-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 26

Higienos pažeidimų mažėja

Klaipėdoje patikrinus kirpyklas, kosmetikos, tatuiruočių kabinetus, grožio salonus, soliariumus, baiseinus, skalbyklas, pirtis, saunas, sporto klubus bei apgyvendinimo paslaugas teikiančias įmones, paaiškėjo, kad higienos normų pažeidimų, palyginus su 2007-aisiais, sumažėjo. Valstybinė visuomenės sveikatos saugos kontrolė vykdyta 648 įstaigose.
Kirpykla
Kirpykla / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.
Temos: 2 Higiena Klaipėda

Dažniausiai buvo nustatomi šie pažeidimai: paslaugų vartotojams nepateikiama būtina informacija apie teikiamas paslaugas, netinkama patalpų ir įrangos priežiūra, naudojamos dezinfekcinės medžiagos neatitinka teisės aktų reikalavimų, darbuotojai nepasitikrinę sveikatos, neišklausę higienos įgūdžių ir pirmosios medicinos pagalbos teikimo mokymo kursų. Kontrolės metu dažnai nustatoma, kad paslaugų teikėjai neturi įgiję pakankamai reikiamų žinių higienos klausimais, nors sveikatos žinių atestavimo pažymėjimus turi. Tai rodo prastą sveikatos žinių ugdymo kokybę.

Palyginus 2007 m. ir 2008 m. patikrinimų duomenis, nustatyta, kad pažeidimų pobūdis šiek tiek skiriasi. 2007 m. didžiausią pažeidimų dalį sudarė tai, kad darbuotojai dirbo nepasitikrinę sveikatos ir neišklausę higienos įgūdžių ir pirmosios medicinos pagalbos teikimo mokymo kursų. 2008 m didžiausią pažeidimų dalį sudarė pažeidimai, susiję su patalpų ir įrangos priežiūra. Taip pat gana dažni pažeidimai, kai vartotojams neteikiama visa būtina informacija apie teikiamas paslaugas (baseinų, pirčių, sporto klubų, soliariumų, grožio paslaugų).

Vykdant valstybinę visuomenės sveikatos saugos kontrolę paslaugų srityje atlikti 565 laboratoriniai tyrimai, iš jų 92 tyrimų rezultatai neatitiko normomis reglamentuotų dydžių. Daugiausiai higienos normose nustatytų rodiklių neatitiko baseinų vanduo – buvo nustatytas didesnis arba mažesnis nei reglamentuojamas liekamojo aktyvaus chloro, naudojamo vandens dezinfekcijai, kiekis, per didelė amoniako, vandenilio jonų koncentracija. Kai kurių baseinų vandenyje mikrobiologiniai rodikliai viršijo leidžiamas ribines vertes.

2008 m. paslaugas teikiančių objektų atsakingiems darbuotojams už higienos normų reikalavimų pažeidimus buvo taikytos 137 administracinio poveikio priemonės (piniginės baudos). Administracinio poveikio priemonės buvo taikytos tais atvejais, kai buvo nustatomi grubūs norminių aktų pažeidimai, galintys įtakoti vartotojų sveikatą arba ankstesnių patikrinimų metu nustatyti pažeidimai kartojosi bei buvo ignoruojami visuomenės sveikatos saugos kontrolės specialistų nurodymai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius