Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2019 01 07

Gyvulių laikymo sąlygos šokiravo moterį: pažeidimų rado ir VMVT

Kalėdų dieną išvysti besiganančių karvių būrį, į kaimą išsiruošusi sostinės gyventoja, nesitikėjo. Pasak jos, toks vaizdas, viename Kaišiadorių rajono ūkyje įprastas. Nesvarbu, kaitina saulė ar kausto šaltis – gyvuliai būriuojasi lauke, o tvartą jiems atstoja tento angaras. Nors ūkininkas paaiškino, kad gyvulius laikyti lauke galima, patikrinimą surengę VMVT specialistai nustatė pažeidimų.
Žiemą Kaišiadorių rajone besiganantys gyvuliai
Žiemą Kaišiadorių rajone besiganantys gyvuliai / 15min skaitytojo nuotr.

„Kaip jums toks vaizdas žiemos metu? Gyvuliai guli gryname lauke žiemos metu. Ir tai ne pirmas kartas. Šis žmogus gauna paramą iš Europos Sąjungos, jis net tvarto gyvuliams neturi“, – 15min pasakojo gyvulių gerove susirūpinusi moteris.

Ganosi ištisus metus

Pasak pašnekovės, ūkininkas gyvulius lauke laiko ištisus metus – tiek karščiausiomis vasaros dienomis, tiek ir spaudžiant rimtam šaltukui. Moterį nustebino tai, kad neįrengtas šiltas tvartas, o jį atstoja tento pašiūrė. 15min ji teigė, kad net gruodžio 25 dieną, smarkiai prisnigus, karvės stovėjo lauke.

15min skaitytojo nuotr./Žiemą Kaišiadorių rajone besiganantys gyvuliai
15min skaitytojo nuotr./Žiemą Kaišiadorių rajone besiganantys gyvuliai

„Negana to, kad jis su karvėmis nesusitvarko, tai šunų priveisęs kaip nežinia ko. Tos karvės viena kitą žaloja, buliai galvomis vienas į kitą daužosi. Pranešinėju visiems, kam įmanoma, o atsakymo jokio. Kaip tokį žmogų galima laikyti ūkininku. Toks vaizdas yra Kaišiadorių rajone tarp Stabintiškių ir Eiriogalos kaimų. Viena karvė, kiek matėsi, gulėjo jau savo mėšle ir nesistojo. Į kiemą įeiti baisu, nes šunų pilna, net važiuojant mašina jie puola po ratais“, – šoko neslėpė pašnekovė.

Gyvuliai gali žiemoti lauke

Ūkyje šeimininkaujantis Albinas Kvietkauskas nenustebo sulaukęs 15min skambučio. Jis atviravo, kad į kiemą dažnai užsuka Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai, o pernai netgi sulaukė populiarios televizijos žurnalistų vizito.

„Jau 10 metų telyčias taip lauke laikom. Gyvulys, jeigu būna lauke, užsiaugina tam tikrus plaukus, ir būna atsparus lietui, vėjui. Prisitaiko prie gamtos sąlygų ir gali lauke žiemoti, o jeigu jį uždarytum į tvartą ir išleistum tokiu oru, tai susirgtų. Jų į tvartą nesuvarysi, jie daug geriau jaučiasi lauke. Gyvuliui daug blogiau žiemą praleisti tvarte, negu lauke. Suprantate, jis išsivaikšto, juda, būna daug sveikesnis“, – 15min paaiškino jis.

15min skaitytojo nuotr./Žiemą Kaišiadorių rajone besiganantys gyvuliai
15min skaitytojo nuotr./Žiemą Kaišiadorių rajone besiganantys gyvuliai

„O jūs ar žinote, kad lauke dabar galima laikyti gyvulius? Jie tik turi turėti sausą pašiūrę, kur galėtų užeiti. Yra pastatytos tentinės palapinės-angarai. Tik viena problema buvo, kadangi atšilo, o gyvuliai vaikščiojo, tai pasidarė purvynas einant į šėryklą. Žinote, kiek tai man problemų pridarė... Du kartus buvo atvažiavusi veterinarinė. Ką jie pasakys, laikyti gi galima lauke“, – dėstė vyras.

Paklaustas ar anksčiau yra sulaukęs bausmės dėl gyvulių nepriežiūros, A.Kvietkauskas atsakė neigiamai. Jis pasakojo šiuo metu laikantis daugiau kaip 80 karvių, tačiau atviravo, kad gyvulių ūkis vis mažėja. 15min vyras teigė, kad 2011 metais gavo Europos Sąjungos paramą, skirtą technikai įsigyti. Pradžioje tikinęs, kad tai vienintelė gauta parama, vėliau pripažino, kad gauna išmokas už pasėlius ir gyvulius. Pasak jo, gulinčią karvę pamačiusi moteris sunerimo be reikalo – gyvulys tiesiog ilsėjosi.

Jeigu jie ėst neturėtų ar vandens, tai kitas dalykas, bet jie pašerti.

„Žemė išmindžiota, tai ir gulėjo karvė. Gal atrodė, kad nesikelia, bet nebuvo priėjusi patikrinti. Taigi buvo ir veterinarinė atvažiavusi, pažiūrėjo, kad gyvuliai paėdę. Jeigu jie ėst neturėtų ar vandens, tai kitas dalykas, bet jie pašerti“, – tikino A.Kvietkauskas.

Pažeidimų rasta ne kartą

Vis dėlto, 15min žiniomis, ūkyje apsilankę VMVT specialistai užfiksavo pažeidimų. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus patarėjo Giedriaus Blekaičio teigimu, sausio 2 dieną ūkyje atlikto patikrinimo metu nustatyta, kad galvijai laikomi lauke, o teritorija aptverta elektriniu piemeniu. Yra įrengti tentiniai angarai, kurių viduje šiek tiek pakreikta. Pasak jo, viename angare rastos pastato konstrukcijos (vamzdžiai) aštriais paviršiais, į kuriuos galvijai gali susižeisti.

Teritorija aplink šėryklas ir girdyklas apsemta, klampi, galvijams sunku prieiti. Patikros metu šėryklos buvo tuščios. Taip pat ūkyje laikomi 8 įvairaus amžiaus šunys, trys iš jų laksto palaidi.

„Galvijams dėl gausaus purvo ir kritulių apsemtos teritorijos sudėtinga patekti į angarus. Teritorija aplink šėryklas ir girdyklas apsemta, klampi, galvijams sunku prieiti. Patikros metu šėryklos buvo tuščios. Taip pat ūkyje laikomi 8 įvairaus amžiaus šunys, trys iš jų laksto palaidi. Ūkininkės atstovo teigimu šunys nuo pasiutligės vakcinuoti prieš keletą metų“, – 15min atskleidė VMVT atstovas.

Pasak G.Blekaičio, nurodyta pašalinti pažeidimus, o patikrinimo metu gauta informacija perduota Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos – institucijai, atsakingai už skiriamos paramos administravimą.

Kaip 15min paaiškino VMVT atstovas, tai ne pirmasis atvejis, kai minėta ūkinių gyvūnų laikytoja nesilaiko ūkinių gyvūnų laikymą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų: 2015 metais skirta bausmė dėl gyvūnų gerovės reikalavimų pažeidimų, o 2016 metais, be minėtų pažeidimų, buvo priimtas ir sprendimas dėl pirminės pieno gamybos ir realizavimo perdirbimui sustabdymo.

„Po patikrinimų ūkininkė pašalina nustatytus pažeidimus, tačiau praėjus ilgesniam laikotarpiui pamiršta savo pareigas ir prievolę tinkamai rūpintis gyvūnais, nes 2018 m. atliekant planinius (laikymo vieta priskirta kaip didelės rizikos ūkinių gyvūnų laikymo vieta, todėl tikrinimai atliekami ne rečiau kaip 2 kartus per metus) šios laikymo vietos tikrinimus nustatyti ūkinių gyvūnų ženklinimo, registravimo pažeidimai, o atliekant tikrinimą metų pabaigoje taip pat nustatyta, kad ūkiniams gyvūnams laikyti skirtose patalpose (tentiniuose angaruose) nesudarytos tinkamos galvijų poilsio sąlygos – dar neišmėžtas ankstesniuoju tvartiniu laikotarpiu susikaupęs mėšlas. Tuo metu įvertinus laikomų galvijų skaičių ir sukauptą pašarų kiekį, nurodyta sumažinti galvijų bandą – šį nurodymą įgyvendino nedelsiant ir trečdaliu sumažino laikomų galvijų skaičių“, – dėstė VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus patarėjas.

Leidžia rinktis būti lauke ar tvarte

„Esame dėkingi asmenims, kurie apie pastebėtus gyvūnų laikymo pažeidimus pateikia informaciją. Tačiau, reikia pastebėti, kad pastaruoju metu gauname asmenų pranešimų apie sniegu padengtuose laukuose besivaikščiojančius galvijus. Dažnu atveju pranešėjai galvijus pamato šalia ūkinių pastatų, tačiau būna atvejų, kai pastebi galvijus vaikštančius atokiau nuo ūkių – atrodytų, kad galvijai palikti be priežiūros.

Pažymėtina, kad dažnas mėsinių veislių galvijus laikantis ūkininkas juos laiko taip, kad galvijai, esant poreikiui (pvz., galvijams nepalankios oro sąlygos – sningant, pučiant žvarbiam vėjui, gausiai lyjant, spaudžiant šalčiui ir pan.) galėtų pasirinkti – būti lauke ar ateiti į jų laikymui skirtą vietą (tvartą, tentinį angarą, pašiūrę ar kt.). Įprastai tokiomis sąlygomis laikomi galvijai šeriami lauke, o tvartas, tentinis angaras, pašiūrė ar kt. jų laikymui skirta vieta naudojama tik poilsiui nakties metu, pasislėpimui nuo nepalankių oro sąlygų – tai geroji galvijų laikymo praktika“, – paaiškino G.Blekaitis.

Pašnekovo teigimu, esant palankiai oro temperatūrai ir neslidžiai dangai, gyvuliai gali žiemoti lauke, o pastatuose laikomus ūkinius gyvūnus patariama išleisti į lauką pasivaikščioti. 15min VMVT atstovas atskleidė, kad Kaišiadorių rajone veikiantis ūkis išlieka didelės rizikos gyvulių laikymo vietų sąraše, todėl ir ateityje bus dažniau atliekami tikrinimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje