-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 18

Grybauskaitės taikinyje atsidūrę ministrai dėl postų nebijo

Išrinktosios prezidentės Dalios Grybauskaitės įvardyti ministrai, su kuriais ji norėtų kalbėtis ir kuriems sako turinti tam tikrų reikalavimų, neneigia problemų savo sektoriuose, bet asmeninės atsakomybės neįžvelgia.
Sutarties pasirašymas
Algirdas Šemeta sako negalvojantis apie savo posto tvirtumą ar netvirtumą. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tuo metu premjeras Andrius Kubilius tikina iš D.Grybauskaitės girdintis apie problemines sritis, o ne kritiką konkretiems savo Vyriausybės ministrams.

„Labai ieškoma, kaip suinterpretuoti prezidentės žodžius, kad būtų galima ieškoti kokių nors konfliktų, tad aš dar kartą pakartoju, jog tikrai nematau jokių galimybių kokiems nors konfliktams. Paprasčiausiai išrinktoji prezidentė dar kartą pasakė, įvardijo sritis, kurios jai ypač rūpės – finansai, ūkis, socialiniai reikalai, energetika ir sveikata“, – žurnalistams pirmadienį Vyriausybėje sakė premjeras.

Anot jo, D.Grybauskaitė ne kartą yra pabrėžusi, kad skirs daug dėmesio vidaus politikai, ekonomikos ir finansų krizei įveikti. „Iš tikrųjų aš džiaugiuosi, kad turime išrinktą prezidentę, kuri tikrai turi ir patirties, ir gebėjimų padėti mums visiems kartu ieškoti tinkamų sprendimų“, – kalbėjo A.Kubilius.

Problemas paveldėjo

A.Kubiliaus teigimu, Vyriausybės ne sukūrė problemas, o paveldėjo.

„Aš matau problemų, kurias paveldėjome iš ankstesnės Vyriausybės, kurias paveldėjome iš pasaulio krizės, ir visiškai sutinku, kad tas problemas kai kuriose srityse reikia spręsti gerokai intensyviau. Kaip spręsti kai kurias problemas? Reikia sėsti ir tartis. Nematau kol kas, kad kas nors žinotų kokių nors stebuklingų receptų, kaip, pavyzdžiui, sustabdyti recesiją Lietuvoje. (...) Kaip šį laikotarpį pergyventi, yra visiems didelio rūpesčio ir čia aš prezidentės žodžiuose girdžiu būtent tai“, – aiškino A.Kubilius ir pareiškė, kad klausimas dėl personalijų yra „per daug sureikšmintas“.

„Pasiruošę kalbėtis“

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Ūkio ministras Dainius Kreivys
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Ūkio ministras Dainius Kreivys

Ūkio ministras Dainius Kreivys, paklaustas apie galimybes po pokalbio su D.Grybauskaite likti poste, spruko nuo žurnalistų. Prieš tai jis samprotavo, kad problemas reikia spręsti.

„Mes esame pasiruošę kalbėtis ir aš manau, kad klausimai bendri yra, šios dienos ekonomikos padėtis yra sudėtinga ir mes manome, kad drauge su prezidente tuos klausimus spręsime, o jeigu bus neatidėliotinai spręstinų klausimų, mes, be abejo, spręsime neatidėliotinai“, – sakė D.Kreivys.

Apie posto tvirtumą negalvoja

Finansų ministras Algirdas Šemeta tvirtino nematuojąs savo kėdės tvirtumo. „Aš apskritai negalvoju apie savo posto tvirtumą ar netvirtumą, aš galvoju apie tai, kaip spręsti problemas, su kuriomis susidūrusi Lietuva, Baltijos valstybės, visa Europa ir turbūt visas pasaulis. Aš manau, kad reikia koncentruotis į problemų sprendimą, personalijos šiuo atveju nieko nelemia“, – tikino ministras.

Aš apskritai negalvoju apie savo posto tvirtumą ar netvirtumą, – sakė A.Šemeta.Paklaustas, ar pasitiki savo kompetencija, save ministras teigė veikiąs pagal aplinkybes.

„Aš manau, kad tai, ką darau, darau taip, kaip liepia aplinkybės. Jeigu yra geresnių sprendimų, geresnių pasiūlymų, aš visada esu juos pasirengęs priimti, apsvarstyti ir, jeigu jie yra tikrai geri, įgyvendinti, ir visada laukiu tokių pasiūlymų“, – sakė A.Šemeta.

Dabartinė būsena natūrali

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Dagys savo ruožtu pabrėžė esąs ne pirmą diena politikoje ir sakė, kad dabartinė būsena yra natūrali.

„Pirmiausia aš manau, kad labai gerai, jog prezidentė mano, kad reikia aptarti tas sritis. Būtų keista, jei socialinė sritis ir ypač „Sodros“ klausimai liktų šone, tai būtų visiškai nesuprantamas dalykas. Diskusija reikalinga, nes čia laukia dideli apsisprendimai: žiūrėdami į ateitį esame padarę vertinimų ir skaičiavimų, dabar ateina laikas priimti sprendimus, kurie turės ilgalaikių pasekmių. Prezidentės pozicija šiuo atveju yra labai svarbi, nes reforma turi turėti tęstinumą“, – kalbėjo R.Dagys.

Įvardijo penkis ministrus

Išrinktoji prezidentė D.Grybauskaitė pirmadienį įvardijo penkis ministrus, kuriems žada kelti konkrečius reikalavimus prieš nuspręsdama dėl jų tolesnio darbo Vyriausybėje – tai finansų, socialinės apsaugos ir darbo, sveikatos, ūkio bei energetikos ministrai.

„Daugiausia dėmesio skirsiu ir norėsiu kalbėtis su finansų, socialinės apsaugos, sveikatos, ūkio ir energetikos ministrais (...). Kelsiu tam tikrų reikalavimų, norėsiu girdėti jų sprendimo būdus ir atitinkamai priiminėsiu sprendimus“, – per spaudos konferenciją pirmadienį sakė D.Grybauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius