Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Gyvenimą aukojantys: ypatinga ceremonija atskleidžia, ką turime visi branginti

Šeštadienį Lietuvoje dislokuoti NATO priešakinių pajėgų bataliono Nyderlandų kontingento kariai Kauno IX forto memorialiniame komplekse pagerbė žuvusiuosius karuose ir taikos palaikymo operacijose, rašoma muziejaus pranešime spaudai.
Nyderlandų kontingento kariai Kauno IX forto memorialiniame komplekse pagerbė žuvusiuosius karuose ir taikos palaikymo operacijose
Nyderlandų kontingento kariai Kauno IX forto memorialiniame komplekse pagerbė žuvusiuosius karuose ir taikos palaikymo operacijose / NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės Lietuvoje nuotr.

Gegužės 4-ąją tradiciškai Nyderlanduose yra minima mirusių karuose atminimo diena, žuvusieji pagerbiami dviem tylos minutėmis visoje šalyje. Ceremonija šiandien turi ypatingą reikšmę, o joje dalyvaujantys Nyderlandų kariai patys atlieka karinę misiją.

Bet kurioje pasaulio vietoje

Pagerbimo ceremonijoje dalyvavęs Nyderlandų Karalystės nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Jack Robert Twiss Quarles Van Ufford sako: „Nacionalinės Atminimo dienos minėjimo metu mes prisimename visus – civilius ir karius – žuvusius ar nužudytus Nyderlandų Karalystėje ar bet kurioje kitoje pasaulio vietoje karo situacijose ar taikos palaikymo operacijų metu per visą laikotarpį nuo Antrojo pasaulinio karo pradžios iki šiandien.“

Šiai minėjimo ceremonijai vieta buvo pasirinka neatsitiktinai – Kauno IX fortas yra viena iš didžiausių masinių žudynių vietų Lietuvoje. Per Antrąjį pasaulinį karą čia nužudyta apie 50 000 įvairių tautybių žmonių. Tai vieta, kuri liudija kraupias nusikaltimų pasekmes.

„Visuotinai įprasta manyti, kad muziejai yra istorinės atminties išsaugojimo bei populiarinimo vietos. Bet vienas iš pagrindinių šiuolaikinio muziejaus tikslų – įtraukti į pažinimo procesą kaip galima daugiau skirtingų visuomenės grupių. Nepaprastai džiugina, kai pati visuomenė parodo iniciatyvą įsitraukti į atminties procesą ir dar kai kalbame apie labai specifinę grupę – karius“, – pažymi Kauno IX forto muziejaus direktorius Marius Pečiulis.

Kaip niekad svarbu

Ši ceremonija ir aukų atminimas šiandien, kai netoli vyksta tikras karas, įgauna itin didelę svarbą. „Dabar šis minėjimas ir aukų prisiminimas yra kaip niekad svarbus. Svarbu suvokti, kad laisvė, kurioje gyvename, neatsirado natūraliai. Svarbu suprasti, kad kiti kentėjo ir aukojosi dėl mūsų laisvės. Mūsų laisvė nėra savaime suprantama. Turime tai branginti. Kartu“, – teigia Nyderlandų Karalystės ambasadorius Lietuvoje.

Per ceremoniją rikiuotei vadovavęs NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės Lietuvoje vado pavaduotojas pulkininkas leitenantas Alain Brocken teigia: „Šiais neramiais laikais svarbu suteikti prasmę šiai dienai. Pagerbti ne tik tolimoje praeityje žuvusiuosius, bet ir pastarųjų dešimtmečių bendražygius, kurie gindami mūsų idealus sumokėjo didžiausią įmanomą kainą – paaukojo savo gyvybę.“

NATO vienybė – kartu giname mūsų ateitį

M.Pečiulis sako: „Šia proga jau ne pirmą kartą Kauno IX forto muziejus turi garbę priimti Nyderlandų kontingento karius. Ceremonijos metu jie pagerbia ir Kauno IX forte nužudytų aukų atminimą. Taip tuo pačiu rodoma, kad šiuolaikinis karys yra ne tik kovotojas. Tai asmuo, suprantantis, už kokias vertybes jis yra pasirengęs kovoti: už pagarbą istorijai ir už siekį apsaugoti nuo tų, kurie istorijos klaidas yra linkę pakartoti.“

„Mes negalime vieni apginti mūsų laisvės. Esame sąjungininkai, saistomi bendrų demokratinių vertybių ir teisinių įsipareigojimų. Kai kurie iš mūsų sąjungininkų laisvi gyvena nuo 1945 m., kiti tik nuo 90-ųjų pradžios. Taigi, nors turime skirtingas istorijas, kartu giname bendrą mūsų visų ateitį. Kartu mes esame stipresni“, – pabrėžia Jo ekscelencija.

Šiais metais Lietuva mini narystės NATO 20-metį, o nuo aljanso įkūrimo sukanka 75-eri. Šios sukaktys ir tokios žuvusių pagerbimo ceremonijos suteikia progą atsigręžti į istoriją, suvokti platesnį šiandienos vaizdą ir prisidėti prie bendros saugumo vizijos kūrimo – su sąjungininkais formuoti saugią ir bendromis demokratinėmis vertybėmis paremtą ateitį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius