-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 29

Grybauskaitė: sunkmetį kariuomenė išgyvens

Prezidentė Dalia Grybauskaitė įsitikinusi, kad Lietuvos kariuomenė ekonomikos sunkmetį išgyvens, tačiau pažymi, kad jos vystymasis lėtės.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Reinio Hofmanio/BFL nuotr.

Šalies vadovė antradienį besilankydama Jonavos rajone esančioje motorizuotoje pėstininkų brigadoje „Geležinis vilkas" žurnalistams sakė, kad Lietuvos ginkluotosios pajėgos mažos, bet „labai kokybiškos". Viešnagės metu D.Grybauskaitė su krašto apsaugos ministre Rasa Juknevičiene ir kariuomenės vadu Arvydu Pociui aptarė kariuomenės ateities planus.

„Tikrai turime mažas pajėgas, bet labai kokybiškas. Pajėgias bent jau pradžioje, kol nepadės mums NATO, apginti savo šalį. Tai labai gerai. Kariuomenė mobili ir gerai ginkluota. Aišku, sunkmečio metu (kariuomenės – BNS) vystymasis kiek lėtės, nes trūks finansinių lėšų. Bet kariuomenė tikrai išgyvens, o jos kovinę galią būtina palaikyti", – sakė prezidentė.

Ji pakartojo, kad Lietuva vykdys tarptautinius įsipareigojimus NATO ir Europos Sąjungai. Pasak jos, krašto apsaugos sistemos vadovybė artimiausiu metu pristatys kariuomenės rezervo rengimo planus.

„Kai šauktiniai buvo atšaukti Lietuvoje, Konstitucija numato, kad kiekvienas Lietuvos pilietis turėtų galimybę būti pasirengęs ginti savo šalį. Tokią galimybę mes, šalies vadovai ir kariuomenė, turi sudaryti. Kiek žinau, KAM ir ministrė siūlys reformos projektą, kaip, kokiu tempu ir kokiu mastu apmokyti žmones į rezervą ir į pagrindinę kariuomenę. Šie planai bus artimiausiu metu pristatyti", – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Krašto apsaugos ministerijos vadovės R.Juknevičienės teigimu, šiuo metu rengiama strategija, kuri būtų efektyviausia.

„Link visuotinesnio apmokymo eisime pamažu, kadangi ir finansai riboja, ir reikia juos išbandyti. Mes kalbame apie savaites, apie 5–7 savaites, kurios galėtų būti kaip pradžia, įžanga po to žmogų pakviečiant į profesinę karo tarnybą, jei jis norėtų, arba įrašant į individualųjį rezervą ir po to kas keletą metų jį mokant", – dėstė ministrė.

Ji teigė pritarianti, kad lygiagrečiai galima plėtoti ir kryptis, susijusias su kariniu, gynybiniu, nacionalinio saugumo švietimu mokyklose, tačiau pažymėjo, jog dabartinės karių mokymo bazės skaidyti nereikėtų.

„Turint mokomąjį pulką, tokią gerą mokymo bazę, skaidyti ją į mokyklas, aš manau, būtų labai neišmintinga", – sakė R.Juknevičienė.

Konstitucinis Teismas praėjusią savaitę paskelbė, kad ankstesnės kadencijos Seimo ir Vyriausybės priimti teisės aktai, kuriais atsisakoma šauktinių kariuomenės, neprieštarauja Konstitucijai, bet Seimas privalo nustatyti kitokias veiksmingas karo prievolininkų rengimo ginti valstybę priemones.

Konstitucinis Teismas kaip tokių priemonių pavyzdžius minėjo privalomus karinius mokymus, dalyvavimą organizacijos, priskiriamos krašto apsaugos sistemai, veikloje, visuotinius krašto apsaugos sistemos renginius. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius