-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 13

Gynybos resursų taryba pritarė krašto apsaugos sistemos pirkimų centralizavimui

Krašto apsaugos ministerijos Gynybos resursų taryba penktadienį pritarė krašto apsaugos sistemos viešųjų pirkimų reformai, kurios pagrindiniu akcentu tapo steigiama centralizuota pirkimų agentūra.
Eurai
Eurai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Naujoji krašto apsaugos sistemos pirkimų agentūra pradės vykdyti savo funkcijas nuo kitų metų pradžios ir bus atsakinga už visus krašto apsaugos sistemos pirkimus, viršijančius mažos vertės pirkimų ribas. Tokių krašto apsaugos sistemoje yra apie 95 procentai.

Tuo tarpu likusios krašto apsaugos sistemos perkančiosios organizacijos savarankiškai galės vykdyti tik mažos vertės pirkimus. Anot Krašto apsaugos ministerijos, jų centralizavimas nebūtų efektyvus.

Kaip pranešė KAM, naujų darbo vietų steigiama nebus – etatai į agentūrą bus perkelti iš mažinamų krašto apsaugos sistemos perkančiųjų organizacijų, iš viso – apie pusantro šimto.

Agentūra kuriama remiantis NATO ir Europos Sąjungos šalių gynybos pirkimų sistemų praktika.

„Siekiame užtikrinti efektyvų ir skaidrų krašto gynybai skirtų lėšų naudojimą – tai reiškia atsakingą pirkimų planavimą, kruopščią rinkos analizę, skaidrų pirkimų procesą ir atidžią sutarties įgyvendinimo kontrolę“, – pirmadienį išplatintame pranešime sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Pasak ministro, esminis pokytis, kurio siekiama – lėšų įsisavinimą pakeisti lėšų investavimu, tai yra orientacija į rezultatą, kur kiekvienas euras sustiprina Lietuvos kariuomenę ir gerina kario aprūpinimą.

„Pirma, visi pirkimai turi būti pagrįsti ilgalaikiu Lietuvos kariuomenės planavimu bei prioritetais. Antra, pirkimų centralizavimas leis supaprastinti jų valdymą ir procedūras, užtikrinti jų skaidrumą, įvardinti konkrečias atsakomybes. Trečia, agentūroje sukoncentruosime aukščiausią pirkimų kompetenciją, kas įgalins gerosios praktikos kaupimą ir sklaidą“, – sakė R.Karoblis.

Krašto apsaugos sistemos pirkimų skaidrumu susirūpinta pernai Viešųjų pirkimų tarnybai nustačius, kad prieš trejus metus kariuomenė iš įmonės „Nota Bene“ kariuomenė gerokai brangesne nei rinkos kaina pirko lauko virtuvės įrankius. Kilus ažiotažui dėl šios istorijos buvo smukęs gyventojų pasitikėjimas kariuomene.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius