-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 18

Gyvenimas vis sunkyn: kaip ir ką surikiuoti valstybės pagalbos eilėn?

Dėl didžiulio kainų šuolio viso pasaulio įkandin Lietuva susiduria bei dar susidurs su iššūkiais, o kai kurie gyventojai – ir rimtais sunkumais. Brangsta viskas: nuo energijos išteklių, degalų iki maisto, vaistų, paslaugų ir kitų dalykų. Tiek politikai, tiek verslas, tiek patys gyventojai dairosi į sprendimų priėmėjus: kas ir kada bus daroma? Premjerė Ingrida Šimonytė pažymėjo, kad visa tai būtų valstybės skolos sąskaita, todėl svarbu įsivertinti, kam skolintis moraliausia. Tad kam, Seimo narių akimis?
Senjorai mieste
Senjorai mieste / Justinos Lasauskaitės / 15min.lt nuotr.

Prezidentas Gitanas Nausėda vėl sukritikavo sprendimus priimančius politikus dėl to, kad nieko nesiimama infliacijos šokui mažinti.

Jis citavo prezidentūros užsakytos visuomenės nuomonės tyrimą, parodžiusį, kad 90 procentų apklaustų žmonių jaučia kainų augimą. Todėl sprendimai esą būtini.

Be to, šalies vadovas minėjo, kad kitos valstybės pereina jau prie antrųjų kainų augimo pasekmių švelninimo paketų.

G.Nausėda aiškino lauksiantis politikų pasiūlymų, kas bus daroma.

„Šiandien jokios priemonės neturėtų būti tabu, taip pat ir galbūt tokios priemonės, kurias anksčiau nurašydavome, sakydavome, kad tai netradicinės, kad tai neduos efekto ir panašiai. Šiandien žmonėms reikia mūsų realios pagalbos, nes tai yra ne tik ekonominis ir socialinis klausimas, bet ir nacionalinio saugumo klausimas“, – kalbėjo jis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gitanas Nausėda
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gitanas Nausėda

G.Nausėda Seimui pateikė siūlymus dėl neapmokestinamojo pajamų didinimo (NPD) – jis bus svarstomas. O siūlymas dėl vienkartinių išmokų skurdžiausiai besiverčiantiems parlamente buvo atmestas.

Be eilinio apsižodžiavimo tarp prezidentūros ir Vyriausybės, I.Šimonytė paaiškino, kad laukiama, kol ekonomines projekcijas atnaujins Lietuvos bankas ir Finansų ministerija.

Po to, kaip žadama, balandžio mėnesį, ministrų kabinetas pateiks siūlymus, susijusius su sprendimais dėl žmonių pajamų ar kompensacijų, taip pat dėl energetikos paslaugų kainodaros.

„Tikrai būkite ramūs, Vyriausybė situaciją mato ir tikrai ją vertina rimtai ir matant visą vaizdą – tokį, kiek jį apskritai galima matyti karo sąlygomis, – pateiks pasiūlymus tuos, kuriuos manys kaip geriausiai atliepiančius tas problemas, kurios žmonėms kyla“, – aiškino I.Šimonytė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Vyriausybės vadovė taip pat akcentavo, kad kompensuoti kainų augimo pasekmes galima tik mokesčių mokėtojų lėšomis. Kadangi mūsų valstybės biudžetas yra deficitinis, tam ir toliau reikėtų naudoti skolintus pinigus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius