Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 11 /15:15

Homoseksualų eitynių organizatoriai pasiekė pirmą pergalę prieš savivaldybę

Vilniaus savivaldybei teks iš naujo svarstyti Lietuvos gėjų lygos (LGL) prašymą leisti liepos pabaigoje Gedimino prospekte surengti homoseksualų eitynes „Baltic Pride“. Taip ketvirtadienį paskelbė Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT). Tiesa, savivaldybė turi teisę šį sprendimą skųsti ir imtai svarsto tokią galimybę.
Baltic pride Vilnius 2010
Baltic pride Vilnius 2010 / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Teismas iš dalies patenkino LGL skundą, kuriuo ji paprašė panaikinti savivaldybės administracijos draudimą eitynes organizuoti sostinės Gedimino prospekte, ir įpareigojo Savivaldybę iš naujo derinti pranešimą apie eitynių organizavimą.

VAAT nusprendė, kad savivaldybė netinkamai užbaigė pareiškėjos pranešimo apie eitynių organizavimą derinimo procedūrą. 

„Kadangi šalims nepavyko rasti visus tenkinančios tinkamos vietos eitynėms, savivaldybė turėjo apskritai atsisakyti suderinti pranešimą apie eitynių organizavimą, o ne nustatyti kitą vietą, kurioje eitynių pareiškėja neprašo derinti“, – teigiama pranešime spaudai.

„Kadangi šalims nepavyko rasti visus tenkinančios tinkamos vietos eitynėms, savivaldybė turėjo atsisakyti suderinti, o ne nustatyti kitą vietą, kurioje eitynių pareiškėja neprašo derinti.“

Anot teismo, sprendžiant dėl eitynių vietos atsisakymas ją suderinti galimas tik nustačius, kad susirinkimų teisės įgyvendinimas ir suorganizuotos eitynės pažeis Konstitucijos 36 str. nurodytas vertybes (valstybės ir visuomenės saugumas, viešoji tvarka, žmonių sveikata ar dorovė arba kitų asmenų teisės ir laisvės).

Policijos departamentas esą nenurodė, kad nebūtų įmanoma užtikrinti eitynių dalyvių, visuomenės, viešosios tvarkos, eismo saugumo, o nurodė tik jų darbui palankesnę vietą.

Todėl VAAT panaikino savivaldybės administracijos sausio 16 d. įsakymo dalį, kurioje nurodyta, kad eitynių vieta – nuo prie sporto, pramogų ir verslo centro „Forum palace“ esančios automobilių stovėjimo aikštelės einant Upės gatve iki automobilių stovėjimo aikštelės, esančios prie viešbučio „Radisson Blu“, ir įpareigojo Vilniaus miesto savivaldybės administraciją iš naujo nagrinėti LGL prašymą.

Šis sprendimas per 14 dienų nuo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Kitos vietos norėtų ir policija

Savivaldybė tvirtino, kad LGL skundas nepagrįstas. Esą siekiant apsaugoti eitynių dalyvių teises ir laisves, jų ir visuomenės saugumą, viešąją tvarką, palankesnė vieta eitynėms organizuoti būtų Upės gatvė, kur analogiškos eitynės vyko 2010 m. Valdininkai siūlė ne tik alternatyvią vietą, bet ir viešosios tvarkos bei visuomenės saugumo požiūriu palankesnę renginio formą – vietoje eitynių surengti susirinkimą arba mitingą Lukiškių aikštėje, tačiau LGL su tuo nesutiko.

Anot LGL, sprendimas pakeisti renginio vietą prieštarauja eitynių tikslui – atkreipti valstybės ir visuomenės dėmesį į homoseksualių, biseksualių bei transseksualių asmenų žmogaus teises, jų integravimąsi į visuomenę.

Policijos departamentas teismui paaiškino, kad Gedimino prospekte yra daug gyvenamųjų namų, biurų, kitų patalpų, kurias būtų privaloma tikrinti ir renginio metu kontroliuoti, nes „yra grėsmė, kad nuo pastatų stogų bus mėtomi įvairūs daiktai“. Be to, kelioms valandoms būtų sutrikdytas viešojo transporto eismas.

Upės gatvė ir gretima teritorija – erdvesnė nei Gedimino prospektas, dėl to čia lengviau užtikrinti viešąją tvarką, išdėstyti policijos pajėgas ir manevruoti, dalis teritorijos atitverta natūralia gamtine kliūtimi – Neries upe.

Taip pat būtų mažiau trikdomas parduotuvių, kavinių, įstaigų, kitų komercinių objektų darbas. Policija pažymėjo turinti patirties čia užtikrinti panašaus renginio dalyvių, viešosios tvarkos ir eismo saugumą.

Nori paminėti homoseksualumo dekriminalizavimo metines

LGL pageidauja, kad eitynių dalyviai – iki 800 žmonių, pajudėję iš Odminių skvero prie Katedros aikštės, valandą žygiuotų Gedimino prospektu pro Vyriausybę iki Lukiškių aikštės prieš Užsienio reikalų ministeriją. Čia būtų sakomos eitynių dalyvių kalbos, išskleidžiama vaivorykštės vėliava. Renginio metu reikėtų laikinai sustabdyti eismą pakeliui esančių gatvių sankirtose su prospektu. 

Savivaldybė eitynes liepos 27 d. leido, bet nurodė saugumo sumetimais jas perkelti į kitą Neries pusę – pradėti nuo automobilių aikštelės prie „Forum Palace“ ir žygiuoti Upės gatve iki viešbučio „Radisson Blu“.

Anot LGL, sprendimas pakeisti renginio vietą neteisėtas ir kertasi su Europos žmogaus teisių konvencijai bei Konstitucijai. Jis esą prieštarauja eitynių tikslui – atkreipti valstybės ir visuomenės dėmesį į homoseksualių, biseksualių bei transseksualių asmenų (LGBT) žmogaus teises, jų integravimąsi į visuomenę.

Eitynės „Baltic Pride“ planuojamos kaip kasmečio Baltijos šalių žmonių teises ginančių organizacijų festivalio renginys. Šiame festivalyje žadama ne tik kalbėti apie homoseksualų lygybę, patiriamus sunkumus ir problemas, dalintis kitų šalių patirtimi, bet ir pamininėti 20-ąsias homoseksualumo dekriminalizavimo bei LGBT teisių sąjūdžio Lietuvoje įkūrimo metines.

Pats festivalis vyks liepos 22-27 d. Tuo metu suplanuotos ne tik eitynės už lygybę, bet ir konferencija žmogaus teisių klausimais, paroda, filmų festivalis.

Papildyta 15.15 val. Vilniaus savivaldybė sprendimą, kaip elgsis toliau dėl šių eitynių tvirtina priimsianti tik tuomet, kai gaus teismo sprendimą. Tad kol kas tik svarstoma, ar sprendimas bus skundžiamas, ar vis dėlto paklūstama ir iš naujo derinama renginio vieta.

„Mes manome, kad teismas nepakankamai atsižvelgė į mūsų pačių argumentaciją. Nes šis sprendimas pasiūlyti vietą Upės gatvėje atsižvelgiant į pačių eisenos dalyvių ir visuomenės saugumo interesus ir poreikius. Šis sprendimas nebuvo priimtas vienašališkai, kadangi mes rėmėmės ir Vyriausiojo policijos komisariato nuomone, kad, deja, bet Gedimino prospekte bus sudėtinga užtikrinti pačių eisenos dalyvių ir visuomenės saugumą. Dėl to ir pasiūlėme kitą vietą“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sekretorius Miroslavas Monkevičius.

M.Monkevičius taip pat priminė, kad eisenos organizatoriams siūlytos ir alternatyvios renginio formos – galbūt susirinkimą Lukiškių aikštėje, bet jie atsisakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius