-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 16

Gydymo įstaigų medikai palikti be respiratorių – prašo pagalbos

Gydytojai ligoninėse ar poliklinikose neturi tinkamų apsisaugojimo priemonių – respiratorių, kurie sulaikytų ligos sukėlėjus, patvirtina įstaigų vadovai. Šeimos gydytojai dalijasi nuotrauka, kad saugosi tik chirurginėmis kaukėmis, kurios „geriau negu nieko“.
Karantinas
Karantinas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Santaros klinikų Šeimos medicinos centro vadovas Vytautas Kasiulevičius pirmadienį pasidalijo nuotrauka, kokius apsaugos komplektus gavo šeimos gydytojai. Į juos neįeina respiratoriai, kurie filtruotų medikų įkvepiamą orą.

15min V.Kasiulevičius teigė, kad nesitiki, kad artimiausiu metu respiratorių medikams atsirastų.

„Šiuo metu nėra turbūt visiškai jokio tiekimo tokių priemonių, galima vienareikšmiškai pasakyti. Visos galimybės, kurios yra, tai nebent iš valstybės rezervo. Bet valstybės rezervas koncentruotas sunkiausiai situacijai – kalbant apie atramos ligonines, tas penkias didžiąsias. Reikia tą galvoti ir įvertinti. Realiai lieka medicininės kaukės. Bet jos yra tikrai geriau negu nieko“, – sako V.Kasiulevičius.

15min dėl telekomunikacijų bendrovių ryšio sutrikimų netgi negali pasiskambinti į daugumą gydymo įstaigų, sunku įvertinti, kaip tokiu atveju elgiasi pacientai.

Tauragės rajono pirminės sveikatos priežiūros centro direktorius Donatas Petrošius kalba, kad įstaiga neturi nė vieno respiratoriaus.

„Mes dar tų priemonių negavome, aš manau, kad dėl to, kad mes atokiau nuo centro. Šitų priemonių dar negavome, bet aš mačiau, kad parašyta, kiek iš rezervo skirta. Tai būtent respiratoriai buvo pagrindinė problema. Mūsų įstaigai skirta 20. Na, tai jau jūs turite vertinti, ar čia daug, ar mažai“, – sako D.Petrošius.

Pasak jo, vienas respiratorius naudojamas vieną dieną, o kartais ir trumpiau, jei atsirastų užkratas.

Mūsų įstaigai skirta 20. Na, tai jau jūs turite vertinti, ar čia daug, ar mažai.

„Kiekvieną respiratorių reikia žiūrėti, ar tikrai jį galima naudoti ilgiau nei vieną dieną. Kaip mes saugomės? Saugomės, visų pirma, turime chirurginių kaukių“, – sako D.Petrošius.

Jis viliasi, kad įstaiga gaus daugkartinio naudojimo kaukes, kurios buvo pasiūtos darbuotojams, tačiau tiekėjas vėluoja.

„Čia viskas yra per registratūrą, per vien langelį. Ten yra aprūpinta. Ir netgi pacientams, kurie karščiuoja, sloguoja ar yra panašūs simptomai, rekomenduojama kaukę užsidėti. Mes siūlome – pacientas turi galimybę tokią kaukę užsidėti“, – sako D.Petrošius.

Prašo skambinti telefonu

Alytaus poliklinikos direktorius Marius Jasaitis patvirtino, kad situacija panaši ir šioje gydymo įstaigoje.

„Taip taip, panaši tokia yra situacija. (...) Respiratorių turime nedidelį kiekį, ir turime kaukių. O jūsų klausimas, iš kur mes jų gavę, o kas mums jų turi duoti?“ – atsidūsta M.Jasaitis.

Pasak jo, tiekėjams poliklinika pateikė užsakymą respiratoriams.

„Kada gausime, negalime pasakyti, gal po savaitės. Nes sandėliuose, kaip jie teigia, neturi“, – sako M.Jasaitis.

15min paklausė, ką įstaiga daro su karščiuojančiais pacientais.

„Kažkiek respiratorių turime, vertiname situaciją kritiškai. Žiūrime, turim kaukę gal kitą kartą. Žiūrime, koks tas karščiavimas yra, ar grįžęs iš rizikos valstybių“, – kalba įstaigos vadovas.

Jis prašo pacientų būti pakantiems ir skaityti visą pateikiamą informaciją.

„Juolab kad galima paskambinti telefonu. Gal kartais tenka ir ilgiau palaukti. Bet prašau pakantumo. Situacija yra, kokia yra, bet dedame visas pastangas“, – kalbėjo poliklinikos vadovas.

Įprasta kaukė geriau nei jokios

V.Kasiulevičius patikina, kad paprastos kaukės tris kartus sumažina tikimybę medikams apsikrėsti, tad tai geriau negu nieko. Jis patvirtina, kad daug žmonių teiraujasi medikų pagalbos telefonu.

„Labai daug žmonių dabar lieka namuose, bet skambučių tikrai yra labai didelis srautas, susirgusių, karščiuojančių, įvairių ir taip toliau. Dalis ateina, atvyksta, bet šiek tiek yra mažiau atvykstančių. Dažniausiai telefonu mes konsultuojame“, – sako V.Kasiulevičius.

Jis viliasi, kad gripo sezonas artėja į pabaigą ir po 2—3 savaičių bus galima aiškiau vertinti, kokia yra situacija dėl COVID-19.

„Penkios pagrindinės ligoninės, kurios yra numatytos rizikos valdymo plane, iš esmės alokuoja visus įmanomus resursus kovai su infekcija ir, aišku, mobilizuoja intensyvios terapijos skyrius tam reikalui: labai mažina planinių operacijų, procedūrų skaičius“, – sako V.Kasiulevičius.

Jis taip pat pasigenda informacijos iš Sveikatos apsaugos ministerijos apie turimas apsaugos priemones.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijos Veryga spaudos konferencijos metu teigė, kad visi su infekciniais ligoniais dirbantys asmenys priemonių turi pakankamai. Esą jiems jos tiekiamos iš rezervo. Jo teigimu, visi kiti „apie priemones galvoja teoriškai“. Jo teigimu, kartais įvardyti poreikiai yra „nerealistiniai“.

Prašo verslininkų pagalbos

V.Kasiulevičius feisbuke kreipėsi ir į verslininkus, prašydamas pagalbos parūpinant apsaugos priemonių.

„Artimiausiu metu prireiks daugybės dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų. Neklauskite kiek. Daug šimtų prie jau esančių 900. Tegu pasako specialistai.

Artimiausiu metu prireiks daugybės FFP3 klasės respiratorių Lietuvos ligoninėms, kurios taps atramos ligoninėmis epidemijos metu. Neklauskite kiek. Lietuva turi tūkstančius, prireiks mažiausiai dešimčių tūkstančių. Ir netgi paprastų medicininių kaukių. Tegu pasako specialistai. Bet nieko nebus per daug.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vytautas Kasiulevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vytautas Kasiulevičius

Artimiausiu metu prireiks daugybės PGR testų. Dešimčių ar net šimtų tūkstančių terpių ir reagentų. Jų irgi nebus per daug. Susisiekite su didžiosiomis šalies ligoninėmis. Jie pasakys tikrus poreikius.

Jeigu turite galimybės pristatyti tai iš bet kurios pasaulio šalies ir padovanoti Lietuvos ligoninėms, tai bus svarbus JŪSŲ indėlis apsaugant mūsų piliečius.

Dovanokit tiesiogiai ligoninėms! Ne pinigus, o išvardintas priemones“, – rašo V.Kasiulevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius