Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 01 04

Gyvenantys Kauno rajone nemato prasmės rūšiuoti, nes atšalus atliekų neišveža mėnesiais

Drąseikių kaimo gyventojai pikti – pagal numatytą grafiką jie kas antrą penktadienį ištempia pakuočių konteinerius prie kelio, tačiau niekas jų neišveža. Vos tik ima šalti, atliekų vežėjo UAB „Ekonovus“ mašina į tam tikras kaimo gatves nebeužsuka. Bendrovė teisinasi, kad sunku privažiuoti, tačiau gyventojai tai neigia. Neapsikentus situacijos, imta ieškoti naujo vežėjo.
Drąseikių kaimo gyventojų atliekų konteineriai
Drąseikių kaimo gyventojų atliekų konteineriai / Skaitytojo Virginijaus nuotr.

Į 15min kreipėsi Drąseikių kaimo Rytų gatvės gyventojas Virginijus, panoręs išsakyti nuomonę apie tai, kaip dirba, o tiksliau, anot jo, nedirba, rūšiuotų atliekų vežėjas „Ekonovus“.

„Spauda, televizija nuolat reklamuoja, ragina gyventojus tinkamai rūšiuoti atliekas, saugoti gamtą, o atliekų vežėjas nesugeba jų per 3 mėnesius nė karto išvežti. Bendrovės melas ir pasiteisinimai jau viršijo visas ribas. Antri metai kariaujame. Tik šaltukas, jų mašinų kaime nebematome.

Pernai tik kovo mėnesį atvyko atliekų paimti. Šiemet vėl dingo nuo lapkričio pradžios. Patarė į maišus krauti ir šalia konteinerio dėti. Bet kaip toks šiukšlynas atrodo, dar ištampo tas šiukšles kas. Stengiamės tvarkytis, žmona net indelius išplauna prieš išmesdama, o jie sąmoningai ignoruoja ir neveža atliekų“, – piktinosi Virginijus.

Savivaldybė nepadeda

Neapsikentęs Virginijus kreipėsi dėl susidariusios situacijos į Kauno rajono savivaldybę, tačiau paaiškėjo, kad ši jokių „vaistų“ nuo šios problemos neturi.

Neva pasirašytoje sutartyje nėra numatyta nuobaudų už paslaugų netinkamą vykdymą ar nevykdymą, taigi savivaldybė negali gyventojams padėti, nors yra šios veiklos iniciatorė (žmonėms rūšiavimui skirtus konteinerius išdalijo seniūnija).

„Juk mes pinigų už rūšiuotų atliekų išvežimą nemokame, kaip ir neturime ko priekaištauti, bet tai sakytų, nevažiuosim, nevešim, netampykit tų konteinerių. Ne, vis žada atvažiuot. Yra juk grafikas. Moka už paslaugą „Ekonovus“ pakuočių gamintojai. Tai atliekų vežėjas, matyt, prirenka pakuočių normą iš ten, kur lengviau privažiuoti, ir pas mus nebesivargina vykti“, – spėjo gyventojas.

Suprantu, kad kartą neitų privažiuoti, bet kai sąmoningai 3 mėnesius nevažiuoja...

Pasak jo, pasiteisinimų, kodėl neatvyko vieną ar kitą penktadienį, jis jau girdėjo ne vieną – tai keliai nepravažiuojami, tai mašina sugedusi.

„Aš nusiunčiu nuotraukas, kad nuvalyti tie mūsų keliai, jiems vairuotojai pateikia vaizdus ne tų kelių. „Kauno švara“ juk buitines atliekas veža – atvažiuoja pas mus kas antrą ketvirtadienį. Tokios pačios jų mašinos, bet kažkaip pravažiuoja, problemų nėra. Suprantu, kad kartą neitų privažiuoti, bet kai sąmoningai 3 mėnesius nevažiuoja ir dar meluoja „būsim artimiausiu metu“...“, – stebėjosi Virginijus.

Drąseikių gyventojams nebeliko nieko kito, kaip tik kaupti rūšiuotas atliekas namuose.

Skaitytojo Virginijaus nuotr./Drąseikių kaimo gyventojų atliekų konteineriai
Skaitytojo Virginijaus nuotr./Drąseikių kaimo gyventojų atliekų konteineriai

Pašnekovas neatmeta tikimybės, kad netrukus tos rūšiuotos atliekos pradės keliauti į buitinių atliekų konteinerius.

Anot Virginijaus, Drąseikių kaimo Rytų, Krūmų, Lazdynų gatvių ir Tauralaukio kaimo Upelio gatvės gyventojams atsibodo stumdyti pilnus konteinerius kas antrą penktadienį ir tikėtis, kad gal atvažiuos išvežti.

Kalta slidi kelio danga

Kaip 15min teigė Gabrielė Volertė, „Ekonovus“ klientų aptarnavimo vadovė, į Drąseikius važiuojama pagal nustatytą grafiką, kas antrą savaitę. Iš viso šiame kaime bendrovė aptarnauja 93 konteinerius.

„Kitas aptarnavimas numatytas sausio 14 dieną. Yra kelios gatvės – Rytų, Krūmų, Upelio, Lazdynų, Tiesioji, kurias aptarnauti žiemos metu dėl slidžios kelio dangos (pridedame nuotrauką) yra sudėtinga arba neįmanoma. Visais atvejais, neaptarnavus, informuojame klientus, kad pakuočių atliekas gali kaupti papildomai maišuose, surenkame visą papildomą kiekį kito aptarnavimo metu.

Visuomenėje yra susiformavusi klaidinga nuomonė, kad sunkiasvoriu transportu lengviau pravažiuoti, nei lengvuoju automobiliu“, – paaiškino G.Volertė.

UAB Ekonovus nuotr./Kelias Drąseikių kaime
UAB Ekonovus nuotr./Kelias Drąseikių kaime

Anot jos, už rūšiuotų atliekų išvežimo paslaugas bendrovei sumoka pakuočių gamintojai bei importuotojai.

„(Surenkamų atliekų – aut. past.) Normų nėra, mokama už visą surinktą kiekį“, – gyventojo Virginijaus spėjimus paneigė „Ekonovus“ atstovė.

Ji dar kartą patikino, kad esant geram privažiavimui, gyventojai visuomet yra aptarnaujami.

UAB „Ekonovus“ nuotr./Tauralaukio gatvė, pro kurią „Ekonovus“ tvirtina vykdanti privažiavimą prie kitų gatvių
UAB „Ekonovus“ nuotr./Tauralaukio gatvė, pro kurią „Ekonovus“ tvirtina vykdanti privažiavimą prie kitų gatvių

Ieško naujo vežėjo

15min kreipėsi į Kauno rajono savivaldybę. Teirautasi, ar išties yra bėdų dėl rūšiuotų atliekų išvežimo Kauno rajone, ar savivaldybė neturi jokių svertų įpareigoti „Ekonovus“ tinkamai ir laiku teikti pakuočių atliekų tvarkymo paslaugą, kurią apmoka gamintojų ir importuotojų organizacijos.

Kaip 15min teigė Jurgita Rakauskaitė, Kauno rajono savivaldybės Aplinkos skyriaus vedėja, visi gyventojų nusiskundimai dėl netinkamai atliekamos paslaugos nedelsiant perduodami paslaugos teikėjui, o prasidėjus šaltajam laikotarpiui panašaus pobūdžio skundų savivaldybė dėl nurodytos įmonės veiklos išties sulaukia.

„Šis atvejis taip pat perduotas nurodytos įmonės vadovams“, – patikino savivaldybės atstovė.

Kauno rajono savivaldybės administracija, reaguodama į susidariusią situaciją ir suderinusi viešojo pirkimo sąlygas su gamintojų ir importuotojų organizacijomis (kaip to reikalauja teisės aktai), šiuo metu yra paskelbusi viešąjį pirkimą naujam pakuočių atliekų tvarkytojui savivaldybėje parinkti.

Šiuo metu Kauno rajono savivaldybės gyventojams (individualių namų valdų savininkams) yra išdalinta 24 780 konteinerių, skirtų pakuočių atliekoms rinkti. Taip pat įrengti 265 komplektai bendro naudojimo pakuočių atliekų surinkimo konteinerių (stiklui, popieriui, plastikui rinkti).

Naujų sutarčių projektuose paslaugos teikėjui numatytos griežtos paslaugos teikimo sąlygos.

„Pasibaigus viešojo pirkimo procedūroms, visi Kauno rajono gyventojai bus aprūpinti trūkstamomis rūšiavimo priemonėmis, taip pat gyventojams bus papildomai dalinami stiklui skirti konteineriai.

Atkreipiame dėmesį, kad naujų sutarčių projektuose paslaugos teikėjui numatytos griežtos paslaugos teikimo sąlygos, kurių pasigendama dabartinėse sutartyse, sudarytose tarp gamintojų ir importuotojų organizacijų ir „Ekonovus“ ir kurių pagrindu minėta įmonė šiuo metu teikia pakuočių atliekų tvarkymo paslaugą Kauno rajone. Numatyta griežta sankcijų sistema už netinkamai teikiamas/nesuteiktas paslaugas, apibrėžti paslaugos kokybės reikalavimai.

Pasirašius naujas sutartis, įvardintų problemų tikimės išvengti ir viliamės, kad pakuočių atliekų tvarkymo paslauga bus teikiama tinkamai ir kokybiškai“, – vylėsi J.Rakauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius