-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyventojai kviečiami atrasti nepažintas vietas savanoriaujant saugomose teritorijose

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba ir saugomų teritorijų direkcijos kviečia savanoriauti saugomose teritorijose, ketvirtus metus įgyvendindamos gamtosauginį projektą, skelbia Kuršių nerijos nacionalinis parkas.
BNS nuotr. Kuršių nerija
BNS nuotr. Kuršių nerija

Šiais metais kviečiama atvykti į saugomas teritorijas esančias toliau nuo Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos, kur yra didžiausias poreikis pagalbai, o ir dažnam savanoriui tai galėtų būti nauja, neatrasta Lietuvos vieta.

„Gamta dėl žmogaus veiklos yra atsidūrusi kritinėje būklėje, neigiami pokyčiai vyksta rekordiniu greičiu – jai reikia mūsų pagalbos. Pagrindinis gamtosauginis instrumentas Europos Sąjungoje yra Natura 2000 tinklas – visose jos šalyse vieningai steigiamas saugomų teritorijų tinklas, skirtas išsaugoti vertingiausioms gamtinėms buveinėms, augalų ir gyvūnų rūšims", – teigia gamtosauginio projekto „Naturalit“ vadovė Birutė Valatkienė. 

Pasak jos, Lietuvoje Natura 2000 tinklas daugiau nei 70 proc. persidengia su nacionaliniu saugomų teritorijų tinklu, tad beveik visada savanoriaudami saugomoje teritorijoje gyventojai gali prisidėti prie gamtos išsaugojimo ir ES mastu.

Pernai vyko 142 talkos. Savanorystės saugomose teritorijose iniciatyvoje dalyvavo daugiau nei 2300 darbuotojų iš beveik 30-ies įmonių. 

Daugiausiai talkų organizuota Kuršių nerijos nacionaliniame, Trakų istoriniame nacionaliniame ir Kauno marių regioniniame parkuose. Tai yra teritorijos, esančios šalia didžiųjų miestų.

Kaip skelbiama, savanoriaudami saugomose teritorijose žmonės ne tik prisideda prie pačių vertingiausių gamtinių ir kraštovaizdžio vietovių išsaugojimo, bet ir sužino apie jų atliekamų darbų reikšmę, susipažįsta su teritorijos savitumu ir gamtinio pasaulio unikalumu. Taip pat įmonės ir organizacijos savanoriavimo patirtį įvardina kaip puikų komandos formavimo ir bendrystės laiką.

Savanorių patogumui sukurtame interaktyviame žemėlapyje galima stebėti veiklų poreikį skirtingose Lietuvos saugomose teritorijose. Nuolat atnaujinamame šių metų sąraše galima rasti per 100 savanorystės pasiūlymų.

Anot tarnybų, talkos yra reikalingos ištisus metus, todėl savanorių komandos gali pasirinkti laiką, patogų susiburti prasmingai veiklai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius