-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 30 /18:14

Hillary Clinton: Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė yra aktyvios moters pavyzdys

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorė Hillary Clinton ketvirtadienį vėluodama maždaug valandą atvyko į Vilnių.
H.Clinton – Prezidentūroje.
Hillary Clinton / BFL/Tomo Lukšio nbuotr.

Jos lėktuvas Vilniaus oro uoste nusileido apie 17.15 val, prieš 18 val. H.Clinton jau pradėjo savo kalbą Lietuvos Prezidentūroje.

Jungtinių valstijų valstybės sekretorė Hillary Clinton teigė, kad Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė yra aktyvios moters pavyzdys.

„Ji būdama ekonomistė, o dabar prezidentė padeda Lietuvai jos kelyje į gerovę“, – savo kalboje Lietuvos Prezidentūroje ketvirtadienį sakė H.Clinton.

D.Grybauskaitę Jungtinių valstijų sekretorė įvardijo kartu su kitais aktyvių moterų pavyzdžiais:  lenke, valtimi plukdžiusia revoliucinius atsišaukimus, keturiolikmete mergaite iš Baltarusijos, dalyvaujančia protesto akcijose už žmogaus teises ir latve, kuri subūrė savanorių mokytojų grupę, gelbstinčią vargstantiems.

„Mano drauge, mūsų renginio šeimininke, mūsų sąjungininke, ačiū tau už šį svarbų renginį, Dalia, ačiū tau labai už viską, ką padarei“, – asmeniškai į Lietuvos prezidentę kreipėsi H.Clinton.

H.Clinton pabrėžė, kad naujosios demokratijos, tarp jų ir Lietuva, yra tos šalys, iš kurių lyčių lygybės klausimų sprendimo būdų gali pasimokyti daugybė pasaulio šalių. 

„Pažiūrėkite į Lietuvą šiandien – ji ne tik labai sėkmingai pirmininkauja Demokratijų bendrijai, bet ir nustato aukštus standartus mums visiems: moteris prezidentė, moteris Seimo pirmininkė, moteris finansų ministrė ir moteris krašto apsaugos ministrė. Gana greitai mes imsime lyginti Lietuvą su Suomija", – sakė H.Clinton, o jos žodžius palydėjo plojimai.

Ji būdama ekonomistė, o dabar prezidentė padeda Lietuvai jos kelyje į gerovę, - sakė H.Clinton.Anot jos, dabar yra tas metas, kai galima atsigręžti atgal ir paklausti savęs, ar išpildėme tas viltis, kurias dėjome į demokratiją prieš dvidešimtmetį – tada, kai žlugo Sovietų imperija.

„Tada mes žinojome, kad daug reikia padaryti, kad sukurtume demokratines institucijas, užtikrintume įstatymo viršenybę, atskaitomybę, skaidrumą, mažumų teises, spaudos laisvę, teismų nepriklausomybę.  Kartu žinojome, kad jeigu demokratija nebus pasiekta taikiu būdu, žmonių gyvenimas nepagerės, tai bus didelis nusivylimas“, – kalbėjo H.Clinton pabrėždama, kad demokratija tada lygiai reiškė geresnį gyvenimą tiek vyrams, tiek moterims.

H.Clinton tvirtino, kad kovoje už moterų teises dabar yra be galo daug pasiekta, tačiau ne mažiau dar likę nuveikti. Pasak jos, šiandien svarbu, kad Šiaurės Afrikoje ir Vidurio Rytuose demokratija būtų lygiai dosni vyrams ir moterims.

Jungtinių valstijų Valstybės sekretorė pabrėžė Lietuvos indėlį padedant Rytų šalyse vargstančioms moterims. „Ačiū Lietuvai už paramą moterims Gruzijoje, Afganistane, Baltarusijoje ir Ukrainoje“, – sakė H.Clinton.

Be to, H.Clinton pagyrė Lietuvą už tai, kad ji pavasarį priėmė Smurto šeimoje įstatymą, kuris smurtą artimoje aplinkoje prilygino nusikaltimams gatvėje ir numatė galimybę smurtautoją iškeldinti iš namų.

Primename, kad ketvirtadienį Lietuvos Prezidentūroje vyko tarptautinė konferencija, kurioje buvo aptariamas moterų vaidmuo stiprinant demokratiją.

Konferencijoje „Moterys demokratijos stiprintojos: gerosios praktikos pavydžiai“ atvykusios Kirgizijos, Kosovo prezidenčių, Mongolijos vadovas, Albanijos ir Latvijos parlamento pirmininkės, Slovakijos premjerė, Jungtinių Valstijų sekretorė Hillary Clinton.H.Clinton į Lietuvą atvyko dalyvauti Demokratijų bendrijos, kuriai šiuo metu pirmininkauja Lietuva, renginiuose. JAV valstybės sekretorė penktadienį susitiks su prezidente Dalia Grybauskaite ir premjeru Andriumi Kubiliumi. Planuojama, kad H.Clinton apsilankys ir Seime.

Tai yra pirmasis kartas, kai H.Clinton lankosi Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius