Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 06 01

Grybauskaitės griežtumas gali atsimušti į tikrovę

Ko galima tikėtis iš naujosios prezidentės Dalios Grybauskaitės ir ar tikimasi ne per daug? Apie tai „Lietuvos ryto“ televizija kalbėjosi su kadenciją baigiančiu šalies vadovu Valdu Adamkumi. Interviu taip pat spausdina „Lietuvos ryto“ dienraštis.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Valdas Adamkus

Ko Lietuvos žmonės tikisi iš būsimo prezidento? Jūs šiame poste išbuvote dvi kadencijas ir galbūt galėtumėte pasakyti, ar tas tikėjimas yra ne per didelis.

Jeigu Lietuvos žmonės ieško mesijo, tautos gelbėtojo, kaip kartais girdime, tai šios pareigos stebuklų nedaro. Aišku, žmonių pasitikėjimas turi didelės reikšmės, suteikia jėgos prezidentui. Tada jis gali lengviau dirbti ir su Seimu, ir su Vyriausybe.

Vienas prezidentas, kad ir kas jis buvo ar bus, to darbo neatliks. Reikia institucijų sutarimo. Ir kai prezidentas turi stiprų visuomenės užnugarį, tada galima tikėtis ir tam tikrų rezultatų. Tuomet jo balso išklauso net ir tos dvi institucijos.

Koks yra prezidento vaidmuo? Po paskutinio jūsų metinio pranešimo šalyje ypač suaktyvėjo kalbos apie tai, kad jūs bent jau antrosios kadencijos metu buvote tik savotiškas moralinis autoritetas, stovėjęs nuošalyje ir tik vertinęs, kas šalyje blogai arba gerai, bet nieko nedaręs.

Žinoma, žmonės gali pasirinkti, kaip tai vertinti. Aš tada keliu sau klausimą, koks kriterijus nustato veiklumą ar neveiklumą, ryžtingumą? Ar nukirstų galvų, atmestų arba pateiktų, tačiau Seimo vetuotų įstatymų skaičius, ar yra kitų elementų? Man atrodo, kad ne čia yra parodytas susidomėjimas. Aš tiek užsienio, tiek vidaus politikoje turiu pateikęs labai svarbių konkrečių įstatymų projektų.

Tačiau, deja, jie išgulėjo komitetų stalčiuose. Tad ryškių rezultatų iš to nėra. Bet kalbėdamas apie užsienio politiką aš manau, kad antroji kadencija buvo laikotarpis, kuris žibės dar ne vienus metus.

Manau, jog palyginimas, kad per pirmąją kadenciją prezidentas buvo veržlus, ryžtingas, o antrosios metu jis miegojo ir naudojosi visais patogumais, yra individualus vertinimas, o objektyviai įvertins laikas ir istorija.

Ar jūs tikite, kad D.Grybauskaitės griežtumas padės Lietuvai labiau nei jūsų idealizmas?

Norėčiau taip atsakyti: „Dieve, padėk jai.“ Ir labai džiaugčiausi, jeigu tas griežtumas neatsimuš į realizmą – Vyriausybės ir Seimo sienas. Ji pati turės įgyti tą gyvenimišką patirtį, kai idealizmas, darbštumas atsimuša į tas sienas.

Dėl to gali kilti tam tikrų nusivylimų jai pačiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius