite aptaręs sveikatos sistemos pertvarkymo planą, kuriuo bus siekiama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų finansuoti tik būtiniausias medicinos paslaugas.

Taip pat jis žadėjo, kad pagerės situacija Vaistų kontrolės tarnyboje. Esą neseniai paskirtas naujas šios įstaigos vadovas – Gintautas Barcys. A.Čapliko teiginu, Vaistų kontrolės tarnybos funkcijos ateityje keisis – vaistų reguliavimas bus atskirtas nuo kontrolės. O mažmeninės prekybos (t. y. – vaistinių) kontrolė taps būtina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius