-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 07 03

Gyventojų nepasitenkinimas Regbio akademija pasiekė Seimo kontrolierių

Seimo kontrolierius Augustinas Normantas, reaguodamas į gyventojų susirūpinimą ir viešojoje erdvėje netylant diskusijoms dėl to, kad Vilniaus miesto Šeškinės mikrorajone numatoma statyti regbio stadioną, kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę, prašydamas informuoti, kokių priemonių savivaldybė ėmėsi ar ketina imtis, kad būtų užtikrinti šalia Radvilių gimnazijos stadiono gyvenančių asmenų teisės ir teisėti interesai gyventi saugioje aplinkoje.
„Regbio diena“ Vilniuje
Vilniečiai nenori regbininkų kaimynystės. / Alfredo Pliadžio nuotr.

Šeškinėje gyvenantys žmonės surinko 500 parašų ir užtarimo kreipėsi į Seimo kontrolierių. Vilniaus savivaldybė tvirtina, kad Radvilų gimnazijos stadionas bus tiesiog sutvarkytas ir atiduotas naudotis Regbio akademijai. Kadangi nieko naujo čia nestatoma, nereikia ir jokių leidimų.

Seimo kontrolieriaus išplatintame pranešime Vilniaus miesto savivaldybės administracijai primenama, kad turi būti tinkamai įgyvendinami vietos savivaldos pagrindiniai principai, t. y. savivaldybės veiklos ir savivaldybės institucijų priimamų sprendimų teisėtumo, bendruomenės ir atskirų savivaldybės gyventojų interesų derinimo, veiklos skaidrumo, viešumo ir reagavimo į savivaldybės gyventojų nuomonę, žmogaus teisių ir laisvių užtikrinimo ir gerbimo.

Daugiau nei prieš savaitę viešojoje erdvėje Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis tvirtino, kad Vilniaus regbio akademija kreipėsi į Savivaldybę su prašymu leisti sutvarkyti Vilniaus Radvilų gimnazijos stadioną. Mokyklos sutikimas esą buvo gautas, todėl buvo svarstyta administraciniu lygmeniu. „Sprendimas buvo nepriimtas, pasiūliau nuvykti į gimnaziją ir padaryti bendrą susitikimą su bendruomenės, mokyklos ir regbio akademijos atstovais, kurie pateiktų projektą, tada bus matyti sprendimas“, – tuomet dėstė G.A.Petronis.

„Tikiuosi, kad savivaldybė, prieš priimdama sprendimą, reaguos į gyventojų nuomonę ir stengsis derinti mokyklos, sporto visuomenės ir vietos bendruomonės interesus“, – sakė A.Normantas.

Seimo kontrolierius gavo Vilniaus miesto Šeškinės mikrorajone gyvenančio asmens pareiškimą, kuriame tvirtinama, kad Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimo projektas dėl galimos Radvilų gimnazijos stadiono nuomos Vilniaus regbio akademijai parengtas neatsiklausus čia gyvenančių daugiau kaip 3 tūkst. žmonių ir negavus jų pritarimo išnuomoti gimnazijos stadioną 25 metams. Pareiškėjas tvirtina, kad toks vietos valdžios elgesys yra tiesioginis nesiskaitymas su gyventojais. Jis įsitikinęs, kad įrengus mokyklinio stadiono vietoje specializuotą regbio stadioną neabejotinai pablogės šio mikrorajono žmonių gyvenimo kokybę.

Pasak pareiškėjo, „mokyklinis stadionas iš daugiafunkcinio skirto moksleivių fiziniam lavinimui, taptų pritaikytu tik regbiui. Regbis būtų kultivuojamas nuo 16 val. ir išeiginėmis dienomis. Tuo pačiu gimnazijos stadionas taptų uždaru gyventojų mankštai, pasivaikščiojimui ir poilsiui.“

Pareiškėją taip pat neramina tai, kad „architektai numato rekonstruoti stadioną išplečiant jo dydį iki standartinių regbio stadiono matmenų. Jau pirmaisiais metais numatoma pastatyti 500 vietų žiūrovų tribūnas bei kitą regbiui reikalingą infrastruktūrą.“ Šeškinės mikrorajono gyventojas baiminasi, kad „stadiono vieta ir vienintelis privažiavimas prie jo daugiabučių kiemais, šimtų regbio sirgalių emocijos, jų automobilių statymas bei kitkas, kas lygi regbį, kaip jėgos sportą, įneštų sumaištį į mikrorajono gyventojų buitį“. Pareiškėjas įsitikinęs, kad „regbio specializuoto stadiono įrengimas iš esmės sunaikinant mokyklos stadioną, tik dvidešimties metrų nuo daugiaaukščių ir Ozo papėdėje yra neleistinas ekologiniu, triukšmo, viešosios tvarkos, moksleivių fizinio lavinimo požiūriu, apskritai pažeidžia viešąjį interesą ir gyventojų teises“.

Seimo kontrolierius Augustinas Normantas taip pat atkreipia Vilniaus miesto savivaldybės pareigūnų dėmesį, kad Seimo kontrolierių įstatymo 22 straipsnio 3 dalyje reglamentuota: „Skundo tyrimas nutraukiamas, jei tyrimo metu išnyksta skundžiamos aplinkybės ar, tarpininkaujant Seimo kontrolieriui, skunde keliamos problemos išsprendžiamos gera valia“.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Ritas Vaiginas 15min.lt sakė esąs įsitikinęs, kad pavyks rekonstruoti ir Radvilų gimnazijos stadioną, kadangi gyventojų žodis tikrai nebus lemiamas. „Aš nenoriu įžeidinėti žmonių, tačiau tai ne jų reikalas. Tai ne naujas statinys. Jeigu sugalvotume naują statyti, tai tuomet reikėtų derinti. O dabar stadionas yra prie mokyklos, gyvenamieji namai šalia. Ir taip yra jau 30-40 metų. Stadionas pastatytas tam, kad būtų gyvas, o dabar ten šūkių pridaužyta, šunų pridergta, nieko nevyksta ir gyventojams gerai“, – emocingai kalbėjo R.Vaiginas.

Anot savivaldybės atstovo, stadione turi būti sąlygos sportuoti jaunimui, vaikams, suaugusiems. Anot R.Vaigino, gyventojai neturi jokių svertų sustabdyti Radvilų gimnazijos stadiono renovaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius