-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 26

Gyventojai dėl šeimos koncepcijos pasiskirstę beveik per pusę, rodo apklausa

Lietuvoje yra maždaug po lygiai pritariančiųjų ir prieštaraujančių Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimui dėl šeimos koncepcijos, rodo naujos apklausos rezultatai.
Laiminga šeima
Šeima / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

BNS užsakymu atliktoje apklausoje KT pozicijai, kad šeima gali būti sudaryta ne tik santuokos pagrindu, pritarė 46 proc. respondentų, 41 proc. tokiam apibrėžimui nepritarė. Likę 13 proc. neturėjo nuomonės.

Bendrovės RAIT atliktas tyrimas atskleidė, kad šeimos apibrėžimą tik per santuoką labiau palaiko vyresni žmonės. KT išaiškinimui pritarė 64 proc. nuo 25 iki 34 metų apklaustųjų. Tarp 65–74 metų žmonių pritariančiųjų buvo tik 24 proc.

KT rugsėjo 28 dieną paskelbtame nutarime nurodė, kad santuokos institutas yra „istoriškai susiklostęs šeimos modelis, neabejotinai turintis išskirtinę vertę visuomenės gyvenime, užtikrinantis tautos ir valstybės gyvybingumą bei istorinį išlikimą“. Tačiau, anot Teismo, šeima gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu, o santykių išraiškos forma konstitucinei šeimos sampratai esminės reikšmės neturi.

Valdančiųjų konservatorių atstovė, Seimo pirmininkė Irena Degutienė po šio nutarimo paskelbė inicijuosianti Konstitucijos pataisas, kurios santuoką susietų su šeima. Tuo metu teisingumo ministras Remigijus Šimašius pareiškė, kad išaiškinimas sudaro prielaidas įteisinti partnerystės institutą ir pateikė įstatymo pataisas Vyriausybei.

Tyrimo metu spalio 2–18 dienomis apklausti 1 023 nuolatiniai Lietuvos gyventojai nuo 15 iki 74 metų. Apklausos rezultatų paklaida neviršija 3 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius