Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 23

Grybautojus trikdo erkių antpuoliai

Grybavimo sezonas šiuo metu pačiame įkarštyje, tačiau savo malonumui ar norėdami parduoti grybus renkantys žmonės nusiteikę ne itin džiaugsmingai. Grybų mažokai, jų pirkėjų turgavietėse nedaug, o erkių atakos šį rudenį itin aršios.
Anot grybautojų, šiemet erkės itin aktyvios.
Anot grybautojų, šiemet erkės itin aktyvios. / G.Kubiliūtės nuotr.
Temos: 2 Grybai Erkės

Grybautojai skundžiasi, jog grįžę iš miško erkių randa tiek grybų krepšiuose, tiek ant kūno. Klaipėdiečiui Andriui net nereikėjo pačiam grybauti – nusipirkęs kilogramą voveraičių, jose jis rado septynias erkes. Vienas uostamiesčio senajame turguje kalbinamas grybų prekeivis pasakojo, kad neseniai grybaujant jam į kūną įsisiurbė net 11 erkių.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus specialistė Danguolė Kiselienė teigė, kad šį rudenį erkių aktyvumas yra užsitęsęs ilgiau nei įprasta. Pavyzdžiui, pernai šių parazitų rudeninis aktyvumo periodas tęsėsi dešimt dienų, o šiemet – net tris savaites. „Šiuo metu kaip tik padaugėjo susirgimų įsisiurbus erkei, nes yra pats grybavimo sezonas, daug žmonių keliauja į miškus. Ir tų susirgimų dar bus“, – neabejojo pašnekovė. 

G.Kubiliūtės nuotr./Uostamiesčio turgavietėse grybų siūlantys pardavėjai norėtų sulaukti daugiau pirkėjų.
G.Kubiliūtės nuotr./Uostamiesčio turgavietėse grybų siūlantys pardavėjai norėtų sulaukti daugiau pirkėjų.

Iki rugpjūčio 31 dienos Klaipėdoje Laimo liga susirgo 30 žmonių, o pernai per visus metus jų buvo tik 13-a. Erkiniu encefalitu šiemet uostamiestyje užsikėtė 5 gyventojai.

Kaip teigė Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus specialistė D.Kiselienė, aplink Klaipėdą pavojingiausias yra Šernų miškas, nes čia randama daugiausia užkrėstų erkių. Anot specialistės, geriausia apsauga nuo erkių yra skiepai.

Tačiau tie, kurie tik dabar suskubs pasiskiepyti nuo erkių, dėl apsaugos bus garantuoti tik kitą sezoną, mat skiepytis reikia tris kartus: antrasis skiepas gaunamas praėjus mėnesiui po pirmojo, o trečiasis – dar po metų. Vėliau užtenka pakartoti po vieną injekciją kas penkerius metus.

Grybais verta mėgautis saikingai

Grybavimo mėgėjai turėtų ne tik saugotis erkių, bet ir atsargiai elgtis su surinktomis gėrybėmis. Pasak Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus specialistės Inos Kuznecovos, suvalgius netinkamai paruoštų grybų, galima susirgti botulizmu.

Pirmieji ligos simptomai dažniausiai pasireiškia praėjus 12–36 val. po maisto, kuriame susidarę nuodo – botulotoksino suvalgymo. Specifiniai ligos požymiai – dvejinimasis akyse,  žvairumas, sausumas burnoje, susilpnėjęs balsas, sunkesnis rijimas, sutrikęs kvėpavimas. Jos negydant  ligonis miršta dėl kvėpavimo centro paralyžiaus. Todėl patariama kruopščiai nuvalyti ir nuplauti konservuoti ruošiamus grybus, juos laikyti ne ilgiau kaip 6–12 mėn. ir pan.

Botanikos instituto Mikologijos (mokslas, tiriantis grybus – red.) laboratorijos vadovė Jurga Motiejūnaitė taip pat akcentavo, kad grybus reikėtų valgyti atsargiai. „Grybai yra vertingi, turi daug baltymų, vitaminų, tačiau jų negalima valgyti daug – geriau vartoti kaip priedą, prieskonį prie patiekalo, nes tai sunkiai virškinamas produktas. Be to, paruoštus grybus reikia suvalgyti iškart, nešildyti vėliau, kitaip galima apsinuodyti“, – teigė J.Motiejūnaitė. Anot jos, Lietuvoje šiais metais nebuvo masinių apsinuodijimo grybais atvejų, tačiau pavienių susirgimų pasitaikė.

Domisi, ar valgomi

Botanikos instituto Mikologijos laboratorijos mokslo darbuotojas Jonas Kasparavičius „15min“ sakė, kad laboratorijoje – pats darbų įkarštis. „Žmonės atneša grybų beveik kasdien. Būna, kad grybas visai mažiukas, vos poros centimetrų dydžio, o žmonės klausia, ar jis valgomas“, – sakė pašnekovas. Jo teigimu, smalsūs grybautojai grybų nuotraukų atsiunčia net elektroniniu paštu. „Atsiunčia grybo nuotrauką ir klausia, ar valgomas“, – pasakojo J.Kasparavičius.

Jis sakė, kad anksčiau, apsinuodijus pacientams, ištirti įvairius grybus prašydavo medikai. „Dabar nebesiunčia, matyt, patys susitvarko“, – svarstė pašnekovas. Jis paaiškino, kad neretai žmonės grybais apsinuodija iš smalsumo. „Matyt, tokie žmonės labai mėgsta ragauti. Tikisi, kad gal bus labai skanus grybas, kurio dar niekas nerado. Bet mūsų klimatas daugmaž pastovus, šimtus metų auga tokie pat miškai ir tokie pat grybai“, – aiškino J.Kasparavičius.

Pirkėjų mažokai

Anot gamtininkės J.Motiejūnaitės, šiemet nėra ypač grybingi metai. Be to, šį rudenį baravykai labai sukirmiję.  Tai patvirtino ir Klaipėdoje grybais prekiaujantys gyventojai. Senajame turguje įsigyti šių gėrybių siūlantis Algirdas Rimkus juokavo, kad šiemet sunku rasti ir grybų, ir pirkėjų. Be to, ir sezonas prasidėjo vėlokai – pernai grybus rinkti buvo galima jau birželį, o šiemet tik nuo rugsėjo.

Uostamiesčio turgavietėse litras raudonviršių kainuoja apie 10 Lt, kilogramas baravykų – apie 25 Lt. Beje, šalia grybautojų viena pardavėja siūlo lietuviškų pievagrybių. Apie 18 metų Plungės rajone juos auginanti Stasė teigė, kad kol tęsiasi grybų sezonas, ji sulaukia kiek mažiau pirkėjų. Kilogramus pievagrybių kainuoja kiek daugiau nei 5 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius