Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 23 /12:35

Gyvybės langelyje Kaune palikta 5 parų naujagimė

Rugsėjo 22 dieną gimdymo namų gyvybės langelyje palikta naujagimė.
P.Mažylio gimdymo namų gyvybės langelis
P.Mažylio gimdymo namų gyvybės langelis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip praneša Policijos departamentas, rugsėjo 22 dieną apie 12 valandą 10 minučių Kauno Miško gatvėje veikiančiame gyvybės langelyje rasta palikta naujagimė.

Kaip 15min informavo Kauno apskrities policija, pirminiais duomenimis, naujagimė apie 5 parų amžiaus. Mažylė sveika.

Kauno mieste įrengti du gyvybės langeliai: P.Mažylio gimdymo namuose ir Respublikinės Kauno ligoninės Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose.

Šiais metais juose rasti 3 naujagimiai.

Surinkta medžiaga pradėti tyrimą dėl vaiko palikimo.

Papildyta 12.32 val. Kaip patikslino Ramunė Liubinaitė, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Kauno mieste, Kauno ir Marijampolės apskrityse, gyvybės langelis skirtas mamoms, neradusioms kitos išeities ir norinčioms pasielgti humaniškai.

Naujagimio palikimas yra anonimiškas ir vaiko teisių gynėjai arba policijos pareigūnai, kurie kviečiami užfiksuoti kiekvieną palikimo atvejį, mamų neieško.

„Tačiau svarbu žinoti, kad tėvai gali pakeisti savo sprendimą ir susigrąžinti kūdikį. Tėveliai arba vienas iš jų per tris mėnesius gali kreiptis į teritorinį vaiko teisių skyrių pagal vaikučio palikimo vietą. Tėvystė nustatoma DNR tyrimo pagalba. Kai tik kreipiamasi dėl palikto vaikučio susigrąžinimo, tėvams iš karto organizuojama psichologo ir kita reikalinga pagalba“, – patikino R.Liubinaitė.

Vaiko teisių gynėjai kviečia visuomenę būti atidžiais besilaukiančiai ar tik pagimdžiusiai moteriai. Padėti tokiose situacijose gali ir artimieji, kolegos, kaimynai, kurie matydami būsimą mamą neramią, išgyvenančią, gali paklausti, ar moteriai reikalinga pagalba. O prireikus pagalbos – pasiūlyti apsilankyti pas specialistus arba net palydėti.

Gimdyves prižiūrintys medicinos darbuotojai taip pat turėtų atkreipti dėmesį į būsimos mamos būklę ir pastebėjus, kad ši labai liūdna ar apatiška arba priešingai – rodo labai stiprias emocijas, nepalikti jos vienos.

Šiemet šalies gyvybės langeliuose iš viso palikti 7 kūdikiai. Lietuvoje veikia 10 gyvybės langelių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius