Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 17 /16:57

Prie Prezidentūros – akcija Drąsiaus Kedžio dukros perdavimui paminėti, atsirado naujas užrašas „Tiesos“

Drąsiaus Kedžio dukros perdavimas mamai Laimutei Stankūnaitei vis dar kelia visuomenės aistras. Būrelis žmonių, tebebesipiktinančių šiuo įvykiu, jį paminėti sekmadienį susirinko prie Prezidentūros.
Akcija, skirta paminėti Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukros perdavimą motinai.
Akcija, skirta paminėti Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukros perdavimą motinai. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Praėjus mėnesiui po mergaitės perdavimo, sekmadienio popietę trys dešimtys aktyvistų spalvotomis kreidelėmis S.Daukanto aikštėje užrašė žodį „Tiesos“. Toks pat užrašas prieš kelias savaites jau buvo atsiradęs aikštės pradžioje, šį kartą jis, tik dar didesnis, pakartotas arčiau Prezidentūros pastato.

Tarp žmonių, įnirtingai spalvinusių grindinio plyteles, buvo ne tik Garliavos gyventojai, bet ir vienuolė Nijolė Sadūnaitė, pagyvenusių vilniečių, jaunų mamų su mažais vaikais.

Susirinkusieji aiškino šia akcija ne tik norintys prisiminti Garliavos įvykius, bet ir pareikalauti tiesos ir teisingumo. „Teismai turi būti teisingi. 22 metus nugyvenome (nepriklausomoje Lietuvoje – 15min.lt), bet niekas nesikeičia“, – aiškino Lidija Veličkaite prisistačiusi vilnietė.

Tarp skaudžių problemų moteris paminėjo žemės atidavimą, kai kurių žmonių iškraustymą iš jiems suteiktų butų. „Garliava – tik vienas dalykas, bet ji problemas pakėlė į paviršių. Į viršų išmetė visą purvą“, – piktinosi protestuotoja.

Senyvo amžiaus vyras nepatenkintas korupcija, kontrabanda, narkotikų problema, globalizacija. „Kabina ant ausų makaronus, kad nėra pedofilų. (...) Teisingumo per daug, o teisybės nėra“, – aiškino jis.

Pabaigę darbą akcijos dalyviai, sulaukę dar būrelio rėmėjų, sustojo aplink užrašą susikabinę rankomis ir ėmė skanduoti „Tiesos!“

Keletas protestuotojų būriavosi tradicinėje nepatenkintųjų D.Kedžio dukros perdavimu vietoje – kiek tolėliau nuo Prezidentūros. „Gegužės 17-ąją sovietų prievartos laikai sugrįžo, o gal ir nebuvo niekur išėję?“, „Tampate panašūs į 1940 m. Tėvynės išdavikų Liaudies Seimą“, „Ar po gegužės 17-osios galėsime švęsti Kovo 11-ąją?“, – skelbė jų plakatai.

Mamai perdavė tik iš antro karto

Lygiai prieš mėnesį, gegužės 17-osios paryčiais, D.Kedžio dukra buvo perduota mamai. Tą ketvirtadienio rytą į Klonio gatvę Garliavoje atvyko gausios policijos pajėgos. Pareigūnai užblokavo priėjimą prie Kedžių namų, kad nebūtų trukdoma mergaitės perdavimui.

Teismo sprendimą, kad dukra turi gyventi su L.Stankūnaite, pavyko įgyvendinti tik iš antro karto. Pirmasis kovo pabaigoje baigėsi fiasko. Kedžių namuose įvyko susistumdymas, per kurį mergaitė nukentėjo psichologiškai ir fiziškai, todėl nuspręsta ją kuriam laikui palikti tetos namuose.

Gegužės 17-ąją vykdyti teismo sprendimo į Kedžių namus vėl atvyko antstolė Sonata Vaicekauskienė, kartu buvo du kunigai. Pareigūnų saugoma L.Stankūnaitė dukrą išsivežė šiek tiek po 7 val. Mergaitės perdavimas buvo filmuojamas, didžiąją jo dalį buvo galima stebėti tiesiogiai.

Tą pačią dieną būrys žmonių, pasipiktinusių šia operacija, pradėjo protestuoti Vilniuje prie Prezidentūros.

Pačių Kedžių ir jų šalininkų teigimu, perduodant mergaitę vėl buvo naudojama prievarta, ji esą priešinosi ir rėkė.

„Kovo 23 dieną (kai pirmą kartą bandyta paimti mergaitę – 15min.lt) buvo baisu, bet šiandien – baisiau“, – praėjus pusdieniui surengtoje spaudos konferencijoje tvirtino N.Venckienė.  „Mačiau mergaitės veidą, kai nuo manęs tolo. Kaip Drąsiaus veidas lavoninėje, ne geresnis“, – kalbėjo ji. Iškart po dukterėčios perdavimo teisėja nustojo būti jos globėja.

Šią savaitę Seimo komisijai, tiriančiai įvykių Garliavoje aplinkybes, N.Venckienė aiškino, kad tąkart jos tėvų namuose buvo suvaržyta jos, kaip teisėjos, teisinė neliečiamybė bei padaryti fiziniai sužalojimai, per kuriuos teisėjai esą sužalota viena ranka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius