Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 03

Gynybos ekspertas A.Matonis: „Jei Ukrainos scenarijus kartotųsi Lietuvoje, diplomatijai laiko nebūtų“

Gynybos ekspertas Aleksandras Matonis teigia, kad Ukraina šiuo metu elgiasi išmintingai, rodydama pasauliui, kokios agresijos ji sulaukia iš Rusijos pusės, tačiau nesiimdama jokių didesnių veiksmų.
Aleksandras Matonis
Aleksandras Matonis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Gynybos specialisto tikinimu, Ukrainoje šiuo metu vyksta karas, vis dėlto pašnekovas išskiria tam tikrą šios situacijos unikalų bruožą.

Karas jau prasidėjo

„Aš manau, kad pagal visus tarptautinius teisinius apibūdinimus, tai tikrai patenka į karo apibūdinimą, kuriame kol kas nėra aktyvių kovinių veiksmų. Apskritai nėra jokių veiksmų. Matome tik manevravimą vienos iš kariaujančių šalių, t.y. agresiją vykdančios šalies“, – „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ sakė A. Matonis.

Matome tik manevravimą vienos iš kariaujančių šalių, t.y. agresiją vykdančios šalies“, – sakė A.Matonis.

Ukraina, valstybė, kuri patiria agresiją, šiuo metu bando sulaukti deramos tarptautinės reakcijos, kuri padėtų užkirsti kelią agresijai plisti. Kitas dalykas, Ukrainos valdžia nesėdi sudėjusi rankų, yra paskelbusi mobilizaciją, taip pat ji yra atvedusi karines pajėgas į aukščiausią parengties lygį.

„Kitaip tariant, kariai pasiruošė mūšiui, kovai. Taip pat yra kviečiami rezervo kariai, tokių Ukrainoje yra maždaug 1 mln., tai yra žmonės iš aktyviojo rezervo, kurie jau kažkada yra atlikę savo karinę prievolę, moka naudotis ginklu, tai bando Ukraina juos sutelkti“, – sakė gynybos ekspertas.


Veiksmai – išmintingi

Pašnekovo teigimu, kol kas nevyksta visuotinė mobilizacija,  kada Ukraina galėtų sušaukti apie 7mln. vyrų iki 49 m., kurie patenka į šaukiamųjų kategoriją.

A.Matonio tikinimu, Ukraina elgiasi išmintingai, ji nori parodyti bendruomenei į ją nukreiptą agresiją. Specialisto teigimu, aktyvesni veiksmai iš Ukrainos pusės paskatintų Rusiją eskaluoti intervenciją, o šios sustabdymas būtų sudėtingas.

„Aš bijau nuvilti tuos, kurie tiki NATO (Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacija, – red.) idėja. Šioje situacijoje Aljansas gali naudotis tik politinėmis diplomatinėmis jėgomis“, – nuomonę išsakė A.Matonis.

Rusija neprognozuojama

Rusija ne vieną sykį šiurkščiai pažeidė tarptautinius įsipareigojimus. Pašnekovui nekyla jokių abejonių,  kad neprognozuojamos vadovybės,  t.y. Putino režimo, vadovaujama Rusija galėtų pradėti agresijos veiksmus prieš NATO blokui priklausančią šalį, prisijungusią prie Ukrainos.

„Mums jau tektų kautis, nebereiktų kelti klausimo, kad konfliktą išspręskime diplomatinėmis priemonėmis. Čia ne Ukraina. Mums tektų kariauti ir ginti savo valstybę bei tikėtis NATO veiksmų ir pagalbos iš sąjungininkų. Tačiau iš pat pradžių agresiją atremti teks mums patiems. Klausimas, ar dabartinėmis sąlygomis Lietuvos kariuomenė būtų pajėgi? Neabejoju, kad Lietuvos kariuomenės branduolys pasipriešintų agresijai. Tačiau, ar užtektų tam priemonių? Deja, manau, ne“, – teigė gynybos ekspertas.

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis nuo 6.05 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius