-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 14

Gyventojai susikibo dėl sporto aikštelių: prie užrakintų vartų svaidosi kaltinimais vieni kitiems

Vilniaus Visoriai yra pakankamai jaunas sostinės rajonas, kuris turi ir daugiabučių, ir individualių namų kvartalų, įsikūrusių sodų bendrijose. Bet netrūksta čia ir nesutarimų. Vienas iš jų jau pasiekė Vilniaus savivaldybę, Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT) ir net prokurorus. Taip mėginama išsiaiškinti, kam priklauso ir kodėl yra rakinama universali sporto aikštelė.
Visorių bendruomenės asociacijos įrengtos sporto aikštelės
Visorių bendruomenės asociacijos įrengtos sporto aikštelės / Visorių bendruomenės asociacijos nuotr.

Nesutarimai šią bendruomenę drasko jau kelerius metus. Tačiau jie paaštrėjo pernai, po to, kai gyventojai sužinojo apie Visorių bendruomenės asociacijos norą savo vardu Registrų centre įregistruoti krepšinio ir universalias sporto aikšteles.

Nusprendė įregistruoti

Maždaug prieš metus, pernai gruodžio vidury, Visorių bendruomenės asociacijos vienas iš steigėjų (iš viso steigėjų yra trys, kaip nurodoma Registrų centro dokumentuose) Vaidas Šimanskas kreipėsi į Žemės ūkio ministeriją (ŽŪM) ir Vilniaus m. savivaldybę prašydamas suformuoti žemės sklypą teritorijoje, kurioje nuo 2011 metų tvarkėsi ir vykdė veiklą.

Anot V.Šimansko, čia buvo išvalyti krūmai ir medžiai, išvežta daugybė statybinių ir buitinių atliekų, pripilta smėlio ir skaldos, užsėta žolė, įrengta zona bendruomenės šventėms, dvi sporto aikštelės, erdvė su treniruokliais ir vaikų žaidimų aikštelė.

Visorių bendruomenės asociacijos nuotr./Laisvalaikio erdvė Visoriuose
Visorių bendruomenės asociacijos nuotr./Laisvalaikio erdvė Visoriuose

„Mes, Visorių bendruomenė, norime suformuoti šį žemės sklypą ir toliau vykdyti bendruomenės veiklą. Norime, kad būtų leidžiama įsivesti įvairius inžinerinius tinklus. Leidžiama suprojektuoti ir pasistatyti lauko sceną ir lauko virtuvę, šiuos statinius nuolatos naudotume per bendruomenės vykdomas švaros talkas bei kitas akcijas, per bendruomenių šventes (kaimynų šventės, Užgavėnės, bendruomenės šventės, sporto šventės, kitos kultūrinės šventės ir t.t).

Mes norime, kad būtų leidžiama pastatyti bendruomenės daugiafunkcinį centrą, kuriame būtų galima vykdyti įvairias bendruomenės veiklas, planuoti infrastruktūros klausimus, vykdyti socialines veiklas bei bendruomenės visuomenines veiklas. Daugiafunkciniame centre galėtų įsikurti vaikų dienos centras, bei pomokyklinės veiklos klasės, galbūt ir nedidelis bendruomenės gyventojams sveikatingumo centras, socialinių paslaugų kabinetas“, – buvo rašoma rašte ŽŪM ir savivaldybei.

Mes, Visorių bendruomenė, norime suformuoti šį žemės sklypą ir toliau vykdyti bendruomenės veiklą.

Jame taip pat nurodoma, kad šalia sporto aikštelių privatūs asmenys pardavinėja sklypus, tad plėstis šioje teritorijoje yra kur, kaip ir yra galimybių paversti teritoriją patrauklia Visorių gyventojams.

Kartu su šiuo kreipimųsi institucijos gavo nuotraukų, kurios įrodė, kad veikla čia vykdoma, bei Registrų centro išrašus, kad Visorių bendruomenės asociacija savo vardu yra įregistravusi dvi sporto aikšteles.

Atsakė pasirašydami peticiją

Atrodytų, motyvai geri – viskas bendruomenės labui. Tačiau ne visa bendruomenė su tuo sutinka. Visų pirma dėl to, kad universali sporto aikštelė, skirta žaisti tenisą, paprastai yra užrakinta, o norint joje žaisti tenka ne tik suderinti laiką, bet ir susimokėti.

Visorių bendruomenės asociacijos nuotr./Krepšinio aikštelė Visoriuose
Visorių bendruomenės asociacijos nuotr./Krepšinio aikštelė Visoriuose

Todėl apie 70 žmonių pasirašė peticiją Vilniaus merui ir savivaldybės administracijai bei Nacionalinei žemės tarnybai dėl Visorių aikštelių grąžinimo gyventojams:

„Kreipiamės į Jus prašydami apginti Vilniaus miesto Visorių rajono gyventojų teises. Mūsų žiniomis, grupė privačių asmenų, prisidengdami Visorių bendruomenės vardu (veikdami kaip Visorių bendruomenės asociacija, vadovaujama Vaido Šimansko), kaip privačią nuosavybę įregistravo teniso aikštelę (įregistruota kaip universali), krepšinio aikštelę ir automobilių stovėjimo aikštelę, esančias valstybinėje žemėje prie Visorių g., kurioje formuojamas bendro naudojimo žemės sklypas.

Visorių gyventojai daug metų prižiūri šią teritoriją, skatino ir palaikė savivaldybės iniciatyvas bei investicijas į jos puoselėjimą, tačiau šiandien teniso aikštelė jau yra užrakinta ir gyventojams neprieinama, atitinkamai nesame tikri dėl galimybės žeisti ir krepšinio aikštelėje (tariami savininkai gali bet kada pareikalauti išeiti). Tuo tarpu automobilių statymo aikštelė jau daugiau kaip dveji metai užtverta betoniniais blokais ir nenaudojama.

Mūsų žiniomis, grupė privačių asmenų, prisidengdami Visorių bendruomenės vardu, kaip privačią nuosavybę įregistravo teniso, krepšinio ir automobilių stovėjimo aikšteles.

Mūsų žiniomis, aikštelių įrengimui buvo panaudoti projektų pinigai, skirti bendruomeninės veiklos stiprinimui. Prašome imtis priemonių, kad minėtos aikštelės būtų grąžintos bendram visų Visorių ir kitų Vilniaus miesto gyventojų naudojimui. Tuo pačiu norime užtikrinti, kad Visorių bendruomenės asociacija ir jos vadovas Vaidas Šimanskas neatstovauja mūsų, Visorių gyventojų, interesams“, – toks šios peticijos tekstas.

Grasina teismais

V.Šimanskas, klausiamas, kodėl dėl šių aikštelių kilo tiek aistrų, 15min sakė, kad žmones kiršina tik keli kaimynai, o visų pirma – Visorių gyventojų asociacijos vadovas ir jo artimiausias kaimynas Romas Apulskis. V.Šimanskas jam negaili karčių epitetų, tačiau atsižadėti padarytų bendruomenei darbų neketina.

Vis dėlto atskleisti, kiek Visorių gyventojų priklauso šiai bendruomenės asociacijai, V.Šimanskas neketina. Esą dėl to, kad šios informacijos nesužinotų tas pats R.Apulskis: „Mes esame trys įkūrėjai, taip pat ir savininkai. Aš kaip bendruomenės pirmininkas vykdžiau projektus, rašiau paraiškas, tvarkėme sklypą, išsipjovėme krūmynus, medžius, kurių nereikėjo, prisivežėme grunto, juodžemio, daug žvyro ir t.t. Visa ta veikla buvo vykdoma, visi statybų leidimai buvo gauti Visorių bendruomenės asociacijos vardu.

Nei vienas iš tų pasirašiusiųjų peticiją nėra bendruomenės narys, nei prisidėjęs prie šitos teritorijos finansiškai.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vaidas Šimanskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vaidas Šimanskas

Klausiamas, gal turint bendruomenės tarybą būtų lengviau – pirmininkas turėtų tvirtesnį užnugarį, nereikėtų kovoti, o ir darbų dirbti vienam, V.Šimanskas tikina, jog viskas atvirkščiai. Esą kuo daugiau sprendimo teisę turinčių žmonių, tuo sudėtingiau darbus padaryti. Ir jeigu būtų buvusi taryba, tai nei parkas būtų buvęs sutvarkytas, nei sporto aikštelės įrengtos, įsitikinęs pirmininkas.

„Visos aikštelės yra pastatytos Visorių bendruomenės asociacijos, todėl mes tokį jo (R.Apulskio – red. past.) veiksmą įvardijame kaip norą užgrobti svetimą turtą. Šita jo veikla anksčiau ar vėliau atsidurs teisme“, – tikino V.Šimanskas.

Nei vienas iš tų pasirašiusiųjų peticiją nėra bendruomenės narys, nei prisidėjęs prie šitos teritorijos finansiškai.

O mokėti už naudojimąsi universalia aikštele, kur galima žaisti tenisą, esą reikia todėl, kad privati bendrovė čia paklojo specialią dangą, todėl saugant ją nuo vandalizmo varteliai rakinami. Tačiau suderinti laiką, tvirtina V.Šimanskas, yra lengva, tereikia pasiskambinti.

V.Šimanskas toliau kaltina R.Apulskį, kuris šių metų pradžioje įkūrė Visorių gyventojų asociaciją ir esą bando kenkti jo vadovaujamai bendruomenei – rašo melagingus pranešimus ir t.t.

Žino policija, prokuratūra

Tačiau R.Apulskis rodo raštus, kuriuos parašė šio rajono gyventojai – tarkim, policijai dėl V.Šimansko priekabių ir puldinėjimų.

Į nesutarimus bendruomenėje įsitraukė ir prokuratūra. Birželį Visorių gyventojų asociacija kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą prašydama „apginti viešąjį interesą ir apsaugoti Visorių gyventojų teises“:

„Mūsų žiniomis, grupė privačių asmenų prisidengdami Visorių bendruomenės vardu (veikdami kaip Visorių bendruomenės asociacija, vadovaujama Vaido Šimansko) ir pateikę galimai melagingą informaciją atsakingoms institucijoms bando uzurpuoti ir užvaldyti valstybinę žemę prie Visorių gatvės, joje esančias sporto aikšteles ir kitą infrastruktūrą.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Visorių sodų 23-oji gatvė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Visorių sodų 23-oji gatvė

Kreipimesi į prokuratūrą teigiama, kad ta galbūt melaginga informacija yra tokia, jog Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) yra leidusi valstybinėje žemėje įrengti sporto aikšteles, tačiau be galimybės jas įregistruoti Nekilnojamojo turto registre. V.Šimanskas tai padarė, todėl kita bendruomenė įtaria jį nuslėpus šią informaciją.

Įtarimus patvirtino

Vilniaus savivaldybė, atsakydama į gyventojų užklausą patvirtino, kad krepšinio ir universaliai sporto aikštelėms buvo išduoti statybos leidimai: „Statybą leidžiantiems dokumentams gauti buvo pateikti techniniai projektai, kuriuose buvo NŽT sutikimai įrengti laikiną sporto aikštelę, poilsiui, vaikų žaidimams, sportui bei šunų vedžiojimui skirtas aikšteles, be teisės laikinus statinius bei teises į juos įregistruoti Nekilnojamojo turto registre.“

Prokuratūra taip pat patvirtino, kad išties leidimas įrengti sporto aikšteles buvo be galimybės jas įregistruoti, tačiau toliau problemą paliko spręsti NŽT.

Statybą leidžiantiems dokumentams gauti buvo pateikti techniniai projektai, kuriuose buvo NŽT sutikimai įrengti laikinas aikšteles, be teisės jas įregistruoti Nekilnojamojo turto registre.

Pastaroji atsakydama į gyventojų peticiją informavo, kad dar pernai gruodį gavusi Visorių bendruomenės asociacijos prašymą suformuoti žemės sklypą bendruomenės poreikiams tenkinti prie Visorių bendruomenės asociacijos nuosavybės teisėmis valdomų statinių nustatė, jog teritorijoje, kurioje yra sporto aikštelės, nėra ir nebuvo suformuotų valstybinės žemės sklypų ir valstybinė žemė nebuvo perduota naudoti Visorių bendruomenės asociacijai, o sutikta leisti statyti laikinus statinius su sąlyga, kad jie nebus įregistruoti kaip nekilnojamojo turto objektai.

Todėl kreiptasi į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybų inspekciją su prašymu išnagrinėti šią situaciją ir pateikti išvadas, ar statiniai yra pastatyti ir įregistruoti Nekilnojamojo turto registre teisėtai.

„Inspekcija 2020-09-16 raštu „Dėl inžinerinių statinių statybos ir registracijos Visorių g. Vilniuje“ NŽT informavo, kad atlikusi tyrimą nustatė, kad Visorių bendruomenės asociacija, atstovaujama Vaido Šimansko, neturėjo teisės vykdyti Statinių statybos darbų ir atlikti Statinių teisinės registracijos Nekilnojamojo turto registre ir priims sprendimą dėl ieškinio parengimo ir dėl kreipimosi į teismą“, – teigiama NŽT rašte Visorių gyventojų bendruomenei.

Asmeninio albumo nuotr./Vaikų žaidimo aikštelė Visoriuose
Asmeninio albumo nuotr./Vaikų žaidimo aikštelė Visoriuose

Kol kas daugiau informacijos dėl kreipimosi į teismą gyventojai nėra sulaukę, tačiau tikisi, kad institucijos juos informuos, kai sprendimus priims.

R.Apulskis sako, kad į kaimynus kalbas apie kerštą net neturįs kaip reaguoti, tačiau problemų su V.Šimansku turįs ne jis vienas. O domėtis sporto aikštelių situacija jį paskatino noras, kad tai, kas sukurta bendruomenės, ir liktų bendruomenei, o ne būtų už užrakintų vartų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius