Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 07 30

Gydytojas V.Sokolovas – apie vieną „kaprizingiausių“ žmogaus organų, darbą paromis ir ką daryti, kad kepenys išliktų sveikos

Kepenys – vienas iš „kaprizingiausių“ žmogaus organų. Visų pirma, jų neskauda, o kai ima skaudėti – dažnai gydymas būna pavėluotas. Santaros klinikų vyriausiasis specialistas transplantacijai chirurgas Vitalijus Sokolovas sako, kad kepenų persodinimo operacijos – vienos sudėtingiausių. Jos Lietuvoje atliekamos nuo 2000 metų.
Vitalijus Sokolovas
Vitalijus Sokolovas / 123RF.com ir Vytenio Radžiūno (LRT) nuotr.

Nacionalinio transplantacijos biuro duomenimis, gegužės pabaigoje Lietuvoje kepenų persodinimo laukė 96 žmonės, iš jų – 12 vaikų.

Anot Vitalijaus Sokolovo, per metus Santaros klinikose atliekama 12–15 kepenų persodinimo operacijų. Nors tai sudėtingos ir nemažai rizikos turinčios operacijos, didžioji jų dalis baigiasi sėkmingai, o žmonės gauna naujo gyvenimo šansą.

– Gydytojau, esate Santaros klinikų vyriausiasis specialistas transplantacijai, o jūsų darbo viena iš sričių – kepenų persodinimo operacijos. Nuo ko viskas prasidėjo?

– Kai Kaune baigiau medicinos studijas ir atėjau į rezidentūrą Santaros klinikose – pamačiau, kad tuo laiku kepenų nelabai kas operavo. Man pasirodė, kad čia yra tam tikra niša. Taip ir prasidėjo. Apsisprendžiau, kad noriu užsiimti kepenų chirurgija.

– Minėjote, kad nuo 2000 metų Lietuvoje atliekamos kepenų persodinimo operacijos. Jums teko dalyvauti ir pirmose tokiose operacijose?

Atrodo, kai žiūri, kaip kolegos užsienyje operuoja – viskas aišku, o kai pradedi daryti pats – kyla daug klausimų.

– Taip. Tada jos buvo iššūkis. Lietuvoje pirmąją kepenų persodinimo operaciją atliko profesorius Balys Dainys, o man joje irgi teko dalyvauti. Pirmoji, deja, buvo nelabai sėkminga. Paskui jas darė ir profesorius Algimantas Justinas Bubnys.

Po pirmųjų nesėkmių mūsų medikų komanda kelis kartus važiavo mokytis į Vokietiją, stebėjome, kaip dirba šios šalies medikai. Atrodo, kai žiūri, kaip kolegos užsienyje operuoja, viskas aišku, o kai pradedi daryti pats – kyla daug klausimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius