-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 20

Grybautojai šiemet turėtų nudžiugti

Vos pasirodžius pirmosioms voveraitėms į miškus su pintinėmis suskubo grybautojai. Darbus pradėjo ir miško gėrybių supirkėjai, pastebintys, kad grybų šiemet daugiau nei praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu.
Baravykas
Baravykas / Fotolia nuotr.

Netoli Lazdijų gyvenantis Algis ieškoti pirmųjų grybų išėjo prieš dvi savaites – kai tik pasklido gandai apie dygstančias voveraites.

„Gyvenu į vakarus nuo Druskininkų, netoliese stiebiasi gerai pažįstamas pušynas, kuriame kasmet randu ankstyvųjų voveraičių. Prieš pora savaičių radau pirmąsias: buvo smulkios, bet viršijo leistiną rinkti kiekį. Parsinešiau apie 200 gramų  – vakarienei užteko. Praėjusį savaitgalį nuvažiavau į įdomų Lietuvos kampą netoli Kapčiamiesčio, kur susisiekia Lietuvos, Lenkijos ir Baltarusijos sienos. Prisirinkau visą kibirą nemažo dydžio voveraičių“, – portalui LRT.lt pasakoja dzūkas.

Dabar gausiai atneša voveraičių ir bobausių, tikėjomės, kad bus žemuogių, bet pirmieji žiedai nušalo, todėl laukiame pasirodant kitų

Pašnekovas teigia pastebėjęs nemažai pamiškėse stovinčių kitų grybautojų automobilių. „Apylinkėse pradėjo dirbti ir supirktuvės, taigi prasidėjo grybavimo sezonas, bet jei nebus gausesnio lietaus ir turėsime 25 laipsnių ir didesnius karščius, voveraitės greitai nustos dygti“, – iš patirties sako Algis.

Daugiau nei du dešimtmečius dirbančios miško gėrybių supirktuvės, įsikūrusios Varėnoje, administratorė Aldona Juškevičienė patvirtino sulaukusi pirmųjų voveraičių.

„Jau eina po miškus, renka, atneša. Dabar gausiai atneša voveraičių ir bobausių, tikėjomės, kad bus žemuogių, bet pirmieji žiedai nušalo, todėl laukiame pasirodant kitų. Per dvi dienas viena moteris surinko 15 kilogramų voveraičių. Tai gana dideli kiekiai, nes birželio 19 d. anksčiau tiek nebūdavo. Vadinasi, bus geras derlius“, – įsitikinusi A. Juškevičienė.

Birželis bei liepa – voveraičių metas, o rugpjūtį, artėjant rudeniui, grybautojai supirktuvėms pristato baravykų, raudonikių ir kitokių valgomųjų grybų.

Fotolia nuotr./Voveraitės
Fotolia nuotr./Voveraitės

Numatydamos neblogą būsimą derlių grybų supirktuvės jau ruošia darbo vietas naujiems sezoniniams darbuotojams. „Darome sąrašus, bendraujame su Darbo birža, studentais. Ruošiamės darbui“, – LRT.lt kalbėjo A. Juškevičienė.

Savo ruožtu Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentas Virginijus Varanavičius tikina, kad kol kas dar ne visos įmonės pradeda sezoninę veiklą.

„Voveraičių derlius prasidėjo prieš savaitę. Kol kas grybų kiekiai nėra labai dideli, todėl vieni jau pradeda veiklą, kiti dar delsia. Kalbant apie rezultatus, pradinių kiekių vidurkis yra išties geras. Mūsų verslas priklauso nuo pono Dievulio valios. Jei bus drėgmės ir šilumos, turėsime gerą derlių“, – skaičiuoja V. Varanavičius.

Mūsų verslas priklauso nuo pono Dievulio valios. Jei bus drėgmės ir šilumos, turėsime gerą derlių

Asociacijos prezidentas teigia, kad praėjusiais metais nepavyko pasiekti metinio grybų derliaus vidurkio, tačiau šiemet voveraičių tikimasi surinkti iki 2 tūkst. tonų. „Dzūkijoje dominuoja šilbaravykiai, jų surenkama apie 200–300 tonų. Baravykų, jaučiat patys, paskutiniais metais nėra daug, bent jau Dzūkijoje. Praėjusiais metais gerai kelias dienas jie augo Palangoje, bet įspūdingų skaičių neturime“, – paaiškina V. Varanavičius.

Jo teigimu, kadangi gana sėkmingą grybų sezoną šiemet turi ir kaimynai baltarusiai, artimiausiomis savaitėmis už kilogramą voveraičių supirkėjai grybautojams mokės apie 10 Lt. Pasiteiravus, kiek šiuo metu už litrą voveraičių prašo pakelės prekeiviai, V. Varanavičius atsakė: „Praėjusią savaitę skaičiai buvo įspūdingi – litras kainavo apie 20 Lt. Geras verslas: nusiperki kilogramais, o pardavei litrais. Galima iš to gyventi.“

Tačiau net ir tokių sumų prašantiems prekeiviams klientų netrūksta – norintys paragauti pirmųjų voveraičių negaili ir dvidešimtinės kitos. Vis dėlto pašnekovai sako, kad jau labai greitai grybų kainos pradės kristi, nes jų miškuose bus randama vis daugiau. Štai minėtas dzūkas Algis teigia šiomis dienomis matęs, kad už litrinį stiklainį voveraičių kai kurie prekeiviai jau prašo 12 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius