-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 30

Grybauskaitės veto sukėlė klausimų ir dėl kitų išmokų

Prezidentės Dalios Grybauskaitės sprendimas vetuoti motinystės išmokų mažinimą gali sukelti klausimų, kaip reikės karpyti kitas išmokas, kurias moka finansinių problemų turinti „Sodra“.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė Stokholme susitiko su Švedijos Parlamento pirmininku Peru Westerbergu.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Veto

Premjeras ketvirtadienį Žinių radijui pripažino, kad krizės metu išmokos turi būti mažinamos nenuskriaudžiant nė vienos visuomenės grupės, tačiau teigė, kad nuo ko nors reikėjo pradėti.

„Visoms išmokoms sumažinti reikia šiek tiek laiko ir atskirų įstatymų iniciatyvų. Iš vienos pusės, aš prezidentės argumentus galiu suprasti, iš kitos pusės, išties labai neteisingai gali susiklostyti situacija, jeigu Seimas motinystės išmokas paliktų nesumažintas, o tuo pačiu imtume mažinti kitas išmokas iš „Sodros" ir biudžeto", – sakė A.Kubilius.

Anot jo, sprendimą mažinti motinystės išmokas Vyriausybė priėmė kartu su iniciatyvomis dėl valstybės tarnautojų, politikų atlyginimų.

„Prezidentės žingsnis (vetavimas – BNS) bus svarstomas rugsėjo mėnesį", – sakė ministras pirmininkas.

Pasak A.Kubiliaus, Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad krizės laikotarpiu bet kokios išmokos iš biudžeto gali būti mažinamos, jeigu mažinama proporcingai ir visiems.

„Šiuo atžvilgiu teisėtas lūkesčių principas yra suprantamas, nes visi mes turime labai paprastą teisėtą lūkestį, kad pensijos, motinystės išmokos apskritai būtų išmokamos. Galbūt sumažintos, galbūt dar kaip nors reformuotos, nes galime susidurti su situacija, kad „Sodra" gali nieko neišmokėti, nes bankrutuos", – tvirtino A.Kubilius.

Premjero nuomone, teisėtas lūkestis, kad „Sodros" sistema veiktų yra aukščiau negu kurios nors socialinės grupės norai.

Prezidentė D.Grybauskaitė apsisprendė vetuoti dalį Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo, kuriuo nuo šių metų rugsėjo 1 dienos dešimtadaliu mažinamos paskirtos ir mokamos motinystės pašalpos.

Šalies vadovės manymu, įstatymas pažeidžia tų mamų, kurioms pašalpos jau skirtos ir mokamos, įgytas teises ir teisėtus lūkesčius, menkinamas visuomenės pasitikėjimas valstybe ir teise.

Seimas nusprendė, kad motinystės išmokos bus sumažintos neleidžiant motinai ar tėvui papildomai užsidirbti. Seimas taip pat nesutiko nurėžtų pašalpų kompensuoti vėliau, kai valstybė bus pajėgi tai padaryti finansiškai, pavyzdžiui, 2012–2014 metais.

Sumažinus motinystės pašalpas, šiemet būtų sutaupyta 56 mln. litų, 2010-aisiais – 82 mln. litų, o 2011-aisiais – 71 mln. litų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius