-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 10

Gynybos susitarimas pakibo ore: lauks, kol nurims aistros Seime

Artimiausiu metu parlamentinių partijų susitarimas dėl nacionalinio saugumo ir gynybos nebus pasirašomas, nors sutarimas dėl jo turinio iš esmės rastas. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko konservatoriaus Lauryno Kasčiūno nuomone, verta palaukti, kol normalizuosis situacija Seime.
Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Penktadienį opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis naujienų agentūrai ELTA pareiškė nemanantis, kad artimiausiu metu vertėtų rašytis susitarimus dėl gynybos ir dėl užsienio politikos.

Anot jo, neteisinga manyti, jog opozicija reikalinga tik tam, kad rašytųsi susitarimus.

Atliepdamas į šiuos žodžius, L.Kasčiūnas apgailestavo, kad demokratai reiškia tokią poziciją.

„Labai gaila, nes vis tiek turim turėti erdvę klausimų, kuriais turime sutarti, o saugumas ir gynyba, manau, yra pagrindas“, – 15min komentavo jis.

Politikas teigė, jog nebūtų linkęs skubėti su gynybos susitarimo pasirašymu.

Aš neskubėčiau. Planuočiau, kad [tai yra] tos užkaitusios politinės temperatūros padarinys.

„Aš neskubėčiau. Planuočiau, kad [tai yra] tos užkaitusios politinės temperatūros padarinys. Nieko čia tokio, galima palaukti, kol ji šiek tiek atšals“, – dėstė jis.

L.Kasčiūnas sutiko, jog būtų svarbu, kad susitarimą dėl gynybos pasirašytų visos partijos ar dauguma. Bet, anot jo, susitarimas negali tapti kažkieno įkaitu.

„[Susitarimas] negali tapti vienos ar kitos partijos įkaitu, ir mes netapsim tuo. Ir tie dalykai, kurie yra sutarti, bus tęsiami.

Visi komunikuoja, net ir tie, kurie nenori dėti parašo, jie pritaria, bet nenori pasirašyti dėl įvairių priežasčių – „valstiečiai“ dėl vienų, demokratai dėl kitų“, – kalbėjo komiteto pirmininkas.

Data dar nebuvo numatyta

Kol kas susitarimo data, pasak jo, nebuvo numatyta.

„Buvo vidinės procedūros partijų viduje pasitvirtinant. Planavome turėti tokį pasitarimą prieš, nes dar buvo smulkių siūlymų pataisyti iš vienos ar kitos politinės jėgos. Turėjome vis tiek dar susirinkti ir paieškoti sprendimų“, – pasakojo L.Kasčiūnas.

Ne esminių pastabų susitarimui, anot politiko, turi „darbiečiai“, Laisvės partija, taip pat jo atstovaujami konservatoriai.

„Ir mes dar turėjome padiskutuoti viduje dėl privalomo visuotinio šaukimo, nes mums tai ir toliau yra prioritetas. Aš iškėliau idėją, kad jei netenkina iki galo susitarimas, galbūt galima būtų padaryti vienašališkas partijų deklaracijas, kur tu pasakai, kas tavo prioritetas“, – svarstė L.Kasčiūnas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas

Partijų rengiamas nacionalinio saugumo ir gynybos susitarimas turėtų galioti iki 2030 metų. Dokumente žadama siekti išlaikyti ne mažesnį kaip 2,5 proc. BVP gynybos finansavimą, privalomas visuotinis šaukimas jame neaptariamas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Seime – partijų susitarimo dėl gynybos finišas: 15min dalijasi dokumento tekstu.

L.Kasčiūnas neatmetė galimybės, kad su susitarimo patvirtinimu gali tekti laukti, kad ir iki rugsėjo – Seimo rudens sesijos.

„Gali būti. Negaliu prognozuoti, kokios čia strategijos. Bet komitetas, visa valstybės sistema judės tomis kryptimis, kuriomis mes čia sutarėme. Prieštaravimų didelių nėra“, – sakė jis.

Užsienio politikas susitarimo rengimas nebuvo taip toli pasistūmėjęs kaip gynybos, tačiau sužinoti, ar opozicijos ir pozicijos konfliktas Seime turės įtakos jo plėtojimui, 15min nepavyko – Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkė konservatorė Laima Liucija Andrikienė penktadienį telefonu neatsiliepė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Laima Liucija Andrikienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Laima Liucija Andrikienė

„Valstiečiai“ kritikuoja, turi sąlygų

Opozicijoje veikiantys „valstiečiai“ anksčiau pranešė, jog nesirašys užsienio politikos susitarimo. Partija kritikavo dokumento turinį.

Gynybos susitarimą „valstiečiai“ tikino pasirašysiantys, jei valdantieji atsisakys svarstyti, jų teigimu, visuomenę skaldančias iniciatyvas tokias, kaip civilinės sąjungos įteisinimas, disponavimo nedideliu kiekiu kanapių dekriminalizavimas ir kita.

Temperatūra Seime užkaito ketvirtadienį, kai valdančiųjų elgesiu pasipiktinusi opozicija išėjo iš Seimo plenarinio posėdžio ir susirinko į alternatyvų posėdį Kovo 11-osios Akto salėje.

Opozicija suformulavo reikalavimus valdantiesiems ir įspėjo, jog jei nematys progreso juos įgyvendinant, į įprastą Seimo posėdžių salę gali negrįžti iki rugsėjo 10 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius