Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 13

Homoseksualių šeimų realybė Lietuvoje: vaikus augina 20 proc. vienalyčių porų

Įvairovės ir edukacijos namai atliko tyrimą, rodantį, kad 20 proc. homoseksualių porų Lietuvoje augina vaikus, teigia publicistas Donatas Paulauskas.
Homoseksualų šeima
Homoseksualų šeima / 123rf.com

„Tai daugiausia moterys, bet yra ir šeimų iš dviejų tėčių. Tai yra realybė, su kuria reikia skaitytis“, – laidoje „Žmogus žmogui“ antradienį sakė D.Paulauskas.

Teisininkė Laima Vaigė pabrėžia, kad sunku būtų pasakyti tikslų skaičių vaikų, augančių homoseksualų šeimose, tačiau ji išryškina paradoksą: esą mažiau tolerantiškose šalyse gali būti daugiau vaikų, augančių homoseksualiose šeimose. „Vaikai homoseksualiose šeimose atsiranda, kai žmonės išsiskiria, supranta savo tapatybę, kad to neįmanoma pakeisti nei santuoka, nei vaikais – to negalima imituoti“, – sakė L.Vaigė.

Be to, L.Vaigės teigimu, jau ir Lietuvoje atsiranda atvejų, kai homoseksualios poros susilaukia vaikų donorų pagalba. Čia kartais neišvengiama teisinių ginčų – donoras gali nebenorėti atiduoti visų teisių homoseksualiai porai.

„Problemos susidaro, kai turime teisinį vakuumą. Tas vaikas gali prarasti tam tikras teises, pavyzdžiui, bendrauti su antrąja mama, paveldėti jos turtą, teisę į išlaikymą ir t.t. Tiek ir donorų arba gėjų, kurie norėtų susilaukti vaikų, teisės yra neapsaugotos“, – pasakoja L.Vaigė.

Jos teigimu, taip susidaro situacijos, kurias sunku išspręsti. „Jei Lietuvoje moterys, pasirinkusios donorą, pasirašo susitarimą, kad jis nedalyvaus vaiko gyvenime, tas susitarimas pagal Civilinį kodeksą negalioja – tėvystės atsisakyti negalima.“

„Mūsų valstybėje yra privalomas dalykas turėti vaikų. Jei neturi vaikų, tai laikoma, kad kažkas su tavimi netvarkoje“, – sakė L.Vaigė.

Visą laidos „Žmogus žmogui“ įrašą klausykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius