Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 22

Gyventojai galės rinktis, kaip mokėti už atliekų sutvarkymą

Gyventojai galės rinktis, kaip mokėti už atliekų sutvarkymą – rinkliavą ar mokesčius pagal sutartis.
Įprasti metaliniai konteineriai netrukus taps patrauklesni.
Šiukšlių konteineriai / "15 min" nuotr.

Seimas ketvirtadienį priėmė atitinkamas Atliekų tvarkymo įstatymo pataisas, pagal kurias gyventojai turės mokėti rinkliavą už komunalinių atliekų tvarkymą arba sudaryti sutartį su savivaldybe, jei rinkliavos nėra arba to pageidauja pats asmuo. Vyriausybė siūlė, kad sutartis būtų sudaroma su atliekų tvarkytojais.

Už pataisas balsavo 57 Seimo nariai, prieš – 7, o susilaikė 36 parlamentarai.

Savivaldybės, nustatydamos atliekų tvarkymo paslaugų kainą, turės atsižvelgti į keturis kriterijus: į atliekų turėtojų, gyvenančių viename name, skaičių, į nekilnojamojo turto paskirtį ar jo naudojimo intensyvumą, taip pat į mišrių bei biologiškai skaidžių atliekų kiekį.

Namo savininkai privalės sudaryti sutartį su savivaldybės valdoma atliekų tvarkytoja arba su savivaldybe, o kitu atveju jie mokės savivaldybės nustatytą rinkliava. Jei tokios rinkliavos nėra, pavyzdžiui, Vilniuje, tuomet gyventojai pagal sutartį mokės sutartomis arba standartinėmis sąlygomis. Pastarąsias nustatys Vyriausybė. 

Aplinkos apsaugos komiteto narys Andrius Burba prognozavo, kad atliekų tvarkymas brangs : „Tas, kuris pradės rūšiuoti, vis tiek mokės brangiau už tą, kuris nerūšiuos, o tie kurie nerūšiuos, mokės dar brangiau“.

Jis pareiškė, kad neveiks įstatymo nuostatos, leidžiančios žmogui mokėti už atliekų tvarkymą, atsižvelgiant į gyvenamąjį plotą: „Klaipėdoje savivaldybėje – vienoje vietoje registruota 10 tūkst. žmonių. Tai jie mokės už vienas patalpas už atliekų sutvarkymą?“

Ekonomikos komiteto narė Birutė Vėsaitė aiškino, kad pataisų privalumas yra tas, kad jos nebevers nepagrįstai didelių mokesčių mokėti kaime gyvenantiems žmonėms.

„Tos babytės, kurios gyvena kaime ir turi dideles pirkias, buvo priverstos mokėti nuo ploto, o dabar galės rinktis, kaip mokėti už atliekų sutvarkymą“, – sakė parlamentarė. Tačiau ji pareiškė įtarianti, kad pataisos gali būti visiško atliekų ūkio privatizavimo pradžia.

Socialdemokrats Vytenis Andriukaitis prognozavo, kad pataisos sukels tokią sumaištį, kokią sukėlė pataisos dėl šilumos punktų priežiūros.

Seimas nustatė, kad komunalinių atliekų tvarkymo sistemos administratorius negalės verstis ūkine veikla, o galės tik sudaryti sutartis su atliekų turėtojais ir rengti konkursus atliekų tvarkytojams. Komunalinės atliekos ateityje turės būti tvarkomos taip, kad skatintų atliekas naudoti ir perdirbti.

Seimas pernai nebespėjo priimti naujos redakcijos Atliekų tvarkymo įstatymo, numatančio reformą šiame ūkyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius