-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 23

Gyventojai internetu galės sužinoti, ar jų vardu antstoliai nepradėjo bylos

Asmenims, gavusiems baudas už greičio viršijimą, žvejybą neleistinoje vietoje, važiavimą be bilieto visuomeniniu transportu ir jas užmiršusiems, laiku neapmokėjusiems ar iš antstolių negavusiems informacijos apie jų išieškojimą, dažnai tenka mokėti gerokai daugiau negu baudos suma. Nesidomint išieškojimu sudaromos sąlygos augti vykdymo išlaidoms. Nuo šiol gyventojai galės pasitikrinti internete, ar šiuo metu antstoliai jų vardu nevykdo jokių bylų ir kokios bylos buvo įvykdytos anksčiau. Pirmą kartą Lietuvoje tokią paslaugą pradėjo teikti asmeninės kredito istorijos sistema „Manocreditinfo.lt“.
Pinigai
Pinigai / Šarūno Mažeikos nuotr.
Temos: 1 Antstolis

„Panagrinėkime pavyzdį: priverstinį administracinių baudų išieškojimą vykdo antstoliai. Kuo daugiau tokių veiksmų atliekama, ir kuo jie ilgesni – tuo didesnes išlaidas reikia padengti skolininkui: gali būti apmokestinama praktiškai viskas – nuo dokumentų kopijavimo, patvarkymų darymo iki varžytinių vykdymo. Kai žmogui sudaromos sąlygos pačiam sužinoti, kas vyksta su juo, jis įgauna daugiau galimybių kontroliuoti situaciją, – teigia Marius Zaikauskas, asmeninės kredito istorijos sistemos „Manocreditinfo.lt“ projekto vadovas.

Lietuvoje praktiškai kas šešto darbingo amžiaus asmens vardu buvo arba yra pradėta vykdomoji byla, kurią vykdo antstolis. Antstoliai išieško baudas, kurios skirtos pagal policijos, muitinės, „Sodros“, valstybinės mokesčių inspekcijos, Aplinkos ministerijos ir daugelio kitų valstybinių institucijų pareigūnų surašytus administracinių teisės pažeidimų protokolus. 

Kuomet bylą imasi vykdyti antstolis, gyventojui tenka padengti būtinąsias jos vykdymo išlaidas, papildomas išlaidas ir antstolio atlygį. Dabartiniai antstolių paslaugų įkainiai ne tik prilygsta išieškomai sumai, bet ir gali ją viršyti. Būtinosios vykdymo išlaidos sudaro nuo 30 iki 1 tūkst. litų. Pavyzdžiui, jeigu iš gyventojo išieškoma iki 10 Lt suma, antstoliui atitenka 30 Lt būtinųjų vykdymo išlaidų ir 20 Lt atlygio. Už 1–2 tūkst. Lt skolą antstolis pareikalaus 70 Lt išieškojimo vykdymui ir 19 proc. nuo išieškomos sumos. Papildomos išlaidos skaičiuojamos už kiekvieną atskirą veiksmą vykdomojoje byloje.  

Galimybę gyventojams pasitikrinti informaciją apie save neatsitraukus nuo kompiuterio atsirado dėl Teisingumo ministerijos vykdomos Antstolių informacinės sistemos pertvarkos.

„Teisingumo ministerijos dėka inicijuoti teisinio reguliavimo pakeitimai antstolių informaciją leidžia legaliai gauti teisėtą pagrindą turinčioms įstaigoms, įmonėms ir patiems gyventojams, o mes, savo ruožtu, siekiame, kad naudodamiesi mūsų sistema gyventojai vienoje vietoje galėtų rasti visą su jų kredito istorija susijusią informaciją. Laiku gauti duomenys apie antstolių veiksmus ne tik padeda ją efektyviau valdyti, bet ir sumažinti mokesčius už bylos vykdymą“, – teigia M. Zaikauskas.

Antstolių informacijos ataskaitą gali gauti visi prie sistemos „Manocreditinfo.lt“ prisijungę gyventojai. Šioje ataskaitoje pateikiami duomenys apie visas istorines bei konkrečiu metu prieš asmenį antstolių vykdomas bylas, jų terminus, išieškotojus, koks antstolis vykdo bylą, jos būseną, pobūdį, kategoriją, duomenis apie vykdomąjį dokumentą. Taip pat – kokią suma siekiama išieškoti ir kokios galimos jos palūkanos.

Iki šių metų birželio 1 dienos gyventojai, prisijungę prie asmeninės kredito istorijos sistemos „Manocreditinfo.lt“, apie visas antstolių bylas gali sužinoti apmokėję su informacijos pateikimu susijusius kaštus – 7 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius