TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 05 22

Gynybos pramonės ekspertai: privalome efektyviau užtikrinti Lietuvos saugumą

Gynybos pramonės ekspertai kreipėsi į Vyriausybės atstovus kviesdami nedelsiant efektyvinti valstybės strateginės autonomijos užtikrinimo mechanizmą, rašoma Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos pranešime spaudai.
Spaudos konferencija prie Lietuvos ir Baltarusijos pasienio
Spaudos konferencija prie Lietuvos ir Baltarusijos pasienio / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos atstovų teigimu, Rusijos sukelto karo Ukrainoje pamokos rodo, kad mūsų šalies saugumą reikšmingai didintų glaudus ir aiškiai reglamentuotas kariuomenės, mokslo ir verslo bendruomenės bendradarbiavimas.

„Norėdami užtikrinti savo šalies ir jos gyventojų saugumą, privalome žengti koja kojon su tarptautinėje rinkoje nuolat kuriamomis bei taikomomis gynybos inovacijomis ir besikeičiančiais technologiniais sprendimais. Tuo pat metu, norėdami būti savarankiški galimos geografinės izoliacijos atveju, turime investuoti į didesnį nacionalinės gynybos autonomiškumą ir ugdyti vietines kompetencijas, reikalingas krašto gynybai stiprinti.

Glaudus ryšys tarp mokslinių tyrimų, verslo investicijų ir nacionalinių gynybos institucijų yra tiesiausias kelias šiems tikslams pasiekti“, – sako asociacijos direktorius Vaidas Sabaliauskas.

Asociacija pakvietė atsakingas ministerijas bei kitas institucijas susitelkti ir dar šiais metais priimti specialų Lietuvos gynybos pramonės įstatymą.

Greta didesnio dėmesio bendradarbiavimui bei inovacijų kūrimui, siūloma numatyti aiškų funkcijų bei atskaitomybių pasiskirstymą, apibrėžti pagrindines gynybos pramonės vystymui reikalingas sąvokas, numatyti reikiamus tiek užsienio investicijų, tiek eksporto skatinimo veiksmus, produkcijos licencijavimo bei sertifikavimo reguliavimą padaryti šiuolaikiškesnį bei aiškesnį, pašalinti kitus trukdžius gynybos ir saugumo srityje veikiančių įmonių plėtrai bei augimui.

„Labai svarbu, kad įstatyminė bazė užtikrintų nuoseklias ir ilgalaikes investicijas į mokslinius tyrimus, o gynybos srityje veikiančios įmonės žinotų konkrečias sritis, kuriose jų indėlis valstybei būtų svarbiausias ir kurtų didžiausią vertę šalies saugumui. Tik tokiu būdu galėsime tobulėti savarankiškai, nebūti priklausomi nuo kitų valstybių ir atgrasyti imtis bet kokios agresijos prieš mūsų šalį“, – sako V.Sabaliauskas.

Lietuvos saugumo ir gynybos pramonės asociacija veikia nuo 2014 metų ir jungia daugiau nei 100 įmonių, tarp jų – šarvinių liemenių, aviacijos, optinės ir terminės stebėjimo įrangos ir kitos karinės bei aukštųjų technologijų įrangos gamintojus. Dar 2020-aisiais metais atlikta galimybių studija parodė, kad gynybos pramonės sektorius sukuria ne mažiau nei 4000 darbo vietų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius