-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 07

Viešojo kalbėjimo ekspertė išnarstė G.Nausėdos kalbą: buvo protinga ir gudri žinutė

Prezidentas Gitanas Nausėda, skelbdamas apsisprendimą siekti antrosios kadencijos, rinkėjams norėjo pasiųsti vieną aiškią žinią: jis užtikrintų tęstinumą ir stabilumą neramiais laikais. „Gudri kalba“, – apie šalies vadovo pasisakymo akcentus sako viešojo kalbėjimo ekspertė Neringa Bliūdžiūtė.
Gitanas Nausėda ir Neringa Vaisbrodė
Gitanas Nausėda ir Neringa Bliūdžiūtė / Skirmanto Lisausko ir Vidmanto Balkūno nuotr.

Paskelbdamas apie savo sprendimą dalyvauti rinkimuose G.Nausėda pasakė beveik pusvalandžio trukmės kalbą, kur apžvelgė valstybės pasiekimus nuo 2019-ųjų, kai jis pradėjo eiti pareigas.

Jis išskyrė „tektoninius lūžius“, kurie įvyko jam būnant prezidentu, tarp jų – Vokietijos brigados dislokavimą, gynybos finansavimo didinimą, pažangą gerinant neįgaliųjų padėtį, energetikos kainų krizės atlaikymą, savivaldos pastangas valdant krizes.

VIDEO: Akimirka, kai Nausėda paskelbė einantis į prezidentus: „Esu pasiryžęs tęsti pradėtus darbus“

„WoW. World of words“ įkūrėjos N.Bliūdžiūtės teigimu, G.Nausėda savo kalbą pradėjo stipriai nuo pat pradžios, kalbos metu jautėsi įvaldytas tekstas, prezidentas išlaikė akių kontaktą su žiūrovais.

N.Bliūdžiūtės vertinimu, kalba buvo struktūruota, akcentai sudėlioti aiškiai, bet visko buvo per daug – kalba buvo per ilga.

Ekspertės teigimu, G.Nausėda gudriai priėjo iki pagrindinės žinios, kad dalyvaus prezidento rinkimuose – iš pradžių kalbėjo apie dramatiškus pokyčius, o po to pažadėjo tęstinumą.

„Didesnėje kalbos dalyje vystoma dramatiška situacija – vardijamos visos negandos ir tektoniniai lūžiai. Tada problema dar didėja – nėra sutarimo viduje. Kai viskas keičiasi ir griūna – ko reikia? Teisingai, reikia kažko nekintančio. Ir štai jums – žinia, kad „Aš nesikeičiau“. Tokie pasakojimai savaime negimsta – tai konstravimas ir kažkas tai gudriai sukonstravo. Ir valio, ir neramu, nes žaidžiama su baimėmis. Todėl ir pavadinau, kad tai gudri kalba“, – teigė N.Bliūdžiūtė.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Gitanas Nausėda
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Gitanas Nausėda

Pasak viešojo kalbėjimo ekspertės, kalbos tempas buvo geras – solidus ir su pauzėmis.

Jos teigimu, kalbėdamas apie padėtį šalyje G.Nausėda prisiėmė daug nuopelnų sau, išnaudodamas tai, kad didelė visuomenės dalis nežino prezidento įgaliojimų, bet tikisi tvirtos rankos.

Pasak N.Bliūdžiūtės, kalboje sumaniai išsuktas „gerovės valstybės“ naratyvas link atskirties mažinimo, daug pasakyta apie sutarimą ir draugystę siekiant valstybės tikslų, nors pastarųjų ketverių metų realybė ir buvo kitokia.

„Buvo protinga ir gudri žinutė – aš toks pats, nepasikeičiau. Nes vykstant tektoniniams lūžiams juk reikia kažko, kas nekistų, ar ne?“ – prezidento kalbos akcentus įvertino ekspertė.

Savo analizę ji paskelbė feisbuke ir sutiko pasidalyti su 15min skaitytojais.

Politologas: taikoma į platų elektoratą

Politologas Ramūnas Vilpišauskas sako, kad G.Nausėda pasiuntė žinią, jog sieks balsų tiek iš kairiųjų, tiek iš dešiniųjų pažiūrų rinkėjų.

„Jo kalbėjimas apie mokesčius, apie socialines išmokas skirtas kuo daugiau balsų gauti iš kairiųjų pažiūrų rinkėjų, ir čia neabejotinai jis jau galvoja apie galimą konkurenciją su socialdemokratų kandidatu ar kandidate.

Kita vertus, tuo pačiu jis konkuruos ir dėl dešiniųjų rinkėjų balsų, primindamas apie savo požiūrį į šeimą ir panašius dalykus ir šitaip sieks perimti balsus iš tokių kandidatų kaip ponas Ignas Vėgėlė“, – BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius.

Politologas taip pat teigė, kad G.Nausėda savo kalboje nemažai dėmesio skyrė savivaldai, ką siejo su siekiu pritraukti balsų iš mažesnių miestų.

„Taikoma būtent ne į Vilniaus rinkėjus, bet į likusią Lietuvą“, – kalbėjo jis.

G.Nausėda visuomenės apklausose yra įvardijamas ryškiausiu pretendentu užimti šalies vadovo postą dar vienai kadencijai.

Pagrindiniais jo varžovais įvardijami konservatorė Ingrida Šimonytė ir advokatas I.Vėgėlė. Kortas dar galėtų sumaišyti socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė, bet ji kol kas nepaskelbė sprendimo, ar dalyvaus rinkimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius